+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

 

A reformáció ötszázadik évfordulóján megtartott hivatalos nemzeti megemlékezések sajnos éppen a reformáció legfontosabb kulturális örökségét hallgatták el. Ezért fontos röviden kitérni mindarra, ami ezáltal homályban maradt.

 

A reformáció legnagyobb kulturális vívmánya a vallásszabadság és általában a pluralizmus követelménye, ezen keresztül pedig a demokratikus párbeszédkultúra elterjesztése Európában, ami a polgári demokrácia világának első és legmélyebb alapvetése volt, még jóval az enciklopédisták előtt.

 

Történetileg és nyelvileg a civil jelző elsődleges jelentése: aki nem csuhás és nem egyenruhás.

 

A civil társadalom és a civilség alapjait a reformáció rakta le a papi rend és a rendek eltörlésével, amit a laicitás elveként is emlegetnek. 

 

A modern szabadság világa elképzelhetetlen a tekintélyelvet elvető szabad vizsgálat követelménye nélkül: a saját álláspont szabad kialakításának igényét megalapozó elvet és így a világ tudományos megismerésének alapvető követelményét szintén a reformáció tette közkinccsé.

 

Bizonyos értelemben magát a modernitást, az újítás igényét hozta el a reformáció.

 

Megdöntötte az addig általános dogmát, hogy ami új, az gyanús, és alapvetően a régi a jó. Sajnos ebből hamar kialakult az a nem kevésbé veszélyes dogma, hogy ami új, az eleve jobb a réginél, a tradíciónál.

 

Pedig a reformáció az üdvösséget kiárusító dekadens római katolicizmussal nem valami új tant állított szembe, hanem az eredeti, hitelesebb kereszténység helyreállítását. Igaz, a népi reformáció forradalmi törekvéseit és parasztlázadásait hamar leverték, mégis meghatározó világnézeti és társadalmi fordulatot hozott.

 

A vallás forradalmasításával az egész feudális rendet és világképet megrendítő szellemi forradalmat jelentett, aminek már kezdetektől voltak, és idővel egyre elkerülhetetlenebbé váltak a társadalmi következményei, elvezetve a polgári forradalmakhoz.

 

Egyszóval mai világunk és annak egész problematikája bizonyos értelemben a reformáció folyománya.

 

Épp ezért nem feledkezhetünk meg a semper reformanda elvről, vagyis az örök megújulás igényéről, hogy ez a forradalmi folyamat ne álljon meg, ne válhasson dogmává. Bár a semper reformanda elv eredetileg csak az egyházra vonatkozott, érvénye szükségképp kiterjedt társadalmi következményeire is. Ma leginkább a modernitás világának teljes megreformálását követeli meg tőlünk. A szabad vizsgálat elvével magát a reformációt is meg kell tudnunk kérdőjelezni, annak minden örökségével, tehát az egész modernitással együtt.

 

NYITÓKÉP: stechum / fotolia.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Most, hogy a Kvartal 95 alapítója maga lett Ukrajna elnöke, a stúdiónak találnia kell valakit, aki parodizálja majd. Ki tudja, akár még te is lehetsz az!

Tovább növelte előnyét a brit Konzervatívok vezetéséért vívott harcban a londoni expolgármester, a vitába új színt vivő Rory Stewart kiesett.

A bécsi szocdemek így tanítanák meg a kutyatartás alapjait. Szerinted kéne hasonló intézkedés itthonra is? Szavazz!

Bár már régóta ígérgetik ennek a három országnak, hogy beléphetnek a schengeni zónába, az Európai Bizottság illetékes biztosa most azt mondta: tényleg hamarosan Schengen-tagok lehetnek.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai szénerőművet azért záratná be a szervezet, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb széndioxid-kibocsátást lehessen megspórolni.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Buda mellett, és még mindig van rá jegy! Június 19-22.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás