+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. október 13. péntek, 17:21
A vasárnapi osztrák választás fő kérdése, hogy a szocdemek vagy a néppártiak állnak-e majd össze kormányozni a jobboldali populista FPÖ-vel, amely a jelenlegi nagykoalíció mindkét pártját bőszen szidja a plakátjain. A kommunisták Istennel kampányolnak, az osztrák Momentum pedig a német liberálisok vezérét mutogatja a plakátokon. Mutatjuk, milyen a kampány Bécsben.

 

Sebastian Kurz ÖVP-s kancellárjelölt plakátja bánja a szélsőjobb elleni harcot: a Linkswende (baloldali fordulat) nevű szélbalos szervezet ugyanis épp a jelenlegi külügyminiszter fején esik neki Heinz-Christian Strachénak, a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) elnökének. 

 

 

Strache egyébként az SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindkét pártját hevesen támadja, fenti plakátja szerint a nagykoalíció a legnagyobb probléma. Ennek ellenére erősen valószínű, hogy pártjával beáll majd a jelenlegi kormánypártok valamelyike mögé, hogy közösen alakítsanak kormányt. A matek csak akkor jöhetne ki másképp, ha a kis pártok várakozásokon felül teljesítenének.

 

 

Az FPÖ-sök standolós turnébuszáról is a pártelnök vigyorog a bécsi járókelőkre. A kitelepüléseiken épp csak kisvizslák nincsenek, de kék plüsskutyákat azért osztogatnak.

 

 

A kampányolás a hivatalos standokon és plakátokon kívül gerillaüzemmódban, matricákon is folyik. Ezen például az az FPÖ által kampányfilmben is nyomatékosított üzenet jelenik meg, hogy aki Kurzra szavaz, az ÖVP-re szavaz.

 

 

A jelenlegi kancellár, Christian Kern nem volt túl kreatív.

 

 

A tapasztalatával és cuki gyerekekkel kampányol, de némely plakátja a választás napját sem érte meg – nem úgy, mint a „nagy októberi szocialista forradalom” századik évfordulóját ünneplő kommunista szerveződésé.

 

 

A hivatalos kommunista párt, a KPÖ egyébként nem átall Istennel kampányolni: „Beszéljünk Istenről és a világról! Nagy kérdéseket teszünk fel, mindennapi problémákat oldunk meg” – hirdetik.

 

 

Az út túloldalán az egyetem előtt a zöldpárti Ulrike Lunacek hirdeti a tiszteletet és az igazságosságot. Lunacek neve sokaknak a melegek diszkriminációja elleni európai parlamenti jelentésről lehet ismerős, ami sokaknál kiverte a biztosítékot konzervatív körökben.

 

 

Az „osztrák Momentum”, a NEOS a Bundestagba épp most visszajutott német liberális FDP elnökével, Christian Lindnerrel reklámozza magát, aki pár nappal ezelőtt szerepelt a NEOS bécsi kampányrendezvényén.

 

 

A NEOS egyébként az FPÖ-nél jóval szerényebb járművekkel jár standolni: a biciklijüket a Zöldek is megirigyelhetnék. A háttérben lévő plakátról kiderül, hogy valaki szebbnek találta a Mona Lisát listavezetőjüknél, Matthias Strolznál; ezzel valószínűleg nincs egyedül.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás