+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

 

Elolvastam Bokor Jánosnak az Azonnalin megjelent írását #metoo-ügyben. Ha nem lett volna ott a fényképe és a neve, akkor is rögtön rájöttem volna, hogy férfi a szerző. No meg arra is, hogy igen fiatal. Legalább olyan magabiztosan hangoztatja az álláspontját, mint amilyen hangosan szidalmazzák a hozzászólók hol Martont, hol Sárosdi Lillát, hol csak úgy, időtöltés végett szidalmaznak éppen valakit – levezetendő a keblüket dagasztó feszültséget.

 

Egy fontos tényezőt azonban figyelembe kellene vennie. Az emberek közötti különbséget. Erőteljes nyomot hagy mindenkiben a neveltetése, a családi háttere, a kulturális beágyazottsága, kora, tapasztalata, s még valami: a neme.

 

Akármennyire is igyekszünk ezt tagadni, van némi különbség köztünk, férfiak és nők között.

 

Mindehhez járul a neveltetés: nem mindegy, hogy valaki természetközelben nő-e fel, vagy éppen egy bigottan vallásos családban. Az se mindegy, találkozik-e rendszeresen a másik nem képviselőivel? Mennyire prűdek a szülei? Nem ugyanaz meglátni egy pucér férfit egy ápolónőnek a kórház férfiosztályán, vagy mondjuk egy tapasztalatlan, naiv kislánynak a templomban.

 

Senki ne vegye el a jogát a nőknek, ne vádolja őket rémhírterjesztéssel és feltűnősködéssel, ha megdöbbennek, lebénulnak, amikor a kezüket  egy idegen férfi a nemiszervéhez nyomja. Sajnos nem emlékszem annak az olasz filmnek a címére, amelyben egy jóképű, ám korosodó földbirtokos odahívja magához az arra járó 8-9 éves parasztlánykát, s ugyanezt teszi. A lányka jól megszorongatja az említett testrészt, majd sajnálkozva-nevetve ezt mondja: „öreg bikát nem lehet megfejni!”, s elszalad. Nos, ugyanebben a helyzetben egy ma 40-50 éves, Biedermeier-bútorok között, egykeként felnőtt leányka lebénul, jobb esetben sikítófrászt kap. 

 

Erőteljesebb példával élve,

 

más az ingerküszöbe egy prostituáltnak és más egy postáskisasszonynak.

 

Variálva: másfajta közeledést vár el egy nő különböző napszakokban, ha mondjuk a két foglalkozást felváltva űzi. Vannak társadalmi szabályok, amelyeket nem árt betartani, ha valaki el akarja kerülni az ilyesfajta helyzeteket. Ez vonatkozik férfira, nőre is egyaránt. Még Martonra is.

 

Nagyon nehéz lehet most az ő helyzete. Kétségkívül zseniális rendező, maradandó alkotásokat hozott létre. Nem mélyültem el kellően a férfi-művész pszichéjének tanulmányozásában, de hiányos ismereteim is azt sugallják: a zsenialitás sokszor nem ismer gátakat (kezdő olvasmányként érdemes elolvasni Popper Péter Színes pokolját). Ma is átszellemülve nézem a Modigliani-festményeket, és József Attila a kedvenc költőm: ugyanakkor el tudom képzelni, milyen pokoli lehetett a sorsa az élettársaiknak. 
 
 
Egyelőre nincs válasz arra, hogyan függ össze a zsenialitás más lelki tényezőkkel, például az empátiával, épp ezért nem kaphat senki sem felmentést.
 
 
Személy szerint nagyon sajnálom Martont, ugyanakkor a tetteit elítélem. Sokkal jobbat tenne az igazságérzetemnek, ha bármilyen más, ismeretlen polgármestert vagy iskolaigazgatót szednének ily módon ízekre.
 
 

Bokor Jánosnak azonban el kellene döntenie, hogy gyarapítani akarja-e a hangos és felszínes véleményformálók táborát, vagy megpróbál a témától néha eltávolodni és perspektívát váltani annak érdekében, hogy ne csak a tényeket, de az összefüggéseket is feltárja. S netán gondolkodásra serkentse az olvasókat.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ha valaki a gyerekek testi fenyítéséről vallott nézetei miatt elfordul tőle, az a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Válaszul arra, hogy Oroszország nemrég olyan javaslatot tett le az asztalra, ami ismét törvényesnek tartja az ország 1968-as lerohanását.

Egyre többen érdeklődnek az elmúlt napokban az előválasztás, illetve Csáky Attila pornószínész iránt a netes enciklopédián.

Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje szerint a Spitzenkandidat-rendszer kicsinálása kicsinálja az
európai demokráciát is.

Gordon Brown szerint a hazafiság eszméjét foglyul ejtették a brexitért mindent feláldozni hajlandó toryk.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

1973 óta először lehet Budapesten legálisan strandolni a Dunában, június 29-én.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás