Szerző: Bakó Bea & Rosta Gergely & Techet Péter
2017. szeptember 3. vasárnap, 19:30
A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

 

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6

Rosta Gergely

Wahl-O-Mat: Te kit választanál?
2017. szeptember 3. 19:50

Idén is ki lehet próbálni, hogy a saját politikai nézetek melyik pártéhoz állnak a legközelebb. A Wahl-O-Mat összesen 38 kérdésre adott válasz alapján mutatja meg, melyik párt programja hány százalékban egyezik a saját véleményünkkel. Aki pedig csak a pártok pozícióira kíváncsi, itt tudja összehasonlítani őket.

Spoiler: A CDU és az SPD a kérdések valamivel több mint felében, 20 kérdésben értenek egyet. Még egy érdekesség: a két nagy párt igen hasonló arányban ért egyet a jobboldali populista AfD-vel (CDU: 39%, SPD: 34%).

Bukovics Martin

A Bild am Sonntagban közölt friss felmérésből választ kapunk arra is, mi lenne, ha külön ki tudnák jelölni a német választópolgárok a kancellár személyét. Simán nyerne Merkel. 50 százalék rá szavazna, ez ugye jóval több, mint a bajor populistákkal megküldött pártszövetségének támogatottsága. Martin Schulzra 25 százalék húzná be az ikszet, egy picit ez is több, mint a szocdemek támogatottsága. 16 százalék egyiküket sem választaná, a többi megkérdezett nem válaszolt érdemben. Kiderül az is, hogy a többség azt várja a ma esti tévévitától, hogy jelentős hatással lesz a választási kampányból hátralevő három hétre. 

Bukovics Martin

Nyílt levélben mentek neki még tavasszal a Merkel-Schulz-vitát közvetítő tévétársaságok vezetőinek a polgári-liberális FDP, a Zöldek és a balpopulista Linkspartei vezetői. Azt sérelmezték, hogy a média csak a két legesélyesebb jelöltre hegyezi ki a vitát ahelyett, hogy minden bejutásra érdemes pártnak megadná az esélyt. Christian Lindner (FDP), Cem Özdemir (Zöldek) és Dietmar Bartsch (Linkspartei) a levélben kiálltak az AfD szerepeltetése mellett is. Az ötletből persze semmi sem lett, a kicsik listavezetőinek vitája pár napja ment le a Sat1-en. 

Kifejezetten vicces volt a műsor: a műsorvezetők voxpop-videókkal szembesítették a jelölteket, amelyekben az emberek olyan kérdésekre válaszolnak, hogy engednék-e, hogy az adott politikus bevásároljon nekik egy házibuliba, van-e szerintük humora az illetőnek, és eleve, milyen vajon a személyisége. Az AfD-s Alice Weidel nagyon szomorú lett mindettől, mert végig azt hajtogatta, hogy „alig ismernek engem az emberek!”

Rosta Gergely

Ilyen vicces helyzet sajnos nem várható
2017. szeptember 3. 19:40

Egy szerdai kampányrendezvényen egy „aggódó polgár” – mellesleg a Die Partei viccpárt tagja – „felháborodottan” kérdezte a szélsőjobboldali NPD helyi jelöltjét, mit szól ahhoz, hogy egyesek arab számokkal írják ki a házszámukat. A válasz: „Ne aggódjon, ha hatalomra kerülünk, újra normális számok lesznek ott!”

Bukovics Martin

 

A Bild am Sonntag nevű, minden elemében kitűnő vasárnapi bulvárlapban közzétett közvélemény-kutatás szerint a Martin Schulz-féle szocdemek találtak maguknak pár újabb szavazót, picit nőtt ugyanis támogatottságuk a kancellárjelölti vita előtt. Ám az első hely még mindig a konzervatív Merkel-párté: a CDU/CSU áll az élen 38 százalékkal, az SPD kőkemény 24 százalékkal második, harmadik pedig a balpopulista Linkspartei 9 százalékkal. A negyedik helyet és a 8 százalékos támogatottságot megosztja egymás közt a polgári-liberális FDP, a Zöldek és a jobbpopulista AfD. Az Egyéb pártok kategória 5 százaléknyi szavazót tud felmutatni, itt olyan remek formációkat találni, mint a viccpárt, a neonácik, a vegánok, az állatvédők és személyes kedvencem, a független Bajorországért küzdő párt.

Bakó Bea

Hogyan készülnek fel a jelöltek?
2017. szeptember 3. 19:30

Merkel nem bonyolítja túl. (Thomas Plaßmann rajza.)

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6
Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás