+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. szeptember 28. csütörtök, 17:52
Lázár János szerint rendkívül tanulságos, mi érdekli az embereket valójában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megfontolandónak nevezte az őcsényi menekültbotrány kapcsán az Azonnali felvetését, hogy legyen valamiféle felvilágosító kampány annak érdekében, hogy az emberek ne nézzék terroristának és ne rettegjenek a legális menekültektől.

 

Ahogy múlt héten már jeleztük, mostantól az Azonnali igyekszik minden kormányinfón ott lenni és kérdezni. Így tettünk ezúttal is. A Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János kancelláriaminiszter résztvételével 99. alkalommal megrendezett sajtótájékoztatón így kiderült például az is, hogyan értette Lázár János a Magyar Időknek adott interjúban saját jövőjével kapcsolatban azt, hogy „a választókerületemre való összpontosítással tehát nem kiszállni akarok a nagypolitikából, hanem továbbképezni magamat benne”.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére egy előző esti tarjáni (Hódmezővásárhely egy részének neve) lakossági fórumon történtekről szóló anekdotával válaszolt. A történet főszereplője Kovács Sándor bácsi volt, aki a fórumon leült az első sorba, és Lázár beszámolója szerint azt mondta neki: nagyon szép dolog ez a városfejlesztés, meg az ország politikai helyzete is,

 

de a rendőrök valami bűnügy kapcsán elvették a kapáját, ő meg szeretne holnap reggel kapálni, ezért szerezzem vissza a kapáját. Óriási tanulság, hogy mi érdekli az embereket valójában. Rendkívül továbbképzést jelentett számomra a tegnap este – mesélte a miniszter.

 

Kérdeztük Lázár Jánost az őcsényi ügyről is. Mint ismert, a Migration Aid közvetítésével egy helyi vállalkozó legális, a magyar állam által elismert menekülteket fogadott volna saját panziójában egy rövid pihenésre, ám a Tolna megyei falu lakossága totálisan kiakadt, ismeretlenek a panziótulajdonos gépjárművét is megrongálták, az eset pedig egyenesen a polgármester lemondásához vezetett. 

 

A miniszter kérdésünkre leszögezte: a kormánynak nincs véleménye az ügyről, ő maga is csak a sajtóból tájékozódik, de a személyes véleménye az, hogy talán érdemes lett volna megbeszélni egymással a dolgokat. Az Azonnali azon felvetésére, miszerint a sorosozós kommunikációs kampány mellett talán érdemes lenne elgondolkodni egy olyan tájékoztató kampányról is, ami azt célozná, hogy a legális menekülteket ne tartsák terroristának az emberek és ne rettegjenek tőlük, Lázár János azt mondta:

 

ez egy megfontolandó fölvetés.

 

Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e ebből bármi a jövőben. 

 

Az őcsényi ügyről egyébként később a 444 is érdeklődött. Azt kérdezték: nem gondolja-e a kormány, hogy a migrációval kapcsolatos kommunikációja tüzelte fel ennyire az embereket? Lázár János szerint ez nem a kormány felelőssége,

 

eleve ilyen a magyar társadalom.

 

Majd hozzátette még azt is: minden politikus felelőssége, hogy világos különbséget tegyenek az illegális bevándorlók és a politikai menekültek között. Szerinte ők nem a politikai menekültek ellen szólalnak fel. 

 

Az Azonnali igyekezett még megtudni azt is, hogy körülbelül mekkora költséggel terveznek a legújabb sorosozós nemzeti konzultáció kommunikációs kampányára. Annál is inkább, mert az Átlátszó csütörtöki cikke szerint az előző, „Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenű konzultációt kísérő kampány, ideértve a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” kampány költségeit is, összesen 7,2 milliárd forintba került. Erre azonban nem kaptunk választ. Lázár János azt mondta, hogy majd ha vége lesz a konzultációnak, akkor derül csak ki, hogy összesen mennyibe is került ez az egész az adófizetőknek.

 

Fotó: MTI, Bruzák Noémi

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagoltak egy Marx-szobrot.

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás