+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

 

A reformáció ötszázadik évfordulóján megtartott hivatalos nemzeti megemlékezések sajnos éppen a reformáció legfontosabb kulturális örökségét hallgatták el. Ezért fontos röviden kitérni mindarra, ami ezáltal homályban maradt.

 

A reformáció legnagyobb kulturális vívmánya a vallásszabadság és általában a pluralizmus követelménye, ezen keresztül pedig a demokratikus párbeszédkultúra elterjesztése Európában, ami a polgári demokrácia világának első és legmélyebb alapvetése volt, még jóval az enciklopédisták előtt.

 

Történetileg és nyelvileg a civil jelző elsődleges jelentése: aki nem csuhás és nem egyenruhás.

 

A civil társadalom és a civilség alapjait a reformáció rakta le a papi rend és a rendek eltörlésével, amit a laicitás elveként is emlegetnek. 

 

A modern szabadság világa elképzelhetetlen a tekintélyelvet elvető szabad vizsgálat követelménye nélkül: a saját álláspont szabad kialakításának igényét megalapozó elvet és így a világ tudományos megismerésének alapvető követelményét szintén a reformáció tette közkinccsé.

 

Bizonyos értelemben magát a modernitást, az újítás igényét hozta el a reformáció.

 

Megdöntötte az addig általános dogmát, hogy ami új, az gyanús, és alapvetően a régi a jó. Sajnos ebből hamar kialakult az a nem kevésbé veszélyes dogma, hogy ami új, az eleve jobb a réginél, a tradíciónál.

 

Pedig a reformáció az üdvösséget kiárusító dekadens római katolicizmussal nem valami új tant állított szembe, hanem az eredeti, hitelesebb kereszténység helyreállítását. Igaz, a népi reformáció forradalmi törekvéseit és parasztlázadásait hamar leverték, mégis meghatározó világnézeti és társadalmi fordulatot hozott.

 

A vallás forradalmasításával az egész feudális rendet és világképet megrendítő szellemi forradalmat jelentett, aminek már kezdetektől voltak, és idővel egyre elkerülhetetlenebbé váltak a társadalmi következményei, elvezetve a polgári forradalmakhoz.

 

Egyszóval mai világunk és annak egész problematikája bizonyos értelemben a reformáció folyománya.

 

Épp ezért nem feledkezhetünk meg a semper reformanda elvről, vagyis az örök megújulás igényéről, hogy ez a forradalmi folyamat ne álljon meg, ne válhasson dogmává. Bár a semper reformanda elv eredetileg csak az egyházra vonatkozott, érvénye szükségképp kiterjedt társadalmi következményeire is. Ma leginkább a modernitás világának teljes megreformálását követeli meg tőlünk. A szabad vizsgálat elvével magát a reformációt is meg kell tudnunk kérdőjelezni, annak minden örökségével, tehát az egész modernitással együtt.

 

NYITÓKÉP: stechum / fotolia.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötvenet se éri el azok száma, akik éltek a január 1-je óta nyitva álló lehetőséggel.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Nem küldtek el időben egy beszámolót, így ezért Hódmezővásárhely később kapja meg az állami támogatását, de pénzt nem fognak veszíteni, állítja Márki-Zay Péter.

Az Európai Bizottság elnöki székére pályázó Weber szerint az EU érdekeivel ellentétes a már jórészt elkészült orosz-német gázvezeték.

Hiába vétózta meg a szenátus, a cseh képviselők ismét megszavazták az egyházi kárpótlási pénzek megadóztatását, amit a kommunisták javasoltak.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás