+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. szeptember 21. csütörtök, 19:55
Mert milliárdokat lehet spórolni, ha törvénybe foglalják a népakaratot. A kvótanépszavazás persze kivétel. Ha csütörtök, akkor kormányinfó, amelyen ezentúl az Azonnali is ott lesz. És ha már ott vagyunk, kérdezünk. Lázár János és Kovács Zoltán Felcsútról, menekültkvótáról és népszavazásról mesélt az Azonnalinak.

 

Először is arra voltunk kíváncsiak Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy az október elején induló sorosozós nemzeti konzultáció kampányában lesznek-e lakossági fórumok is, ahogy voltak legutóbb az Állítsuk meg Brüsszelt! konzultáció kapcsán. A kormányszóvivő egyértelmű válasz nélkül csak annyit mondott, hogy a konzultációknak van egy kialakult koreográfiája, amelyben különböző eszközöket használnak, akár ilyeneket is. 

 

Felcsút, kisvasút, uniós nénik

 

Lázár Jánostól azt kérdeztük, hogy így utólag nem tartja-e túl hevesnek a saját, illetve a kormányzati előzetes reakciókat az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága küldöttségének látogatása kapcsán. Mint ismert, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző kormányinfón is kritikusan nyilatkozott erről a látogatásáról, illetve még levelet is írt az érintetteknek, amiben sérelmezte, hogy a vizit során többek között a felcsúti kisvasútat is meg akarták tekintetni, és meg is tekintették a küldöttség tagjai.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére kifejtette: nem, egyáltalán nem tartja túlzónak a korábbi reakciókat. Megismételte: az egy nagyon tanulságos dolog, hogy Magyarországon 40-50 ezer projektből kiválasztanak ötöt, és pont ezt az ötöt. A látogatás sajtóvisszhangja kapcsán pedig azt modta:

 

ezek a jószándékú emberek nem azért nem találtak semmit se ezeknél a projekteknél, mert nem akartak találni, hanem azért, mert nem tudtak találni, mivel megvalósításuk teljesen törvényes és szakszerű volt.

 

Szabad mozgás az unióban

 

Az Azonnali Lázár Jánost arról is kérdezte, hogy ha Magyarország magánál akarja tartani a jogot, hogy a saját intézményei dönthessenek arról, hogy ki jöhet, illetve élhet az országban, akkor ez hogyan viszonyul az uniós szabad mozgás elvéhez? A miniszter válaszából kiderült: természetesen az elvet maradéktalanul tiszteletben tartják, az unióban történő szabad mozgást nem lehet korlátozni.

 

Ez azonban csak az unió valamely tagállamában már menekültstátusszal rendelkező személyekre vonatkozik. Lázár ezért hozzátette: a magyar kormány az illegális bevándorlókról vagy menekültekről beszélnek, akiket azon időszak alatt akarnak „szétdobni”, amíg folyik a menedékkérelmük elbírálása.

 

Vagyis ha jól értettük ez alapján: miközben a nyugat-európai országokat az utóbbi időben bevándorlóországokként kezdte emlegetni a kormányoldal, kihangsúlyozva, hogy mi nem akarunk olyanokká válni, mint ők, és úgy általában a migrációval, bevándorlással kapcsolatosan nagyrészt kulturális indíttatású kifogásaik vannak, aközben azzal nincs problémájuk, hogy a már menekültstátusszal rendelkező emberek Magyarországra jöjjenek. 

 

Pénzt spórolni népszavazás nem megrendezésével

 

Utolsóként arról érdeklődtünk, hogy nem lehetett volna a tavaly október eleji kvótanépszavazás kapcsán is megspórolni 3-4 milliárd forintot? Lázár János ugyanis a kormányinfón egy korábbi újságírói kérdésre azt válaszolta: szerinte jó, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések (vasárnapi boltzáras, olimpiás, vagy most éppen a korrupciós bűncselekmények elévülési idejére vonatkozó) nem jutnak el a referendumig, mert a kormány, a parlament vagy más illetékes szerv enélkül meglépi azt, amire a kezdeményezés irányul, mert így 3-4 milliárd forintot is megspóroltunk.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére nemmel válaszolt, mondván azért nem lehetett volna nem elkölteni ezt a pénzt, mert a parlamentben végül nem teljesült, amit az állampolgárok szerettek volna, nem ment át a kétharmados törvény.

 

Közbevetésünkre, miszerint nem is az alaptörvény módosításáról szólt a kérdés, hiszen arról nem is lehet népszavazást tartani, Lázár azt válaszolta: szerinte a kérdésből következett az alaptörvény-módosítás.

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Erdős Norbert és Tőkés László is megszavazta az orosz és kínai dezinformáció elleni bizottsági határozatot, az ex-LMP-s Meszerics el se ment szavazni.

Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól. Nem keveset.

A helyi ellenzék „félretette ideológiai ellentéteit”, és kezdeményezi: a kerületi önkormányzati cégek tagadják meg a törvény alkalmazását.

Az Amazon állítja: az általuk fejlesztett robot biztonsággal képes navigálni az utcán.

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szív-
infarktust vagy a stroke-ot.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás