+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++

 

Elolvastam Bokor Jánosnak az Azonnalin megjelent írását #metoo-ügyben. Ha nem lett volna ott a fényképe és a neve, akkor is rögtön rájöttem volna, hogy férfi a szerző. No meg arra is, hogy igen fiatal. Legalább olyan magabiztosan hangoztatja az álláspontját, mint amilyen hangosan szidalmazzák a hozzászólók hol Martont, hol Sárosdi Lillát, hol csak úgy, időtöltés végett szidalmaznak éppen valakit – levezetendő a keblüket dagasztó feszültséget.

 

Egy fontos tényezőt azonban figyelembe kellene vennie. Az emberek közötti különbséget. Erőteljes nyomot hagy mindenkiben a neveltetése, a családi háttere, a kulturális beágyazottsága, kora, tapasztalata, s még valami: a neme.

 

Akármennyire is igyekszünk ezt tagadni, van némi különbség köztünk, férfiak és nők között.

 

Mindehhez járul a neveltetés: nem mindegy, hogy valaki természetközelben nő-e fel, vagy éppen egy bigottan vallásos családban. Az se mindegy, találkozik-e rendszeresen a másik nem képviselőivel? Mennyire prűdek a szülei? Nem ugyanaz meglátni egy pucér férfit egy ápolónőnek a kórház férfiosztályán, vagy mondjuk egy tapasztalatlan, naiv kislánynak a templomban.

 

Senki ne vegye el a jogát a nőknek, ne vádolja őket rémhírterjesztéssel és feltűnősködéssel, ha megdöbbennek, lebénulnak, amikor a kezüket  egy idegen férfi a nemiszervéhez nyomja. Sajnos nem emlékszem annak az olasz filmnek a címére, amelyben egy jóképű, ám korosodó földbirtokos odahívja magához az arra járó 8-9 éves parasztlánykát, s ugyanezt teszi. A lányka jól megszorongatja az említett testrészt, majd sajnálkozva-nevetve ezt mondja: „öreg bikát nem lehet megfejni!”, s elszalad. Nos, ugyanebben a helyzetben egy ma 40-50 éves, Biedermeier-bútorok között, egykeként felnőtt leányka lebénul, jobb esetben sikítófrászt kap. 

 

Erőteljesebb példával élve,

 

más az ingerküszöbe egy prostituáltnak és más egy postáskisasszonynak.

 

Variálva: másfajta közeledést vár el egy nő különböző napszakokban, ha mondjuk a két foglalkozást felváltva űzi. Vannak társadalmi szabályok, amelyeket nem árt betartani, ha valaki el akarja kerülni az ilyesfajta helyzeteket. Ez vonatkozik férfira, nőre is egyaránt. Még Martonra is.

 

Nagyon nehéz lehet most az ő helyzete. Kétségkívül zseniális rendező, maradandó alkotásokat hozott létre. Nem mélyültem el kellően a férfi-művész pszichéjének tanulmányozásában, de hiányos ismereteim is azt sugallják: a zsenialitás sokszor nem ismer gátakat (kezdő olvasmányként érdemes elolvasni Popper Péter Színes pokolját). Ma is átszellemülve nézem a Modigliani-festményeket, és József Attila a kedvenc költőm: ugyanakkor el tudom képzelni, milyen pokoli lehetett a sorsa az élettársaiknak. 
 
 
Egyelőre nincs válasz arra, hogyan függ össze a zsenialitás más lelki tényezőkkel, például az empátiával, épp ezért nem kaphat senki sem felmentést.
 
 
Személy szerint nagyon sajnálom Martont, ugyanakkor a tetteit elítélem. Sokkal jobbat tenne az igazságérzetemnek, ha bármilyen más, ismeretlen polgármestert vagy iskolaigazgatót szednének ily módon ízekre.
 
 

Bokor Jánosnak azonban el kellene döntenie, hogy gyarapítani akarja-e a hangos és felszínes véleményformálók táborát, vagy megpróbál a témától néha eltávolodni és perspektívát váltani annak érdekében, hogy ne csak a tényeket, de az összefüggéseket is feltárja. S netán gondolkodásra serkentse az olvasókat.

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az átlag.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás