Kaczyński havi varsói gyászmenetéhez képest Orbán a kanyarban sincs

Szerző: Bakó Bea
2017.09.11. 07:46

Nem volt könnyű dolga annak, aki csak sétált volna egyet vasárnap délután Varsó belvárosában, az egyik főutca ugyanis szinte teljes hosszában kordonokkal volt elbarikádozva. Az ok: a kormányzó PiS elnöke, Jarosław Kaczyński a szmolenszki légikatasztrófa óta minden hónap tizedikén nagy megemlékezést tart. Mások szerint viszont csak arra használja az alkalmat, hogy programbeszédet tartson. Megmutatjuk, kik kíváncsiak havonta Kaczyńskira és kik tüntetnek ellene.

Kaczyński havi varsói gyászmenetéhez képest Orbán a kanyarban sincs

Több mint hét éve, 2010. április 10-én Lech Kaczyński akkori lengyel elnök és a lengyel politikai elit számos tagja életét vesztette, mikor Szmolenszkben lezuhant a gépük, amellyel a katyini mészárlásra való megemlékezésre siettek. A körülményeket azóta sem sikerült egyértelműen tisztázni: egyesek a gép pilótáit hibáztatják, mások az oroszok kezét sejtik a háttérben. Az egész világ megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy odaveszett a 88 magas rangú személy és 8 fős személyzetük.

A Lengyelországot jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński azóta minden hónap tizedikén megemlékezik a tragédiáról és elhunyt ikertestvéréről. Ezzel persze nem is lenne gond. Kaczynski bírálói viszont azt mondják: személyes gyászából politikai ügyet csinál, és a havonta megtartott, misével egybekötött megemlékezéseket arra használja, hogy aktuálpolitizáljon és ellenfelei ellen uszítson. Ezért a havonkénti megemlékezéseket rendre ellentüntetések is kísérik. 

A megemlékezéseket mindenesetre nehezen lehetne feltűnőbbé tenni: Varsó közepén, a történelmi belváros fő sétálóutcáját teljes egészében lezárják ilyenkor már délutántól kordonokkal, és megszámlálhatatlan rendőr nyüzsög az utcákon. Az általunk megkérdezett járókelők megjegyzik, jó sokba kerül mindez: havonta lezárni és biztosítani a fél belvárost.

Az ellentüntetők már délutántól gyülekeztek a főtéren: sokan Konstytucja, azaz Alkotmány feliratú pólót viseltek, és fehér rózsákat osztogattak egymásnak. Egyikük elmondta: nem azzal van bajuk, hogy Jarosław Kaczyński megemlékezést tart, ez személyes ügye, nem politikai agitálásra kellene felhasználnia. A tüntetések ráadásul nagyon is zavarják a politikust, ezek miatt nemrégiben direkt úgy módosították a gyülekezési törvényt, hogy csak száz méteres távolságra lehessen tiltakozni – mondta.

A PiS szimpatizánsai egy szomszédos utcában, egy templom előtt gyülekeztek. A vonulás és Kaczynski beszéde előtt ugyanis mindig szentmisével kezdődik a program. Már egy órával a mise kezdete előtt is hosszú sor kígyózott a templom előtt, és a várható keresletre alaposan rákészült árusok is megjelentek. A kötelező, Kaczyński-emlékkellékek mellett árultak az iszlám megállítását hirdető kitűzőket, Andrzej Duda lengyel elnök életérről szóló könyvet, és egy olyan kitűzőt is, amin Duda kollégájával, Donald Trump amerikai elnökkel feszít.

Az érdeklődők többnyire idősek, de azért elég vegyes a társaság. Az apácáktól a transzvesztitákig sok mindenki szeretne bebocsátást nyerni az emlékmisére, az egyik tévétársaság közben fáradhatatlanul kérdezgeti őket háromfős stábjával. A szentmisére igyekvőket ugyanolyan szigorúan átvizsgálják, mintha a lengyel parlamentbe, a Szejmbe mennének be.

Kaczyńskis transzparenssel azért készült a másik oldal is.

A mise nyolc körül ért véget, de még vagy negyedórát kell várni, mire megindul a menet. A kordonon kívüli tömegben az ellentüntetők mellett sok az újságíró is, és többen élőben közvetítenek a Facebookon. Nehéz elhinni, hogy egy havonta megrendezett esemény hét év elteltével is ilyen lázba hozza az embereket, de kérdésünkre az egyik operatőr megerősíti: tényleg ekkora a rendezvény minden hónapban, ugyanígy lezárják a fél belvárost és itt vannak az ellentüntetők is.

A kívül demonstrálók a megemlékezés méltóságát egyébként egyáltalán nem zavarták, némán fehér rózsákat emeltek a magasba, miközben a lezárt szakaszhoz képest látványosan eltörpülő, nagyjából kétezres tömeg és benne valahol Jarosław Kaczyński elvonult a kordonok között. A hangulat annyiban a magyar szemlélő számára is otthonos, hogy látszik egy stadion a háttérben. Csak épp a Putyin-ellenes tábla egy kormánypárti vonuló kezében van.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek