+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Rosta Gergely & Techet Péter
2017. szeptember 3. vasárnap, 19:30
A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

 

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6

Techet Péter

Schulz már a végszót mondja
2017. szeptember 3. 20:36

Előre hozta a végszavát. Szerinte nem szabad egyetlen vallást sem a fundamentalistái alapján megítélni. A Németországban élő muzulmánok "kiváló emberek", de "a gyűlöletprédikátoroknak nincs keresnivalójuk nálunk".

Remélhetőleg a végszó előrehozatala miatt nem megy haza Schulz, mert kibaszott unalmas lenne csak az Angelával maradni.

Rosta Gergely

Lehet-e integrálni a muzulmánokat?
2017. szeptember 3. 20:36

Schulznak feltették a kérdést, hogy nehezebb-e integrálni a muzulmán országból jövő bevándorlókat? Válasz: alapvetően nem, meg kell nézni, milyen neveltetést hoztak otthonról, egyenként kell vizsgálni az egyéneket. Nagy szerepe van az iskoláknak és a munkaerőpiacnak. De a gyűleletet prédikáló imámoknak nincs keresni valójuk Németországban. A végén majdnem elmondja a zárszavát is, egy idézetet egy iráni írótól.

Bakó Bea

Nem jött be a wir schaffen das?
2017. szeptember 3. 20:33

Úgy tűnik a munkaerőpiaci adatokat elemezve, hogy mégse sikerült annyira integrálni a menekülteket, hiába ígérte Merkel, hogy wir schaffen das, azaz sikerülni fog - vetette fel a riporter. 

Ez egy óriási feladat – kezdte Merkel. Most már van integrációs törvény, ami alapján a menedékkérők nyelvoktatást kapnak, igyekeznek a nőket is bevonni - sorolta a kancellár. Merkel megjegyezte: ez egy más helyzet, itt nem vendégmunkásokról van szó: mondjuk még őket sem sikerült mind tejesen integrálni. (Erre a német lakótársam elkezdett röhögve bólogatni, pedig nagy SPD-fan.)

Schulz szerint nem szabad "homokot szórni az emberek szemébe", s ki kell mondani: egy egész generáció feladata lesz az integráció. Az egyik moderátor kérdésére, hogy a gyerekeinek, esetleg az unokáinak is még ez lesz a feladatuk, Schulz azt mondta: "a mi generációnké".

Techet Péter

Hiába Kaczynski meg Orbán, Schulz nem ismételné meg azt a "hibát", amit Merkel 2015 őszén tett: a határok megnyitását. Merkel szerint viszont Herr Schulznak is tudnia kellene, hogy a budapesti kormány megtagadta a szolidaritást. "Nulla reménysége" volt Merkelnek abban, hogy Budapest cselekedne, ezért kellett a németeknek cselekedniük. Merkel tehát ma is helyesnek tartja akkori döntését.

Schulz azonban helyesen mutat rá arra, hogy Merkel azt az Orbánt kritizálja, akit Horst Seehofer, bajor kormányfö többször is díszvendégként hívott meg többször is a bajorok kék-fehér ege alá. Merkelnek erre csak egy ficózásra tellett válaszul, mondván: neki ott van Orbán, Schulznak meg Robert Fico. Bár nem hiszem, hogy olyan sokan tudnák Németországban, ki is az a Robert Fico.

Bukovics Martin

Schulz elképesztően harcias
2017. szeptember 3. 20:29

Hihetetlen formában van a Brüsszelből importált szocdem, 15 percen keresztül csak védekezést láttunk Merkeltől.

Rosta Gergely

12 perce Orbánról beszélnek
2017. szeptember 3. 20:28

Egyszer Kaczynskivel, egyszer Ficoval, egyszer Seehoferrel említik egy lapon.

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 4
2017. szeptember 3. 20:26

Schulz kontrázik Merkelre: aztán mégis ki hívta meg Orbánt díszvendégnek a CSU-hoz? Ami Merkel pártjának, a CDU-nak a testvérpártja. Igencsak élénk a vita!

Az orbánozás számláló vadul pörög. Percek óta a menekültválság magyar menedzselése és Merkel arra adott válasza a téma. Merkel nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire dramatikus volt a helyzet, és hogy az emberi méltóság milyen fontos.

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 3
2017. szeptember 3. 20:25

Merkel szerint Orbánék elvették a menekültektől a vonatjegyeket 2015 nyarán, Werner Faymann osztrák kancellár hívta fel őt azzal, hogy hékás, gyalog jönnek hozzánk a menekületk! Nem tudtam mást tenni, mint amit tettem, mondja a kancellár.

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 2
2017. szeptember 3. 20:24

Most Martin Schulz hozta fel a magyar kormányfőt.

Mert emberekről van szó.

Rosta Gergely

Támadás a demokrácia ellen?
2017. szeptember 3. 20:19

Nem kellett egy percet sem várni, hogy Orbán nevét halljuk. A riporter Schulztól kérdezi, hogy nem túl erős-e a vád, miszerint Merkel támadja a demokráciát. "Ilyeneket autokratákról szoktak mondani, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán."

Bukovics Martin

Merkel ígéri: folytatja
2017. szeptember 3. 20:19

Angela Merkel nem akar előre fogadni a választás eredményére. Szerinte az, amit a CDU ígér, világos: folytatják, amit eddig csináltak. Mind az eurózóna jövőjéről, mind a menekültek sorsáról radikális döntést hoztam, ezen az úton megyünk tovább, ígérte a kancellár.

Bakó Bea

All inklusive kancellár Merkel?
2017. szeptember 3. 20:17

Tényleg ismerik a választók Merkelt? – kérdezi a riporter, és felveti a kancellárnak, hogy a klímavédelem és az autóipar érdekei, illetve a menekültek befogadása és az elzárkózás ügyében sokszor ellentmondásos az álláspontja. Sokak félelmét ráadásul nem vette komolyan. Vállalja ezért a felelősséget?

Az alapelveinket kell követnünk először is, és aztán persze minden választóért megharcolnunk – mondta Merkel, az ellentmondásokra vonatkozó kérdést pedig leginkább elmismásolta. 

 

Techet Péter

Nagy vagányság nem kell ahhoz, hogy valaki nagyobb összegben fogadjon arra: szeptember 24-én igen hamar véget ér majd a választási party a szocdemek (SPD) székházában. Az élelmesek eleve aznap este a CDU központjába, a Konrad Adenauer Házba mennek majd – bár erős életundora lehet annak, aki kereszténydemokratákkal akarna bulizni.

De mi van, ha a CDU-nál is sírni fognak? A neoliberális Wirtschaftswoche hetilap egyik cikkírója merész jóslattal robbant be: szerinte elfelejthetjük a közvélemény-kutatásokat, és a két néppárt mindegyike leszerepel. Merkel alig kap majd harminc százalékot, Schulz pedig még húsz százalékot se szerezne. Az igazi győztesek a kicsik lennének: a kommunisták (Linke), a széljobbosok (AfD), a zselézett hajú liberálisok (FDP) és a Zöldek mind tíz százalék felett lennének.

Egy ilyen forgatókönyvnek mindenképp lenne egy jó oldala: a szeptemberi 24-i buli a kommunistáknál vagy a liberálisoknál lesz. Ők pedig tudnak élni.

Bakó Bea

Supi dupi mega nice!
2017. szeptember 3. 20:11

A Die Partei sem hagyta szó nélkül a bullshitkampányt. (Ha akarja tudni, hogy a német viccpárt elnöke szerint mi a közös Merkelben és Orbánban, nézze meg a vele készült interjúnkat!)

 

Rosta Gergely

A Koblenz-Landau-i Egyetem Politológia Intézete egy erre a célra fejlesztett app segítségével a vitát élőben követők azonnali reakcióit méri. A résztvevők között 10 (!!!) eurós Amazon-utalványokat sorsolnak ki. Sajnos csak választójoggal rendelkező értékelőket keresnek, akit érint, még nem késő letölteni és nyerni. Bővebb infók itt. 

Bakó Bea

Olyan Németországot szeretne a CDU és a kedvesen mosolygó Merkel-Mutti, amiben mindannyian jól és szívesen élünk. Ők mondjuk még ha sekélyesen is, de legalább üzentek valamit: az SPD-től csak annyi telt, hogy Schulzra kell szavazni. Indoklás nélkül, pont.

 

Bakó Bea

Dilemmában a törökök
2017. szeptember 3. 19:57

A török elnök megtiltotta a németországi törököknek, hogy a CDU-ra vagy az SPD-re szavazzanak. Vajon nézik egyáltalán a vitát, vagy inkább elmennek dönerezni? És kire szavaznának amúgy? Ebben a cikkünkben elemezgettük a hivatalosan is elnök-diktátorrá avanzsált Erdoğan legújabb húzását. 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6
Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás