+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

 

Elolvastam Bokor Jánosnak az Azonnalin megjelent írását #metoo-ügyben. Ha nem lett volna ott a fényképe és a neve, akkor is rögtön rájöttem volna, hogy férfi a szerző. No meg arra is, hogy igen fiatal. Legalább olyan magabiztosan hangoztatja az álláspontját, mint amilyen hangosan szidalmazzák a hozzászólók hol Martont, hol Sárosdi Lillát, hol csak úgy, időtöltés végett szidalmaznak éppen valakit – levezetendő a keblüket dagasztó feszültséget.

 

Egy fontos tényezőt azonban figyelembe kellene vennie. Az emberek közötti különbséget. Erőteljes nyomot hagy mindenkiben a neveltetése, a családi háttere, a kulturális beágyazottsága, kora, tapasztalata, s még valami: a neme.

 

Akármennyire is igyekszünk ezt tagadni, van némi különbség köztünk, férfiak és nők között.

 

Mindehhez járul a neveltetés: nem mindegy, hogy valaki természetközelben nő-e fel, vagy éppen egy bigottan vallásos családban. Az se mindegy, találkozik-e rendszeresen a másik nem képviselőivel? Mennyire prűdek a szülei? Nem ugyanaz meglátni egy pucér férfit egy ápolónőnek a kórház férfiosztályán, vagy mondjuk egy tapasztalatlan, naiv kislánynak a templomban.

 

Senki ne vegye el a jogát a nőknek, ne vádolja őket rémhírterjesztéssel és feltűnősködéssel, ha megdöbbennek, lebénulnak, amikor a kezüket  egy idegen férfi a nemiszervéhez nyomja. Sajnos nem emlékszem annak az olasz filmnek a címére, amelyben egy jóképű, ám korosodó földbirtokos odahívja magához az arra járó 8-9 éves parasztlánykát, s ugyanezt teszi. A lányka jól megszorongatja az említett testrészt, majd sajnálkozva-nevetve ezt mondja: „öreg bikát nem lehet megfejni!”, s elszalad. Nos, ugyanebben a helyzetben egy ma 40-50 éves, Biedermeier-bútorok között, egykeként felnőtt leányka lebénul, jobb esetben sikítófrászt kap. 

 

Erőteljesebb példával élve,

 

más az ingerküszöbe egy prostituáltnak és más egy postáskisasszonynak.

 

Variálva: másfajta közeledést vár el egy nő különböző napszakokban, ha mondjuk a két foglalkozást felváltva űzi. Vannak társadalmi szabályok, amelyeket nem árt betartani, ha valaki el akarja kerülni az ilyesfajta helyzeteket. Ez vonatkozik férfira, nőre is egyaránt. Még Martonra is.

 

Nagyon nehéz lehet most az ő helyzete. Kétségkívül zseniális rendező, maradandó alkotásokat hozott létre. Nem mélyültem el kellően a férfi-művész pszichéjének tanulmányozásában, de hiányos ismereteim is azt sugallják: a zsenialitás sokszor nem ismer gátakat (kezdő olvasmányként érdemes elolvasni Popper Péter Színes pokolját). Ma is átszellemülve nézem a Modigliani-festményeket, és József Attila a kedvenc költőm: ugyanakkor el tudom képzelni, milyen pokoli lehetett a sorsa az élettársaiknak. 
 
 
Egyelőre nincs válasz arra, hogyan függ össze a zsenialitás más lelki tényezőkkel, például az empátiával, épp ezért nem kaphat senki sem felmentést.
 
 
Személy szerint nagyon sajnálom Martont, ugyanakkor a tetteit elítélem. Sokkal jobbat tenne az igazságérzetemnek, ha bármilyen más, ismeretlen polgármestert vagy iskolaigazgatót szednének ily módon ízekre.
 
 

Bokor Jánosnak azonban el kellene döntenie, hogy gyarapítani akarja-e a hangos és felszínes véleményformálók táborát, vagy megpróbál a témától néha eltávolodni és perspektívát váltani annak érdekében, hogy ne csak a tényeket, de az összefüggéseket is feltárja. S netán gondolkodásra serkentse az olvasókat.

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás