+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Stumpf András
2017. október 8. vasárnap, 17:05
A Magyar Nemzetben anno befolyást szerzett Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva. A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.

 

2016. október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság.

 

Az Azonnali ennek apropóján a magyar közélet és közéleti sajtó személyiségeinek és alakítóinak véleményére kíváncsi. Hiányzik? Jó, hogy volt? Mire volt jó? Jó, hogy nincs? Mit hagyott maga után? Van-e űr a helyén? Van-e még sajtó Magyarországon? Egyáltalán: a sajtóról szól még ez az egész, vagy már valami egészen másról?

 

Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársának írását olvashatják.

 

+++

 

Nem hiányzik a Népszabadság.

 

Praxis-szempontból legalábbis nem. Jelentékenyebb szerzőinek írásait a 2016-os sajnálatos októberi események óta is el tudom olvasni: ha véletlenül Pető Péterre vagyok kíváncsi, elég a 24.hu-ra kattintanom, ha friss Csuhaj Ildikó-értesülésekre, akkor az ATV online-ra, Révész egy FB-katt, TGM otthonra lelt a hvg.hu-n, Uj Péternek meg saját portálja van. Ha mondandója akad, megírja oda. Én pedig elolvasom. Ingyen. Ahogy a magyar sajtó Han Solóján a régi népszabis cikkeket is, miután a lap mészárosai némi huzavona után nagy kegyesen visszatették a netre a nol.hu-t: hibernált állapotban, archívumként. Ha az nem lenne, hiányozna – a munkámhoz is. De van.

 

Az ingyen olvasható netportál-hírekkel semmilyen napilap sem versenyezhet már,

 

a Népszabadság ráadásul elfelejtett élni brutális helyzeti előnyével a kilencvenes évek végén,

 

tehát nem ők pattintották össze Magyarország vezető hír- és véleményportálját, hanem épp Uj Péterék Index néven – vesztüket azonban nem ez okozta. Hanem politikai döntés, hivatkozásokkal „a piacra”. 

 

Pedig a lap mögött volt teljesítmény, s itt most nem is csak a szakmaira utalok. Abban volt elég necc is, a hamisított Teller-levéllel például fake news-t alkottak before it was cool,

 

kampányidőszakban pedig a Népszabadság aktuális főszerkesztője rendre besétált a titkos kapcsolót őrző páncélszobába és átpöccintette azt a propaganda felirat felé.

 

Amikor aztán visszakapcsolt újságba, akkor viszont tényleg azt szerkesztett. 

 

Saját, releváns infókkal, baloldali-liberális értékrenddel, tág teret adva a vitáknak, nézőpontoknak. Nem csoda, hogy tavaly ilyenkor még mindig a legnagyobb napilap volt. Erre utaltam teljesítményként: hogy emberek tízezrei naponta pénzt adtak a termékért. 

 

Nem létező médiapiacon persze piacvezetőnek lenni sem túl biztonságos. Egy éve ez már bárki számára egyértelmű: a napilapok is vagy valamely milliárdos érdekéből-passziójából éldegélhetnek, vagy államcsöcsön lógnak.

 

Ha az egyik párt épp kimúlik alóluk, a másiknak pedig nem érdeke a létezésük, akkor meg eltűnnek, ahogy a hatvan évet megélt Népszabadság. A lap, amelynek címe akármilyen kifacsart kommunista magyartalanság volt is, ez már fel sem tűnt senkinek, hiszen a szó önálló jelentéstartalmat kapott az évtizedek során - előbb a „komcsi pártlap” szinonimája volt, a rendszerváltás után pedig „piacvezető ballib napilapra” módosult a jelentés.

 

Paradox módon épp „a múltat végképp eltörölni” jegyében szűnt meg: a jelszóéban, amelyet magáénak vallott a korszakban, amikor a párt mindent a saját pofájára formált. A Magyar Nemzetet is, például. Meg azonban nem szüntette.

 

Befolyást szerzett benne aztán Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva.

 

Csodás fejlődéstörténetbe nyertünk tehát bepillantást egy éve.

 

A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.  

 

+++

 

Itt olvasható, mit írtak ugyanerről mások.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás