+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. szeptember 21. csütörtök, 19:55
Mert milliárdokat lehet spórolni, ha törvénybe foglalják a népakaratot. A kvótanépszavazás persze kivétel. Ha csütörtök, akkor kormányinfó, amelyen ezentúl az Azonnali is ott lesz. És ha már ott vagyunk, kérdezünk. Lázár János és Kovács Zoltán Felcsútról, menekültkvótáról és népszavazásról mesélt az Azonnalinak.

 

Először is arra voltunk kíváncsiak Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy az október elején induló sorosozós nemzeti konzultáció kampányában lesznek-e lakossági fórumok is, ahogy voltak legutóbb az Állítsuk meg Brüsszelt! konzultáció kapcsán. A kormányszóvivő egyértelmű válasz nélkül csak annyit mondott, hogy a konzultációknak van egy kialakult koreográfiája, amelyben különböző eszközöket használnak, akár ilyeneket is. 

 

Felcsút, kisvasút, uniós nénik

 

Lázár Jánostól azt kérdeztük, hogy így utólag nem tartja-e túl hevesnek a saját, illetve a kormányzati előzetes reakciókat az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága küldöttségének látogatása kapcsán. Mint ismert, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző kormányinfón is kritikusan nyilatkozott erről a látogatásáról, illetve még levelet is írt az érintetteknek, amiben sérelmezte, hogy a vizit során többek között a felcsúti kisvasútat is meg akarták tekintetni, és meg is tekintették a küldöttség tagjai.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére kifejtette: nem, egyáltalán nem tartja túlzónak a korábbi reakciókat. Megismételte: az egy nagyon tanulságos dolog, hogy Magyarországon 40-50 ezer projektből kiválasztanak ötöt, és pont ezt az ötöt. A látogatás sajtóvisszhangja kapcsán pedig azt modta:

 

ezek a jószándékú emberek nem azért nem találtak semmit se ezeknél a projekteknél, mert nem akartak találni, hanem azért, mert nem tudtak találni, mivel megvalósításuk teljesen törvényes és szakszerű volt.

 

Szabad mozgás az unióban

 

Az Azonnali Lázár Jánost arról is kérdezte, hogy ha Magyarország magánál akarja tartani a jogot, hogy a saját intézményei dönthessenek arról, hogy ki jöhet, illetve élhet az országban, akkor ez hogyan viszonyul az uniós szabad mozgás elvéhez? A miniszter válaszából kiderült: természetesen az elvet maradéktalanul tiszteletben tartják, az unióban történő szabad mozgást nem lehet korlátozni.

 

Ez azonban csak az unió valamely tagállamában már menekültstátusszal rendelkező személyekre vonatkozik. Lázár ezért hozzátette: a magyar kormány az illegális bevándorlókról vagy menekültekről beszélnek, akiket azon időszak alatt akarnak „szétdobni”, amíg folyik a menedékkérelmük elbírálása.

 

Vagyis ha jól értettük ez alapján: miközben a nyugat-európai országokat az utóbbi időben bevándorlóországokként kezdte emlegetni a kormányoldal, kihangsúlyozva, hogy mi nem akarunk olyanokká válni, mint ők, és úgy általában a migrációval, bevándorlással kapcsolatosan nagyrészt kulturális indíttatású kifogásaik vannak, aközben azzal nincs problémájuk, hogy a már menekültstátusszal rendelkező emberek Magyarországra jöjjenek. 

 

Pénzt spórolni népszavazás nem megrendezésével

 

Utolsóként arról érdeklődtünk, hogy nem lehetett volna a tavaly október eleji kvótanépszavazás kapcsán is megspórolni 3-4 milliárd forintot? Lázár János ugyanis a kormányinfón egy korábbi újságírói kérdésre azt válaszolta: szerinte jó, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések (vasárnapi boltzáras, olimpiás, vagy most éppen a korrupciós bűncselekmények elévülési idejére vonatkozó) nem jutnak el a referendumig, mert a kormány, a parlament vagy más illetékes szerv enélkül meglépi azt, amire a kezdeményezés irányul, mert így 3-4 milliárd forintot is megspóroltunk.

 

A miniszter az Azonnali kérdésére nemmel válaszolt, mondván azért nem lehetett volna nem elkölteni ezt a pénzt, mert a parlamentben végül nem teljesült, amit az állampolgárok szerettek volna, nem ment át a kétharmados törvény.

 

Közbevetésünkre, miszerint nem is az alaptörvény módosításáról szólt a kérdés, hiszen arról nem is lehet népszavazást tartani, Lázár azt válaszolta: szerinte a kérdésből következett az alaptörvény-módosítás.

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Hírszolgáltatás

A Gaymobil bejelentést tesz az Azonnali jövőjével kapcsolatban.

A német sportmárka jó ötletnek gondolta, hogy USSR-feliratú és logós ruhákat dobjon piacra az orosz foci vb apropóján.

A magyarellenes Dan Tanasă román blogger szerint a székely válogatott tagjait ki kellene tiltani a román bajnokságokból.

Gaymobiléknál is véget ért a szorgalmi időszak, kezdődnek a vizsgák ezerrel.

Az európaiak kétharmada szerint kifejezetten hasznos országuk számára a tagság.

A hét kérdése

Győri Péter indul a július 8-i józsefvárosi polgármester-választáson a baloldali ellenzéki pártok közös jelöltjeként. Mi lesz, ha nyer? Szavazzatok!

Azért ide elnéznénk

Kerekes Band, Fran Palermo, Péterfy Bori, na meg egy csomó sörfőzde. Május 25-től 27-ig.

Május 26-án beerjesztik Budapestet! A Tabánban lesz tea, bor, kenyér.

David Snyder különleges ügynök mesél az American Cornerben a Corvinuson május 29-én.

Zene, mozi és kiállítás a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóján. Június 2-3.

Kortárs ukrán képzőművészet a Ludwigban június 24-ig.

Ezt is szerettétek

A parlament alakuló ülésén Techet Pétert a kordon sem tántorította el semmitől!

A franko-amerikai vezetéssel alakuló új világrendben az illiberális nacionalizmus a fő ellenség: Orbán és Putyin.

A kétharmad kísértésbe visz: nem arra való, hogy egy párt azt csináljon vele, amit akar – mondja Elmar Brok. Interjú.

Jó ötlet volt az Európai Unió keleti bővítése? Strasbourgban, az Európai Parlament egyik székhelyén kérdezősködtünk.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás