+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. október 13. péntek, 17:21
A vasárnapi osztrák választás fő kérdése, hogy a szocdemek vagy a néppártiak állnak-e majd össze kormányozni a jobboldali populista FPÖ-vel, amely a jelenlegi nagykoalíció mindkét pártját bőszen szidja a plakátjain. A kommunisták Istennel kampányolnak, az osztrák Momentum pedig a német liberálisok vezérét mutogatja a plakátokon. Mutatjuk, milyen a kampány Bécsben.

 

Sebastian Kurz ÖVP-s kancellárjelölt plakátja bánja a szélsőjobb elleni harcot: a Linkswende (baloldali fordulat) nevű szélbalos szervezet ugyanis épp a jelenlegi külügyminiszter fején esik neki Heinz-Christian Strachénak, a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) elnökének. 

 

 

Strache egyébként az SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindkét pártját hevesen támadja, fenti plakátja szerint a nagykoalíció a legnagyobb probléma. Ennek ellenére erősen valószínű, hogy pártjával beáll majd a jelenlegi kormánypártok valamelyike mögé, hogy közösen alakítsanak kormányt. A matek csak akkor jöhetne ki másképp, ha a kis pártok várakozásokon felül teljesítenének.

 

 

Az FPÖ-sök standolós turnébuszáról is a pártelnök vigyorog a bécsi járókelőkre. A kitelepüléseiken épp csak kisvizslák nincsenek, de kék plüsskutyákat azért osztogatnak.

 

 

A kampányolás a hivatalos standokon és plakátokon kívül gerillaüzemmódban, matricákon is folyik. Ezen például az az FPÖ által kampányfilmben is nyomatékosított üzenet jelenik meg, hogy aki Kurzra szavaz, az ÖVP-re szavaz.

 

 

A jelenlegi kancellár, Christian Kern nem volt túl kreatív.

 

 

A tapasztalatával és cuki gyerekekkel kampányol, de némely plakátja a választás napját sem érte meg – nem úgy, mint a „nagy októberi szocialista forradalom” századik évfordulóját ünneplő kommunista szerveződésé.

 

 

A hivatalos kommunista párt, a KPÖ egyébként nem átall Istennel kampányolni: „Beszéljünk Istenről és a világról! Nagy kérdéseket teszünk fel, mindennapi problémákat oldunk meg” – hirdetik.

 

 

Az út túloldalán az egyetem előtt a zöldpárti Ulrike Lunacek hirdeti a tiszteletet és az igazságosságot. Lunacek neve sokaknak a melegek diszkriminációja elleni európai parlamenti jelentésről lehet ismerős, ami sokaknál kiverte a biztosítékot konzervatív körökben.

 

 

Az „osztrák Momentum”, a NEOS a Bundestagba épp most visszajutott német liberális FDP elnökével, Christian Lindnerrel reklámozza magát, aki pár nappal ezelőtt szerepelt a NEOS bécsi kampányrendezvényén.

 

 

A NEOS egyébként az FPÖ-nél jóval szerényebb járművekkel jár standolni: a biciklijüket a Zöldek is megirigyelhetnék. A háttérben lévő plakátról kiderül, hogy valaki szebbnek találta a Mona Lisát listavezetőjüknél, Matthias Strolznál; ezzel valószínűleg nincs egyedül.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás