Az AfD az Azonnalinak: Orbántól függetlenül állítanák meg Brüsszelt

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.07. 11:45

Válaszolt az AfD az Azonnalinak az „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!” feliratú, a magyar kormány Brüsszelt megállítani szándékozó nemzeti konzultációs kampányára hajazó plakátjai kapcsán. Nem akarnak Európai Egyesült Államokat, és Brüsszel alatt sem teljesen ugyanazt értik, mint Orbánék.

Az AfD az Azonnalinak: Orbántól függetlenül állítanák meg Brüsszelt

Az Azonnali írta meg kedden a hírt, hogy a német jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt az Orbán-kormány Állítsuk meg Brüsszelt kampányára és annak érveire kísértetiesen hajazó szlogennel kampányol a délnyugati Baden-Württembergben. A párt tartományi sajtószóvivője csütörtökön végül válaszolt kérdéseinkre.

Megtudtuk: az „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!” feliratú AfD-plakát a magyar kormány kampányától teljesen függetlenül készült.

Az AfD-s még azt is elárulta nekünk, hogy pártja tartományi szervezete, valamint a Fidesz között semmiféle kapcsolat nincs. Ez egyébként logikus: a Fidesz abban az Európai Néppártban foglal helyet, amiben Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja is, amely a 2017-es németországi választásokon Brüsszel megállítása helyett az „Európát erősíteni = Németországot erősíteni” üzenetet plakátolta ki a témában.

Arra is kíváncsiak voltunk, pontosan mit értenek Brüsszel alatt, vagyis kit/mit kell az AfD szerint megállítani. „Az Európai Unió azon politikai erőit értjük alatta, akik az uniót egy centralizált szövetségi állammá kívánják átalakítani, hogy végeredményként egy Európai Egyesült Államok váltsa fel a mostani állapotot. Mi ezzel szemben azért küzdünk, hogy ez EU-t újra azzá tegyük, aminek eredetileg szánták: szuverén, egymásal laza kötelékben álló államok gazdasági- és érdekközösségének” – írta az Azonnalinak küldött válaszában Martin Hess, az AfD baden-württembergi sajtószóvivője.

A magyar kormány főként a brüsszeli intézmények vezetőit érti Brüsszel alatt, mint azt nekünk a kereszténydemokrata Hollik István tavasszal elárulta. Gulyás Gergely Fidesz-alelnök később az Azonnalinak adott interjújában finomított ezen: „Brüsszel a döcögősen működő és sokszor életidegen uniós bürokrácia szimbóluma, amelyet hiba az Európai Unióval azonosítani.”

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek