+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Rosta Gergely & Techet Péter
2017. szeptember 3. vasárnap, 19:30
A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

 

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6

Techet Péter

Mennyi van a pénztárcákban?
2017. szeptember 3. 21:39

Schulz a munkaerőpiaci részt elég szarul vitte, pedig elvileg ő a szocdem párt részéről a kihívó.

Most jön még egy esély. Elmondhatja, hogy az ő győzelme esetén az Átlag Németnek miért maradna több pénz a pénztárcájában. Túl kemény itt se lett. Egyszerűen elmondta, hogy mennyivel jobb gyereket nevelni egy szocdem irányítású tartományban (mint például Rajna-vidék-Pfalzban), mint a Rajna másik oldalán, Hessenben, ahol a konzik és a zöldek vannak hatalmon. Merkel azonban javít: Hessenben is éppen most törlik el majd a bölcsödei díjat. Szegény Schulznak ez se jött be. :(

Rosta Gergely

Schröder és az oroszok
2017. szeptember 3. 21:39

Vicces helyzet: Schulz szerint sem jó ötlet, hogy Schröder a Rosznyeftnek dolgozik, de a volt kancellár nagy szolgálatot tett ennek az országnak. Vajon Oroszországnak?

Bakó Bea

Az utóbbi időben nagy port kavart, hogy kiderült: a korábbi szocdem kancellár, Gerhard Schröder felügyelőbizottsági tagja lett az orosz állam tulajdonában lévő Rosznyeft gázkonszernnek. Ezzel kapcsolatban Merkel és Schulz is azt mondta, hogy rosszallják a dolgot.

Techet Péter

Merkel és Schulz egyaránt schlechtnek tartja, hogy Gerhard Schröder volt szocdem kancellár orosz cégeknek dolgozik.

Rosta Gergely

0:0
2017. szeptember 3. 21:35

Félidőben 0:0-ra állunk a portugálok ellen. 10 emberrel játszunk.

Bakó Bea

Heidelberg: Tombol az Überfremdung :(
2017. szeptember 3. 21:34

Egyetlen, német állampolgársággal rendelkező lakótársam SPD-s, de még azután is szóba áll velem, hogy elárultam neki: én az FDP-re  húznám az x-et, ha húzhatnám. (Bár ki tudja, lehet, hogy ezért szivárgott el a konyhából?)

A német származású kanadai srác nem állampogár, így nem szavazhat és nem is különösebben érdekli az egész. Mi migránsok, többségben vagyunk a lakásban: ennyit a német jövőről... :(

Hátha megmagyarázná Bundesmutti ezt a plakátot – netán elismerné, hogy Németország az EU-val egyenlőnek tekinti magát...? (Egyelőre viszont az óvodai díjakról meg a biztosításról értekeznek sajnos.)

 

- Te tényleg szavaznál a Zöldekre?
- Persze.
- De nem szavazol, ugye?
- De.
- Miiii, hát az egy elmegyógyintézet!
- Inkább velük legyen koalíció, mint FDP-vel.
- Hajrá, CSU!

Bukovics Martin

Valljunk színt
2017. szeptember 3. 21:29

A józsefvárosi német diaszpóra 1 Zöldek, 1 AfD, 1 FDP szavazót tudhat a magáénak.

Pár német ismivel esemesezek a témában. Mind nézi a vitát. Akik eddig Schulzra szavaztak volna (három lány), most már tudják, hogy a kommunistákra fognak inkább. Schulz menekültkritikus szavai "győzték meg" őket, hogy ne az SPD-t válasszák. CDU-s ismerősöm nincs. (Buborékban élek.) Egy FDP-s van (litván fiú), neki nagyon tetszik Schulz. Két zöldnek (egy lány, egy fiú) egyik se tetszik.

Rosta Gergely

5-5
2017. szeptember 3. 21:24

Megkértem egy (nem hardcore) CDU-szimpatizáns kollégámat, értékelje 0-10-ig a két beszélőt. Válasz: mindkettő 5. Tehát Merkel győz.

Bukovics Martin

Schulz istenesen szívatja Merkelt
2017. szeptember 3. 21:23

Ön négy évvel ezelőtt a tévévitán beígérte: nem lesz autópálya-díj, ha ön kerül kormányra, most mégis lett. Így vegyük komolyan, amit ön mond, mondja Schulz a nyugdíjkorhatár kitolása kapcsán. Merkel kontrázik: nanana, én azt mondtam, hogy a német autósokat nem terheli majd az autópályadíj! (Levonhatják ugyanis a gépjárműadóból. Megy is ellene a hadjárat a szomszédos országok részéről, az EU illetékes testülete vélhetően el is kaszálja majd a diszkriminatív német pénzbeszedést. Az autópályadíj a négy évvel ezelőtti választási kampányban az idegenellenesség különböző formáitól sosem idegenkedő bajor CSU legnagyobb követelése volt, Horst Seehofer 2013-ban olyan élvezettel mondta ki a Maut szót, mint most az Obergrenzét.)

Bukovics Martin

Szia, Bea, puszi, Heidelberg!
2017. szeptember 3. 21:18

Budapesten, a Józsefvárosban három német választópolgár röhögi éppen szét magát Schulz beszólásain! Éljen a magyarországi német diaszpóra!

Bukovics Martin

Eddig Schulz beszélt többet
2017. szeptember 3. 21:17

24 perc Merkel, 23 perc Schulz volt eddig.

Heidelbergi egyetemista WG-mben (sajnos a lakóközösség magyarul nem hangzik annyira jól) nem aratott osztatlan tetszést a vita. A vita kezdetén mindkét lakótársan érdeklődve nézte velem együtt a műsort, de mostanra elszivárogtak a konyhából a tudatos német választók. :(

Rosta Gergely

Kim
2017. szeptember 3. 21:14

Elég gyorsan lezárták a külpolitikát, benne a ma hidrogénbombát robbantó Kimmel. Schulz jobb benyomást keltett, mint a nemzetközi összefüggéseket értő és kezelni képes politikus.

Techet Péter

A külpolitikai témák kipipálva, itt elég sokban egyetértettek a koalíciós partnerek. Most jön a munkaerőpiac. Németországban az elmúlt 30 évben nem volt ilyen alacsony munkanélküliség. A CDU-nak ennyi elég is, s már örül. A szocdemek viszont a számok mögé néznek, s helyesen mutatnak arra rá, hogy miközben soha nem volt ennyi embernek munkája, mint most, nagyon sokan nem tudnak megélni a munkabérükböl.

Schulz azonban elég impotensen indított. Van persze erre is oka. A jelenlegi munkaerőpiaci igazságtalanságokat a szocdem Gerhard Schröder Agenda2010 programja, a Hartz IV reform alapozta meg. Ráadásul noha ma még baloldali többség van a berlini parlamentben (igen, igen, ezt nem szokás még a németeknél sem tudni!), a szocdemek mégis a jobboldali CDU/CSU alá álltak be kistesónak. Így nem csengenek annyira hitelesen az amúgy jogos kritikák.

Techet Péter

Ezt Trump és az észak-koreai balhé kapcsán mondta. A német viccpárt, a Die Partei azonban sokkal megértöbb, mert ők egyszerre ígérnek háborút és békét.

Bakó Bea

A kérdésre Merkel még gyorsan beszélt kicsit Erdoganról, aztán azt mondta, hogy Trump Észak-Koreával kapcsolatos aggályait biztosan osztja. Meg is ragadja az alkalmat, hogy Észak-Koreáról beszéljen ahelyett, hogy a nehéz kérdésre válaszoljon: csak békés diplomáciai megoldás jöhet szóba - szögezi le, és még gyorsan felsorolja, hogy ki mindenkivel beszélt erről: Macronnal, Tuskkal, sőt Putyinnal is. Trumpon sok múlik, hogy békés megoldás legyen, erre próbálja őt is rábeszélni.

Bukovics Martin

Schulz: Trump nem megfelelő most ide
2017. szeptember 3. 21:08

Der Martin meint, daß der US-Amerikaner nicht der Richtige sei. Elnézést, magyarul folytatom. Donald Trump amerikai elnök Schulz szerint túlságosan kiszámíthatatlan, az észak-koreai válság megoldására nem a megfelelő ember, össze-vissza hülyeségeket twittel + volt tanácsadója, Steve Bannon túl radikális ugyanis, bár Tillerson külügyminiszter rendben van. Merkel szerint vannak ugyan jogos aggodalmak, az amerikai elnök nélkül nem megoldható Kim Dzsongun ügye, de csak a békés út lehet megoldás. Ezért Macron és Tusk urakkal már beszélt, felhívja majd Putyint és a kínai elnököt is, és persze a japánt meg a dél-koreait is.

Túl titkárnős ez most ide.

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6
Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás