A Párbeszéd bevetette atomfegyverét Kocsis Máté ellen

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.07. 22:20

A Párbeszéd javaslatára megőrzendő kulturális értékekké válhatnak Józsefvárosban a Kétfarkú Kutyapárt aktivistái által színesre festett aszfaltdarabkák. Miközben ezeket azért kezdték el felfesteni a viccpárt szimpatizánsai, hogy valami látványos eszközzel hívják fel a figyelmet a kijavítandó úthibákra. Erőss Gábor az Azonnalinak elmeséli, tulajdonképpen miért is született ez a javaslat.

A Párbeszéd bevetette atomfegyverét Kocsis Máté ellen

A Párbeszéd javaslatára a VIII. kerületben a Kétfarkú Kutyapárt színes járdái megőrzendő kulturális értékké válhatnak, jelentették be. A párt mindezt olyan fontos témának tartotta, hogy rögtön a sajtólistáján dicsekedett el a nagy eredménnyel. Csütörtökön a józsefvárosi képviselőtestület ugyanis elfogadta a Párbeszéd józsefvárosi képviselőjének, Erőss Gábornak ezirányú javaslatát.

Előterjesztése szerint „a street art és a járdák négyszínfestése megőrzendő kulturális érték”, így a csütörtökön elfogadott településképi rendelet és arculati kézikönyv alapján a Kétfarkú Kutyapárt színes járdafestményei is kerületi védelem alá helyezhetők, áll a párt által a magyar sajtónak kiküldött bejegyzésben. Erőss és pártja őszintén reméli, hogy máshol is követik a józsefvárosi példát és akár védelem alá helyezik ezeket az alkotásokat. Ahelyett, hogy mondjuk rongálásnak tekintenék, betiltanák, pénzbírsággal sújtanák vagy elítélnék azokat, akik a mielőbbi újraaszfaltozás reményében színesre pingálnak pár széttöredezett, erősen balesetveszélyes aszfaltdarabkát a járdán.

El van valami cseszve? Ne nézzünk oda, volt az eddigi irány. Erőss javaslata ezzel szemben forradalmi: igenis nézzünk oda, sőt! Helyezzük kulturális védelem alá!

Merem remélni, hogy a Kocsis Máté vezette fideszes önkormányzat a jövőbeli VIII. kerületi járdafelújítások esetén figyelembe veszi Erőss képviselő vívmányát, így a színesre festett aszfaltdarabkákkal műemlék-restaurátori igyekezettel és gondossággal bánnak majd.

A Párbeszéd szociológus képviselője az Azonnalinak a sztori hátteréről elmondta, az történt, hogy „a főépítész a javaslatomra, ami ez volt, szó szerint, amit írok – hogy a street art és a négyszínfestés megőrzendő kulturális érték – azt a szakvéleményt adta, hogy »támogatandó«”. Ez persze nem jelenti rögtön azt, hogy a kutyapárt aktivistáinak rajzai rögtön védelem alá helyeződnek, ezt külön kezdeményezni kell, akár egy épület esetén.

Erőss Gábor célja valami egészen más volt a javaslattal: „ez a tiltás hiányának gesztusa, addig se szállnak rá elvileg a közteresek, zsaruk a kétfarkúékra, ha újra festegetnének”. Így tehát köztérfelújítás esetén az önkormányzat természetesen eltünteti majd a műalkotásokat, kivéve persze, ha egyes darabok nem lesznek ténylegesen védetté nyilvánítva. Attól tehát, hogy a járdák a Kétfarkú Kutyapárt rajzai és Erőss javaslata miatt ne lennének kijavítva, nem kell félni.

Erőss Gábor közben a színes járdarajzokban filozófiai kérdéseket is felfedezni vél. 

„Vajon mik ezek? Közérdekű figyelemfelhívás és felszólítás? Művészet? Vagy politikai gesztus?”

A javaslattal a Párbeszéd képviselőjének más terve is van: „Most, hogy Kocsis Mátéék ennyi pozitív viszajelzést kapnak, lehet, hogy megtetszik nekik a dolog, hogy valami mással is lehetnek népszerűek, mint migránsozással meg libsizéssel.”

Ez tehát a mesterterv.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek