+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

 

A reformáció ötszázadik évfordulóján megtartott hivatalos nemzeti megemlékezések sajnos éppen a reformáció legfontosabb kulturális örökségét hallgatták el. Ezért fontos röviden kitérni mindarra, ami ezáltal homályban maradt.

 

A reformáció legnagyobb kulturális vívmánya a vallásszabadság és általában a pluralizmus követelménye, ezen keresztül pedig a demokratikus párbeszédkultúra elterjesztése Európában, ami a polgári demokrácia világának első és legmélyebb alapvetése volt, még jóval az enciklopédisták előtt.

 

Történetileg és nyelvileg a civil jelző elsődleges jelentése: aki nem csuhás és nem egyenruhás.

 

A civil társadalom és a civilség alapjait a reformáció rakta le a papi rend és a rendek eltörlésével, amit a laicitás elveként is emlegetnek. 

 

A modern szabadság világa elképzelhetetlen a tekintélyelvet elvető szabad vizsgálat követelménye nélkül: a saját álláspont szabad kialakításának igényét megalapozó elvet és így a világ tudományos megismerésének alapvető követelményét szintén a reformáció tette közkinccsé.

 

Bizonyos értelemben magát a modernitást, az újítás igényét hozta el a reformáció.

 

Megdöntötte az addig általános dogmát, hogy ami új, az gyanús, és alapvetően a régi a jó. Sajnos ebből hamar kialakult az a nem kevésbé veszélyes dogma, hogy ami új, az eleve jobb a réginél, a tradíciónál.

 

Pedig a reformáció az üdvösséget kiárusító dekadens római katolicizmussal nem valami új tant állított szembe, hanem az eredeti, hitelesebb kereszténység helyreállítását. Igaz, a népi reformáció forradalmi törekvéseit és parasztlázadásait hamar leverték, mégis meghatározó világnézeti és társadalmi fordulatot hozott.

 

A vallás forradalmasításával az egész feudális rendet és világképet megrendítő szellemi forradalmat jelentett, aminek már kezdetektől voltak, és idővel egyre elkerülhetetlenebbé váltak a társadalmi következményei, elvezetve a polgári forradalmakhoz.

 

Egyszóval mai világunk és annak egész problematikája bizonyos értelemben a reformáció folyománya.

 

Épp ezért nem feledkezhetünk meg a semper reformanda elvről, vagyis az örök megújulás igényéről, hogy ez a forradalmi folyamat ne álljon meg, ne válhasson dogmává. Bár a semper reformanda elv eredetileg csak az egyházra vonatkozott, érvénye szükségképp kiterjedt társadalmi következményeire is. Ma leginkább a modernitás világának teljes megreformálását követeli meg tőlünk. A szabad vizsgálat elvével magát a reformációt is meg kell tudnunk kérdőjelezni, annak minden örökségével, tehát az egész modernitással együtt.

 

NYITÓKÉP: stechum / fotolia.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy hírlik, a brit miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel tárgyalva döbbent rá, hogy az ír határról szóló alternatív terve nem olyan jó, mint gondolta.

A klasszikus horrorszerzőről szóló szóló októberi, egész napos találkozón ez is kiderül!

„Van itt valaki, aki szeretne kínai, afrikai, vagy amerikai módon élni? Én az európait választom!” – mondta a Fidesz szerint a liberálisoknak behódoló Weber.

„Azonosítatlan légi jelenségek” vannak a felvételeken, amelyeknek nem szabadott volna nyilvánosságra kerülniük.

Izgalmas történet Észak-Oroszország mindennapjaiból, ahol egy Kaszást ábrázoló szoborból robbant ki a balhé.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás