+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2017. szeptember 25. hétfő, 09:35
Nem akar pártja parlamenti frakciójába beülni Frauke Petry, a jobboldali populista AfD pártelnöke. Ezt Petry meglepetésszerűen jelentette be egy sajtótájékoztatón. Indoklás: a borzalmas tagság. Petry az AfD listavezetőivel ellentétben megnyerte az egyéni körzetét és már a választás estéjén többször bírálta saját pártját.

 

Nagy meglepetést okozott Frauke Petry, a jobboldali populista AfD elnöke, mikor a párt többi vezetőjével tartott közös hétfői berlini sajtótájékoztatón bejelentette:

 

nem kíván beülni az AfD parlamenti frakciójába.

 

Helyben nem indokolta a bejelentést, szó nélkül távozott a sajtótájékoztatóról. Facebook-oldalára azonban rögtön kikerült egy szöveg, amelyben Petry arról ír:

 

az AfD-ben szűk egy éve marginalizálják a párt reálpolitikát képviselő politikusait, a mérsékelt irányvonalat képviselő arcok pedig minden szinten szorulnak ki a pártból.

 

Petry szerint ez a folyamat azzal fenyeget, hogy a párt korábban erőteljes politikai programját súlyosan aláássa – ennek egyik fájdalmas jele már most, hogy a komolyan vehető párttagok sorozatosan hagyják el az AfD-t.

 

Az AfD elnöke szerint az AfD egy ideje már nem célirányosan működő pártként működik, egyes politikusok pártprogramtól jobbra álló kontrollálatlan, a médiát uraló kiszólásai sokkal inkább egy anarchista, erjedő halomra emlékeztetik Frauke Petryt. Nem lehet komolyan vehető, kormányképes ellenzéki pártot működtetni úgy, ha közben nem kínálunk reális alternatívát, figyelmeztet Petry. 

 

Mivel ezt a know-howra és a párttagságra vonatkozó exodust saját pozíciómból már nem tudom megfékezni, így hosszas küzdelmeket követően úgy döntöttem, nem leszek tagja a német parlamentben alakuló AfD-frakciónak, írja Petry. Független képviselőként folytatja, hogy egy tisztességes konzervatív politika arca és hangja legyen.

 

A sajtótájékoztatón Petry kivonulását követően Alexander Gauland arról beszélt: elnézést kér, amiért nem tudja értelmezni Petry gondolatait. Szerinte a politikus AfD-s színekben nyert egyéni mandátumot, vita lezárva. A párt egyik szóvivője, Jörg Meuthen szerint Petry régóta nem tudott konstruktívan együttműködni a pártvezetéssel, és hibás narratíva az is, ha a sajtó Petryt tisztességesnek, a párt maradék részét pedig vadnak állítja be. Majd elnézést kért a sajtótól a pártelnök viselkedéséért.

 

Frauke Petry bár az AfD elnöke, a választás előtt háttérbe kellett vonulnia: a párt listáját Alice Weidel és Alexander Gauland vezették, akiknek Petry többször is burkoltan beszólt a választás estéjén a német köztévének nyilatkozva.

 

Sem Weidel, sem Gauland nem tudta megnyerni egyébként az egyéni körzetét, ellentétben Petryvel,

 

aki magabiztosan, 37 százalékkal nyerte szászországi körzetét. Szászországban egyébként az AfD a legerősebb párt, két további egyéni körzetet sikerült a tartományban nyerniük.

 

Máshol nem jutottak egyéni mandátumhoz. 

 

FOTÓ: dpa

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért,
hogy az orosz döntéshozók alkossanak törvényt a
családon belüli erőszak ellen.

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás