+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. szeptember 7. csütörtök, 09:21
Muttiból lassan Großmuttiba vedlik át Angela Merkel, mikor arról kesereg a kampányhakniján összegyűlt nyugdíjasoknak: a mai gyerekek a telefonjukat nyomkodják vacsora közben. Heidelbergben a kancellár azt is elárulta, mitől erős Németország: nem az autóipartól, hanem a sokféleségtől. Juhász Pétert megszégyenítő füttykoncert és paradicsomdobálás lett a vége.

 

Alig lehetett beférni a heidelbergi Universitätsplatzra kedd délután, akkora érdeklődés övezte Angela Merkel kampánybeszédét. A tömeg nagyobb volt, mint egy átlagos sörfesztiválon, a zene pedig legalább annyira rossz (aki szeretne róla meggyőződni, ne hagyja ki a fenti videót). A teret jórészt idősebbek töltötték meg, de hátrébb tömeg szélein fiatalok is összezsúfolódtak: többségében a kancellárra voltak kíváncsiak, de több külön tüntető csoport is megjelent.

 

 

Tucatnyian olyan kitartóan füttyögték végig a kampánybulit, hogy Juhász Péter labdába se rúghatna mellettük. A Die Partei nevű viccpárt pedig következetesen Merkel kampányfellépéseire szervezi a saját „kampányrendezvényeit”. Most épp a berlini fal mögül kikukucskáló merkeles transzparenseikkel jöttek.

 

 

A kereszténydemokrata kancellár német pontossággal befutott délután ötre, SPD-vörös blézerben. A pátoszos felkonferálások alatt nem igazán ragadt át rá a közönség bulihangulata, inkább úgy tűnt, mintha a beszédére készülne magában. Ezt mondjuk nem ártott volna inkább a Martin Schulzcal folytatott vitája előtt megtennie, ahol Merkel asszony eléggé gyengén muzsikált. Most viszont nem igazán volt oka az aggodalmas arckifejezésre, hiszen baráti terepre jött szimpatizánsok közé, és az újságírókat is olyan biztos távolságra elbarikádozták tőle, hogy biztos lehetett benne: nem kell nehéz kérdésekre válaszolnia. 

 

 

A délnyugati Baden-Württembergben található Heidelberg egyébként tíz éve masszívan CDU-s körzet, a Bundestagban a fotón Merkel jobbján látható Prof. h. c. Dr. Karl A. Lamers képviseli, aki a választási plakátjain leginkább egy joviális hódra emlékeztet a Neckar-völgyi panorámával a háta mögött. Korábban is viszonylag kevés alkalommal nyerte meg egyébként az SPD az egyetemi várost, valamiért azonban most úgy érezhetik a CDU-ban, hogy rezeg a léc: mi másért jött volna ide személyesen Merkel? 

 

Made in Germany = autóipar

 

A kancellár direkt az egyetemi értelmiségre és a más pártok felé kacsintgatókra szabta mondandóját. Tett néhány ígéretet adózási és szociális téren, hogy túltegyen a szocdemeken, majd megdicsérte a nagy múltú heidelbergi egyetemet, és rátért arra a célra, hogy a régió digitális téren mintarégió legyen. A digitalizáció kapcsán hangzott el az a már nem is annyira anyáskodó, de inkább nagyanyáskodó mondat, hogy sajnos hozzá kell szokni, hogy a gyerek vacsora közben a telefonját nyomkodja. Ez egyetértő tapsvihart váltott ki a tér első felében összegyűlt nyugdíjas korú hallgatóság körében. 

 

A német kampányban egy másik technológiával kapcsolatos téma is hangsúlyos: a Zöldek ugyanis azzal kampányolnak, hogy kivezetnék a benzinnel és dízellel működő autókat 2030-ig. Autóügyben Merkel annyit mondott:

 

A Made in Germany nagyon erősen kötődik az autóiparhoz. Ezt ki kell mondani, nyolcszázezer ember dolgozik a szektorban.

 

A dízelbotrányra utalva azt mondta: tiszta dízelautókat szeretne, de ugyanígy az elektromos autók gyártásában is a legjobbnak kell majd lenni, miközben igen erős a konkurencia. Közben a tér túlsó végében a Greenpeace a fenntartható közlekedést követelte egy molinón.

 

 

Terrorizmus és migráció: egymás után, de külön lapon

 

Ami magyar füllel a legfeltűnőbb volt az az, hogy a terrorizmus és a migráció csak egészen a végén került elő, a kettő közti összefüggés pedig csak leheletfinom utalás formájában. Merkel szerint a terrorizmus ellen nemzetközi együttműködéssel és a hatóságok közti adatcserével kell küzdeni, akinek pedig nincs Németországban tartózkodási joga, vagy bűncselekményt követ el, azt haza kell küldeni. Az okfejtésnek több különlegessége is van:

 

Sem a migráns, sem a menekült, sem a menedékkérő szó nem hangzott el. És a beszéd során először és utoljára ezen a ponton ejtette ki Merkel a száján a „CDU/CSU” szóösszetételt.

 

– utalva a pártjával pártszövetségben lévő, de migrációügyben karcosabb álláspontot képviselő bajor keresztényszociális unióra, akiket a beszéde többi részéből nagyvonalúan mellőzött.

 

A menekülthelyzetet csak abban a kontextusban említette Merkel, hogy köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a menekültválság kezelésében. A kancellár szerint ha valamiben hibáztak, akkor az nem a határok megnyitása volt, hanem az, hogy a menedékkérők olyan helyzetbe kerültek, hogy el kellett jönniük. Ebből Merkel azt a tanulságot vonta le, hogy a migráció okai ellen kell felvenni a harcot, vagyis még több fejlesztési pénzt kell küldeni a válságzónákba. Igen, ez pénzbe kerül, de ez jól befektetett pénz – mondta a kancellár.

 

Az ígérgetés és a migráció után pedig elérkezett ahhoz a kampánytémává avanzsált témához is, hogy mitől németek a németek, mik a gyökereik és mire lehetnek büszkék. Erről beszél Merkel a fenti videóban. Annyit elárulunk belőle, hogy

 

ehhez nem csak a Brüsszel, de a Berlin elleni „lázadás” is hozzá tartozik.

 

Lehet, hogy épp ez utóbbinak a jegyében próbálta valaki a rendezvény végén megdobni a kancellárt paradicsommal?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás