+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. szeptember 7. csütörtök, 11:45
Válaszolt az AfD az Azonnalinak az „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!” feliratú, a magyar kormány Brüsszelt megállítani szándékozó nemzeti konzultációs kampányára hajazó plakátjai kapcsán. Nem akarnak Európai Egyesült Államokat, és Brüsszel alatt sem teljesen ugyanazt értik, mint Orbánék.

 

Az Azonnali írta meg kedden a hírt, hogy a német jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt az Orbán-kormány Állítsuk meg Brüsszelt kampányára és annak érveire kísértetiesen hajazó szlogennel kampányol a délnyugati Baden-Württembergben. A párt tartományi sajtószóvivője csütörtökön végül válaszolt kérdéseinkre.

 

Megtudtuk: az „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!” feliratú AfD-plakát a magyar kormány kampányától teljesen függetlenül készült.

 

Az AfD-s még azt is elárulta nekünk, hogy pártja tartományi szervezete, valamint a Fidesz között semmiféle kapcsolat nincs. Ez egyébként logikus: a Fidesz abban az Európai Néppártban foglal helyet, amiben Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja is, amely a 2017-es németországi választásokon Brüsszel megállítása helyett az „Európát erősíteni = Németországot erősíteni” üzenetet plakátolta ki a témában.

 

Arra is kíváncsiak voltunk, pontosan mit értenek Brüsszel alatt, vagyis kit/mit kell az AfD szerint megállítani. „Az Európai Unió azon politikai erőit értjük alatta, akik az uniót egy centralizált szövetségi állammá kívánják átalakítani, hogy végeredményként egy Európai Egyesült Államok váltsa fel a mostani állapotot. Mi ezzel szemben azért küzdünk, hogy ez EU-t újra azzá tegyük, aminek eredetileg szánták: szuverén, egymásal laza kötelékben álló államok gazdasági- és érdekközösségének” – írta az Azonnalinak küldött válaszában Martin Hess, az AfD baden-württembergi sajtószóvivője.

 

A magyar kormány főként a brüsszeli intézmények vezetőit érti Brüsszel alatt, mint azt nekünk a kereszténydemokrata Hollik István tavasszal elárulta. Gulyás Gergely Fidesz-alelnök később az Azonnalinak adott interjújában finomított ezen: „Brüsszel a döcögősen működő és sokszor életidegen uniós bürokrácia szimbóluma, amelyet hiba az Európai Unióval azonosítani.”

 

Hírszolgáltatás

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Itthon a rossz foci miatt is már lassan a szurkolókat hibáztatják, mondta az Azonnalinak a Jobbik huligánokról is beszélő elnöke.

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

Az élet meg minden podcastban mesélt magáról Molnár B.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

Bor, impró, koncertek, vlog, food truck, kiállítások június 22-24. között. Hosszú hétvége!

Az ország első számú pékjeinek kenyerei vs. a világ első számú olívaolaja június 23-án.

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás