Nyolc poén, amivel meg lehet trollkodni egy alakulóban lévő jobboldali pártot

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.29. 11:28

Pár napja jelentette be az AfD eddigi társelnöke, hogy elhagyja a pártot, a német sajtóban már fel is röppent, hogy a Kékek néven alapítana egy országszerte létező, a bajor CSU ideológiáját képviselő pártot. A német viccpárt azonnal le is csapott az ötletre. Mutatjuk a plakátjaikat!

Nyolc poén, amivel meg lehet trollkodni egy alakulóban lévő jobboldali pártot

A vasárnapi németországi parlamenti választást követő hétfő nagy nap volt az AfD történetében: akkor jelentette be a Bernd Luckét 2015-ben megpuccsoló Frauke Petry, hogy nem ül be a jobboldali populista alakulat parlamenti frakciójába. Egy nappal később aztán a pártból való kijelentését is bejelentette, azzal magyarázva, hogy a hétfői frakcióba való be nem ülést követően ez a logikus lépés.

Hozzátette: jól átgondolta az egészet, ő nem egy spontán döntő alkat. A sajtóban aztán kiszivárgott:

Petry már nyáron bejegyeztette a dieblauen.de domainnevet, ami szerintük arra utal, hogy Petry és a vele együtt az AfD-ből kilépők Kékek néven alapítanának pártot.

A kék szín az osztrák sajtóban meghonosodott neve az ottani jobbpopulista FPÖ-nek, amelynek vezetői egyébként pont Petry-vel és férjével ápolnak jó kapcsolatot. Petry EP-képviselő férje, Marcus Pretzell azt is elhintette a német sajtóban, hogy egy olyan formáció létrehozása a céljuk, ami a bajor CSU nézeteit képviseli a Macron francia elnök alapította En Marche-mozgalom szervezettségével.

Az AfD toporzékoló óvodás módjára reagált a Petryékről szóló hírekre: gyorsan rászerkesztették a párt Facebook-oldalának coverfotójára, hogy nyenyenye: „Mi vagyunk az egyetlen kék erő a politikai palettán, ráadásul 2013 óta. A Kékekből csak egy létezhet, azok pedig 2013 óta mi, az AfD vagyunk, nem pedig magánszemélyek, akik nem akarnak velünk továbbhaladni közös és sikeres utunkon.”

Azt, hogy ez mennyire gyenge reakció, Martin Sonneborn 1 százalék körüli eredményt elért viccpártja is érezte. Ők ezért fogták a Kékek nevet, létrehoztak vele egy oldalt a Facebookon, majd saját pártjuk tipográfiájával elkezdték nyomatni a szélsőjobbos propagandát. Tudni kell, hogy a kék szó a német nyelvben a részeg szininomája is, így nem volt nehéz dolga a viccpártnak, amikor akaratukon kívül is megalkották a német politikai humor Tibi atyáját. Mutatjuk is a legjobb kamuplakátokat!

8. Le az emlékezetkultúrával!

Ha ezt mondjuk az AfD-s Björn Höcke mondaná, nyilvánvalóan arra célozna, hogy abba kellene hagyni a holokausztra való permanens emlékezést/emlékeztetést. Ha viszont egy korsó sör áll a plakáton, rögtön ungárpéteri értelmet nyer a mondat.

Apropó: vajon sör vagy almabor van a korsóban?

7. Fő, hogy gabona legyen!

Engedhesse már meg magának mindenki, hogy teljeskörű reggelihez jusson, követeli ma reggeli posztjában a kék párt. A lényeg, hogy gabona legyen, teszik hozzá az egyik hashtagben.

6. Sokszínűség? Megvan már!

Az AfD migrációellenes, a német regionális identitásokat és kultúrákat a külföldről érkezőkével szemben előtérbe helyező választási plakátjának szlogenjét lopja el ez a plakát, hogy rekontextualizálja.

5. Alkohol akbar

Nincs modern jobboldali párt iszlámot kommentáló üzenet nélkül. Ezt a kékeknél is tudják, ők azonban nem ragadnak le a negatív kampánynál, pozitív, befogadható iszlámképet sugallnak.

4. Politika, mértékkel

A szóviccek és a bajor sörök rajongóinak legnagyobb örömére készült egy plakát Politika, mértékkel felirattal is. A szóviccet ott lehet tettenérni, hogy a Maß szót egyben a bajorországi Oktoberfestek literes korsóira is használják. Mi a konzervativizmus, ha nem ez?

3. Releváns popkulturális üzenet

Az Eiffel 65 Blue című száma megkerülhetetlen párthimnusszá lépett elő. A plakát egyben kísérlet a németül nem értők megszólítására is.

2. Ifjúsági szervezet

Minden komoly pártnak kell legyen egy ifjúsági szervezete. Ilyen a Societas az MSZP-nél, a Fidelitas a Fidesznél, a Junge Union a CDU-nál és a nevét a történelmi hagyományra építő Trinkerjugend a Kékeknél.

1. Az élet értelme

Kevés olyan párt van, amely a hatalom megszerzésén túl komolyabb témákkal is foglalkoztatja magát és szavazóit. A Kékek hosszas kutatómunka után az élet értelmére is rájöttek, és ezt szimpatizánsaik elől sem hallgatják el: 42 százalékos ánizs-gabonapálinka.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek