Ehhez nem kell párt

Kiss Brigi

Szerző:
Kiss Brigi

2017.09.19. 07:21

Minifaluban tartott minifórumot a Momentum! Soha nem jártak még olyan kicsi településen, mint a mindössze ezer lakosú Bárna. Érdeklődő nem sok volt Nógrádban: ketten csatlakoztak be a szomszéd kocsma vendégei közül, ők is csak némi unszolást követően. Az Azonnali elmeséli, miről volt szó.

Bár időnként még Budapest egyes kerületeivel is hadilábon áll a Momentum, pénteken dobtak egy nagyot. Egy mindössze ezer lakosú Nógrád megyei zsákfaluba, Bárnára szerveztek fórumot.

Mivel ilyen kicsi településekre a nagyobb pártok is csak ritkán jutnak el, nagyon kíváncsi voltam, hogyan fogadják majd a szigorúan ideológiamentes, viszont álomgyilkos pártot.

Mikor megérkeztem a fórum helyszínére, mindössze néhány ember üldögélt a tipikus falusi kocsma kváziteraszán, a szemközti lakatlan ház udvarán egy nagy, farönkből készült asztal körül. Nagyon hamar kiderült, hogy ők mindannyian kötődnek a Momentumhoz valamilyen formában, így külsősként lényegében én voltam az egyedüli érdeklődő.

Emiatt a pártvezetésből jelenlévő elnökségi tag, Dukán András Ferenc és a többiek gondoltak egyet, és

szórólappal a kezükben megkörnyékezték a kocsma vendégeit is, hátha akad még valaki, aki esetleg csatlakozna a szűkkörű beszélgetéshez. 

Bár elsőre senki nem állt kötélnek, fáradozásuk végül célt ért. Nem sokkal a fórum kezdetét követően becsatlakozott két, munkaruhába öltözött, a napot egy-egy korsó sörrel leöblítő férfi is, így legalább lett némi tétje a rendezvénynek. Úgy tűnt, díjazzák, hogy valaki meghallgatja őket. Folyamatosan jöttek belőlük a szavak, bár a fórum után egyikük épp azt mondta, hogy ők elsősorban azért jöttek át a kocsmából, mert kíváncsiak lettek volna arra, hogy mit mondanak a momentumosok. 

Sokat valóban nem mondtak, de azért Dukán András felmondta a kommunikációs panelt: se nem jobboldaliak, se nem baloldaliak, hanem a problémák megoldásaira akarnak fókuszálni. Aztán szóba kerültek a személyes kedvenceim, a cselekvés körei is: Dukán elmondta, hogy ők nem csak beszélnek, hanem cselekszenek is, például szemetet szednek vagy játszóteret takarítanak. 

Ennek kapcsán megkérdezték a két érdeklődőt is, hogy mi olyan apróbb elintéznivalók vannak a faluban, amik nagyobb anyagi ráfordítás nélkül orvosolhatóak lennének, van-e például egy kidőlt fa, amit el kellene takarítani vagy hasonlók. Egyikük erre leszögezte, hogy ilyen nincs, mert

ami nem nagy pénzek kérdése, azt megoldják a faluközösségen belül, ehhez nem kell párt.

És ebben maximálisan egyetértettem velük. Jó, ha időnként ilyen akciókat is szerveznek a pártok, de az már régen rossz, ha csak a pártok tudják megoldani a hétköznapi elintézendőket.

A figyelmes hallgatás ellenére nem valószínű, hogy a Momentum megnyerte volna magának a két bárnai törzsvendéget. Egyikük ki is mondta: előbb bizonyítsanak, aztán talán majd szavaz rájuk.

Bár azt is megjegyezte, hogy a Fidesz is úgy kezdte, mint a Momentum, aztán mégis mi lett belőlük. Más pártok alatt se lenne jobb nekik, magyarázták, sőt: szerintük éppen amiatt jut most több fejlesztési pénz a faluba, mert az amúgy elmondásuk alapján egyébként független polgármester 2014-ben fideszes színekben nyerte meg a választást.

A közel két órás beszélgetés után Dukán András a kérdésemre elmondta, hogy ennél azért több érdeklődőre számítottak Bárnán.

Oké, a két érdeklődő nem túl sok.

De engem már az is meglepett, hogy sikerült átcsábítaniuk ezt a két férfit a kocsmából egy péntek esti politikai fórumra.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek