+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. szeptember 21. csütörtök, 19:55
Mert milliárdokat lehet spórolni, ha törvénybe foglalják a népakaratot. A kvótanépszavazás persze kivétel. Ha csütörtök, akkor kormányinfó, amelyen ezentúl az Azonnali is ott lesz. És ha már ott vagyunk, kérdezünk. Lázár János és Kovács Zoltán Felcsútról, menekültkvótáról és népszavazásról mesélt az Azonnalinak.

 

Először is arra voltunk kíváncsiak Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy az október elején induló sorosozós nemzeti konzultáció kampányában lesznek-e lakossági fórumok is, ahogy voltak legutóbb az Állítsuk meg Brüsszelt! konzultáció kapcsán. A kormányszóvivő egyértelmű válasz nélkül csak annyit mondott, hogy a konzultációknak van egy kialakult koreográfiája, amelyben különböző eszközöket használnak, akár ilyeneket is. 

 

Felcsút, kisvasút, uniós nénik

 

Lázár Jánostól azt kérdeztük, hogy így utólag nem tartja-e túl hevesnek a saját, illetve a kormányzati előzetes reakciókat az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága küldöttségének látogatása kapcsán. Mint ismert, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző kormányinfón is kritikusan nyilatkozott erről a látogatásáról, illetve még levelet is írt az érintetteknek, amiben sérelmezte, hogy a vizit során többek között a felcsúti kisvasútat is meg akarták tekintetni, és meg is tekintették a küldöttség tagjai.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére kifejtette: nem, egyáltalán nem tartja túlzónak a korábbi reakciókat. Megismételte: az egy nagyon tanulságos dolog, hogy Magyarországon 40-50 ezer projektből kiválasztanak ötöt, és pont ezt az ötöt. A látogatás sajtóvisszhangja kapcsán pedig azt modta:

 

ezek a jószándékú emberek nem azért nem találtak semmit se ezeknél a projekteknél, mert nem akartak találni, hanem azért, mert nem tudtak találni, mivel megvalósításuk teljesen törvényes és szakszerű volt.

 

Szabad mozgás az unióban

 

Az Azonnali Lázár Jánost arról is kérdezte, hogy ha Magyarország magánál akarja tartani a jogot, hogy a saját intézményei dönthessenek arról, hogy ki jöhet, illetve élhet az országban, akkor ez hogyan viszonyul az uniós szabad mozgás elvéhez? A miniszter válaszából kiderült: természetesen az elvet maradéktalanul tiszteletben tartják, az unióban történő szabad mozgást nem lehet korlátozni.

 

Ez azonban csak az unió valamely tagállamában már menekültstátusszal rendelkező személyekre vonatkozik. Lázár ezért hozzátette: a magyar kormány az illegális bevándorlókról vagy menekültekről beszélnek, akiket azon időszak alatt akarnak „szétdobni”, amíg folyik a menedékkérelmük elbírálása.

 

Vagyis ha jól értettük ez alapján: miközben a nyugat-európai országokat az utóbbi időben bevándorlóországokként kezdte emlegetni a kormányoldal, kihangsúlyozva, hogy mi nem akarunk olyanokká válni, mint ők, és úgy általában a migrációval, bevándorlással kapcsolatosan nagyrészt kulturális indíttatású kifogásaik vannak, aközben azzal nincs problémájuk, hogy a már menekültstátusszal rendelkező emberek Magyarországra jöjjenek. 

 

Pénzt spórolni népszavazás nem megrendezésével

 

Utolsóként arról érdeklődtünk, hogy nem lehetett volna a tavaly október eleji kvótanépszavazás kapcsán is megspórolni 3-4 milliárd forintot? Lázár János ugyanis a kormányinfón egy korábbi újságírói kérdésre azt válaszolta: szerinte jó, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések (vasárnapi boltzáras, olimpiás, vagy most éppen a korrupciós bűncselekmények elévülési idejére vonatkozó) nem jutnak el a referendumig, mert a kormány, a parlament vagy más illetékes szerv enélkül meglépi azt, amire a kezdeményezés irányul, mert így 3-4 milliárd forintot is megspóroltunk.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére nemmel válaszolt, mondván azért nem lehetett volna nem elkölteni ezt a pénzt, mert a parlamentben végül nem teljesült, amit az állampolgárok szerettek volna, nem ment át a kétharmados törvény.

 

Közbevetésünkre, miszerint nem is az alaptörvény módosításáról szólt a kérdés, hiszen arról nem is lehet népszavazást tartani, Lázár azt válaszolta: szerinte a kérdésből következett az alaptörvény-módosítás.

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Hírszolgáltatás

Biztos, hogy ez csak egy macska, amire sokan kattintanak? Te mit látsz bele?

Még a kanyarban sem volt az első világháború, amikor a tudósok már a klímaváltozás miatt aggódtak egy újságban.

A másodosztályban játszó Darmstadtnak nem tetszik, hogy a város AfD-szervezetének tagjai elutaztak a hétvégi meccsükre.

Egy temesvári fesztiválra hívták meg a koszovói drámaírót, de vízumot már nem kapott.

Annyival növelték a jövő évi védelmi költségvetést, mint amennyit Irán költ a hadseregére. Mutatjuk.

A hét kérdése

Az LMP női társelnöke az Azonnalin három hete bejelentette: elvonul gondolkodni. A közönség segítségét kérjük ehhez.

Azért ide elnéznénk

„Korruptpolitikus-baszó” koncert augusztus 16-án, csütörtökön.

Öt fehér cuvée és három (egy éjszakán át áztatott) rozé alkotja a kizárólag csak 2017-es tételekből álló sort. Aug. 17.

Underground a Mátrában augusztus 17-20-ig.

Éljen Mátyás! Felsorolni is nehéz, mennyi program lesz augusztus 19-26. között.

Virgilius Moldovan furcsa aktszobrai a szegedi Reök-palotában augusztus 31-ig.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali körbejárta Románia Erdélyen kívüli régióit, hogy végigkérdezze az országot, milyen jövőt látnak maguknak.

Miben lesz jobb Vonánál? Mit tanult Orbántól? Miért készülnek az Európai Néppártba?

A focista iratkozott ki ugyanis a német társadalomból azzal, hogy májusban Erdoğan török elnökkel fotózkodott.

Miért gond az, hogy Magyarországon tabutéma a szexualitás, miközben mindent meztelen nőkkel reklámoznak?

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás