+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kalmár Szilárd
2017. október 8. vasárnap, 19:05
Amikor ezt a lapot a kivégzésére kísérték, már régen halott volt. Ha lenne sírja a Népszabadságnak, azon egyetlen virág sem lenne a pusztulás évfordulóján. Elpusztításakor mindenki sírt, ma már senki sem gyászolja.

 

2016. október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság.

 

Az Azonnali ennek apropóján a magyar közélet és közéleti sajtó személyiségeinek és alakítóinak véleményére kíváncsi. Hiányzik? Jó, hogy volt? Mire volt jó? Jó, hogy nincs? Mit hagyott maga után? Van-e űr a helyén? Van-e még sajtó Magyarországon? Egyáltalán: a sajtóról szól még ez az egész, vagy már valami egészen másról?

 

Kalmár Szilárd, a Munkások Újsága főszerkesztőjének írását olvashatják.

 

+++

 

A Népszabadság olyan volt, mint Kádár János. Maga sem akarta, hogy legyen, mégis meghatározója lett évtizedeken át a magyar mindennapoknak. 1956 zavaros napjaiban, a sztálinista Szabad Nép romjai alól nőtt ki, hogy aztán néhány nappal később már a szovjet katonai beavatkozással együtt visszatérők szócsöve legyen.

 

A Népszabadság nem volt legitim, miként a rendszer sem, néhány évvel később viszont azzá lett – hasonlóan a rendszerhez.

 

Nem véletlen, hogy Kádár napilapja a rendszert is túlélte és csak sok-sok finomhangolással sikerült elérni, hogy az '89 után gyökeresen mondjon mást, mint '89 előtt. Az olvasók nem igényelték a kádári múlttól való elhatárolódást, a lap szerkesztői gárdája igen. Ez a helyzet a lapot hozta a legrosszabb helyzetbe. Kialakult egy görcsösen semleges, értékmentes újságírói stílus, amely két és fél évtizeden át lett sajátja a lapnak.

 

A Népszabadság unalmas volt már a rendszerváltás előtt is és betegesen unalmassá lett a rendszerváltás után. Olyan kiváló és érzelmi alapú újságírásra képes embereket küldtek a konyharovatba, mint Bächer Iván és görcsös igyekezettel tartották a laptól távol azokat, akik szenvedéllyel és őszinte hittel akartak volna szembeszállni az ország fasizálódásával és Orbán Viktor totális hatalomra törekvésével.

 

Amikor ezt a lapot a kivégzésére kísérték, már régen halott volt.

 

Minden könnyes szemű tiltakozás ellenére elpusztításában társtettes volt az az MSZP, amely elindította lapot a megsemmisülés irányába azzal, hogy eladta tulajdonrészét. A lap munkatársai sem voltak őszinte hívei a lapért való harcnak. Többségük jól irányzott egzisztenciális ugrással menekült el a léket kapott hajóról. Ott voltak nekik a nem sokkal korábban rendezetté váló 168 Óra, Népszava munkahelyek, ahol pénzüknél maradtak és elvben ugyanazt folytathatták, amit addig csináltak.

 

Orbán megtehette volna, hogy saját szócsövet csinál a Népszabadságból, de nem tette meg és ez mindenki szerencséje. A napilap pályája így egy szép ívet mutat 1956 és 2016 között – hatvan évét, amikor eljutottunk Kádár kényszeredett elnyomásából Orbán cinikus vigyorú elnyomásába. Ha lenne sírja a Népszabadságnak, azon egyetlen virág sem lenne a pusztulás évfordulóján. Elpusztításakor mindenki sírt, ma már senki sem gyászolja. Igazi senki halottja, méltó a mai helyzet egész létéhez.

 

+++

 

Itt olvasható, mit írtak ugyanerről mások.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás