+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2017. szeptember 25. hétfő, 09:35
Nem akar pártja parlamenti frakciójába beülni Frauke Petry, a jobboldali populista AfD pártelnöke. Ezt Petry meglepetésszerűen jelentette be egy sajtótájékoztatón. Indoklás: a borzalmas tagság. Petry az AfD listavezetőivel ellentétben megnyerte az egyéni körzetét és már a választás estéjén többször bírálta saját pártját.

 

Nagy meglepetést okozott Frauke Petry, a jobboldali populista AfD elnöke, mikor a párt többi vezetőjével tartott közös hétfői berlini sajtótájékoztatón bejelentette:

 

nem kíván beülni az AfD parlamenti frakciójába.

 

Helyben nem indokolta a bejelentést, szó nélkül távozott a sajtótájékoztatóról. Facebook-oldalára azonban rögtön kikerült egy szöveg, amelyben Petry arról ír:

 

az AfD-ben szűk egy éve marginalizálják a párt reálpolitikát képviselő politikusait, a mérsékelt irányvonalat képviselő arcok pedig minden szinten szorulnak ki a pártból.

 

Petry szerint ez a folyamat azzal fenyeget, hogy a párt korábban erőteljes politikai programját súlyosan aláássa – ennek egyik fájdalmas jele már most, hogy a komolyan vehető párttagok sorozatosan hagyják el az AfD-t.

 

Az AfD elnöke szerint az AfD egy ideje már nem célirányosan működő pártként működik, egyes politikusok pártprogramtól jobbra álló kontrollálatlan, a médiát uraló kiszólásai sokkal inkább egy anarchista, erjedő halomra emlékeztetik Frauke Petryt. Nem lehet komolyan vehető, kormányképes ellenzéki pártot működtetni úgy, ha közben nem kínálunk reális alternatívát, figyelmeztet Petry. 

 

Mivel ezt a know-howra és a párttagságra vonatkozó exodust saját pozíciómból már nem tudom megfékezni, így hosszas küzdelmeket követően úgy döntöttem, nem leszek tagja a német parlamentben alakuló AfD-frakciónak, írja Petry. Független képviselőként folytatja, hogy egy tisztességes konzervatív politika arca és hangja legyen.

 

A sajtótájékoztatón Petry kivonulását követően Alexander Gauland arról beszélt: elnézést kér, amiért nem tudja értelmezni Petry gondolatait. Szerinte a politikus AfD-s színekben nyert egyéni mandátumot, vita lezárva. A párt egyik szóvivője, Jörg Meuthen szerint Petry régóta nem tudott konstruktívan együttműködni a pártvezetéssel, és hibás narratíva az is, ha a sajtó Petryt tisztességesnek, a párt maradék részét pedig vadnak állítja be. Majd elnézést kért a sajtótól a pártelnök viselkedéséért.

 

Frauke Petry bár az AfD elnöke, a választás előtt háttérbe kellett vonulnia: a párt listáját Alice Weidel és Alexander Gauland vezették, akiknek Petry többször is burkoltan beszólt a választás estéjén a német köztévének nyilatkozva.

 

Sem Weidel, sem Gauland nem tudta megnyerni egyébként az egyéni körzetét, ellentétben Petryvel,

 

aki magabiztosan, 37 százalékkal nyerte szászországi körzetét. Szászországban egyébként az AfD a legerősebb párt, két további egyéni körzetet sikerült a tartományban nyerniük.

 

Máshol nem jutottak egyéni mandátumhoz. 

 

FOTÓ: dpa

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás