+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Böcskei Balázs
2017. október 8. vasárnap, 09:05
Népszabadság elnevezésű lap már soha nem lesz, Népszabadság-olvasók még vannak, a népszabadságosok pedig még írnak, zakatolnak. Hallom őket.

 

2016. október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság.

 

Az Azonnali ennek apropóján a magyar közélet és közéleti sajtó személyiségeinek és alakítóinak véleményére kíváncsi. Hiányzik? Jó, hogy volt? Mire volt jó? Jó, hogy nincs? Mit hagyott maga után? Van-e űr a helyén? Van-e még sajtó Magyarországon? Egyáltalán: a sajtóról szól még ez az egész, vagy már valami egészen másról?

 

Elsőként Böcskei Balázs politológus írását olvashatják.

 

+++

 

„Aki arra született, hogy lásson, aki arra rendeltett, hogy nézzen,
akit esküje kötött őrhelyéhez, az nem panaszkodhat” (Bálint György)

 

Bármennyire is nehéz elszakadni, nem lehet az állandó visszanézésben élni, a visszanézésben dolgozni. A jövő küzdelmeit nem a múltban játsszák. Nem csak a Levegőt! kell, hanem levegő is. A tudomásulvétel nyugalom is (könnyű azt mondani), folytatni kell azt és onnan.

 

A Népszabadság egyik egykori főszerkesztő-helyettese írja le sok-sok antiorbánista Faceboook-posztja végére: „Akkor van vége, ha mi mondjuk, hogy vége van.” Erővel (vagy látszatával) telített sor, és inkább éljünk így (szövegben is), mint hadd ne fejezzem be hogy. Mégis, amennyi tartás jön a sorból, épp annyi traumatizált bosszúvágy is. A bosszú pedig soha nem az igazság. Az igazság a győzelem. A győzni akarás türelmes a várakozásban, mert „nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyheztetett” (Apostolok Cselekedetei 1:7). Készülni kell az időre, arra még elő lehet fizetni. Az idő – szemben a Népszabival – nincs lemészárolva.

 

Néha eszembe szokott jutni, mit élhettek át a lap munkatársai akkor, amikor szembesültek a számukra talán hónapokig megnevezhetetlennel.

 

Megszűnt egy lap, mely sokaknak az élete volt. Új életet kellett kezdeni az életen túl.

 

Tavaly ilyenkor a lap munkatársai péntek este a Bécsi útra történő költözés tudatában indultak haza, szombat reggelre kiestek térből és időből. Többségüket ma viszontlátjuk más lapoknál, online oldalaknál, stúdiókban. Élnek. Máshogy élnek. Új időszámítással dolgoznak, valószínűleg már nem bíznak semmiben és senkiben. Ilyenkor (persze) valóban csak a múlt lehet a kapaszkodó. Ott van a biztos, akkor még minden egyértelmű volt.

 

Merthogy napjaink állandósága nem csak a médiahelyzet-, hanem mindennek a viszonylagossága. Szövetségeket kellene kötni, de nagy tévedés azt gondolni, hogy politikai szövetségek működhetnek barátság nélkül. Én a mai napig nem tudom, hogy mit gondoljak arról az urbánus, progresszív értelmiségiről, aki tavaly e napon azért nem tüntetett a Népszabadság mellett, mert annak „genezise” pártállami? Lehet-e politikai szövetséges az, aki csak éjjel az, és nappal meg se ismer (vagy fordítva). Félve mondom azt, hogy „nem”. De ha „igent” mondanék, azt is csak dadogva tenném.

 

De nem panaszkodhat az, aki ismer olyanokat, akik arra születtek, hogy lássanak (én egy szerkesztőségnyi ilyet ismertem/ismerek), és nem egyezhet bele abba, hogy nincsen egyértelműség, hogy csúszkálunk a (politikai) morál viszonylagosságán. Hiszen volt idő, amikor még magányosabbak voltunk (2010 – 2015. február 6).

 

Népszabadság elnevezésű lap már soha nem lesz, Népszabadság-olvasók még vannak, a népszabadságosok pedig még írnak, zakatolnak. Hallom őket.

 

„…der Kampf geht weiter.”
„... a harc folytatódik.” (Rudi Dutschke)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás