+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Rosta Gergely & Techet Péter
2017. szeptember 3. vasárnap, 19:30
A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

 

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6

Bukovics Martin

Köszönjük a figyelmet!
2017. szeptember 3. 22:59

Szeptember 24-ig három hét van még hátra.

Techet Péter

1. Két koalíciós partner állt le egymás mellé, hogy bizonyos témákat átbeszéljenek.

2. Olyan hangulatban beszélték át e témákat, hogy itt kefe lesz, de legalábbis nagykoala.

3. Külpolitikában alig van különbség. Bel- és gazdaságpolitikai témákban nüansznyiak.

4. Merkel azt hozta, ami várható volt.

5. Schulz, aki januárban kemény baloldali témákkal állt bele a kampányba, és még két héttel ezelőtt is néptribunként ordibált Frankfurt főterén arról, hogy "Merkel hibája" a társadalmi egyenlőtlenség növekedése, egy korrekt jobbközép véleményt és stílust tolt végig. Igen, jól hallották, jobbközép.

6. Kommunista olvasóink nyugodtan énekeljék: "Wer hat uns verraaaaaten? Die Sozialdemokraaaaaten!"

7. Merkel marad a kancellár. Schulz talán lehet mellette külügyminiszter.

8. Igazi vita a kicsi pártok között lesz: a Linke, az AfD, az FDP, a Zöldek politikusainak tényleg van véleményük. Ráadásul Magyarországgal szemben vannak pártok, amelyekre lehet jó szívvel és ésszel szavazni.

9. Németországban nincs kormányváltó hangulat, alapvetően elégedettek az emberek.

10. A vita helyett meg a mindennapokat is inkább a párbeszéd határozza meg. Bulizni viszont ne Hannoverbe járjunk.

Bakó Bea

Én továbbra se szavaznék egyikre se
2017. szeptember 3. 22:48

Nem befolyásolta érdemben a választói preferenciámat a vita – már ha lehet ilyenről beszélni nem német állampolgár ideiglenes migránsok esetében. Remélem, nem fogok Schulzcal és Merkellel álmodni. Utóbbi egyébként nemsokára Heidelbergbe jön, természetesen tudósítunk majd a nagy kampányeseményről! Bis dann!

 

Techet Péter

Azért mondjunk valami biztatót is
2017. szeptember 3. 22:45

Ha valaki vitát akar, kapcsoljon holnap este 11-kor a ZDF-re, ahol a linkés Sahra Wagenknecht és a bajor CSU gazdaságpolitikai szóvívője fog vitázni. A szó valódi értelmében.

Techet Péter

Felirattal jobb lett volna. Főleg, ha egy bécsi csinálja.

Rosta Gergely

Harmadik kutatás - összegzés
2017. szeptember 3. 22:39

És mindent egybevetve a megkérdezettek 55%-a látta Merkelt jobbnak, és 35% Schulzot. Maischberger (az egyik kérdező) meglepődik. Gottschalk nem.

Bukovics Martin

@Techet Péter: Rossz volt a felirat?
2017. szeptember 3. 22:39

Nem értem a kérdést.

Bukovics Martin

Harmadik kutatás
2017. szeptember 3. 22:34

Állítólag az ARD nézői azt mondják, hogy 30%-uk szerint Merkel jobb volt, mint várták, 24%-uk szerint rosszabb. Schulz 54% szerint volt jobb, 26% szerint rosszabb. Az 1800 körüli válaszadó szerint Merkel hitelesebb és szimpatikusabb volt Schulznál, ámde és viszont: a szocdem sokkal inkább közelebb volt az emberekhez. 64 százalékuk úgy látja, Merkel kompetensebb, Schulzot csak 20 százalék látja annak. A bizonytalan szavazók 48 százalékban Merkelt, 36 százalékban Schulzot találták meggyőzőbbnek. Az Echo TV nem tudná olyan szépen előadni, mint a német közszolgálati ARD műsorvezetője, hogy ezek a számok magukért beszélnek! Thomas Gottschalk tovább dicséri Merkelt.

 

Bakó Bea

Deutschland schafft sich ab
2017. szeptember 3. 22:34

Este tíz után nem lehet sört kapni a benzinkúton (a sör hazájában), és a benzinkutas sem nézte a Kanzlerduellt. Igaza volt Thilo Sarrazinnak: Németország felszámolja magát :(

Techet Péter

@Bukovics Martin: Lol.
2017. szeptember 3. 22:33

"Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel..." Melyik tévét néztétek? :DDDDD

Rosta Gergely

Nekimentek Törökországnak
2017. szeptember 3. 22:25

Az ARD-n a Spiegel újságírónője épp kiemeli azt, ami nekem is feltűnt menet közben, csak aztán elvitt egy másik poszt: hogy mindkét politikus megszakítaná a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Eddig ezt nem mondták ki ennyire nyíltan, ez változás az eddigi külpolitikában.

Bukovics Martin

Józsefvárosi diaszpóra: Schulz nyert
2017. szeptember 3. 22:21

A 3 fős józsefvárosi német diaszpóra két tagja szerint Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel egyértelműen nyerte a vitát. A harmadik németünk tartózkodóbb: szerinte sem a CDU, sem az SPD nem fog több szavazót kapni a vita után.

Techet Péter

Sajnos, teszi hozzá a Linke politikusa.

Techet Péter

AfD: rendszerellenzék leszünk
2017. szeptember 3. 22:18

Az AfD portásfejű politikusa megígérte, hogy rendszerellenzék lesznek, de úgyse lehetett hallani, mert éppen akkor vonult ki Schulz, s éljenezte a tömeg.

Techet Péter

Zöldek: hiányoztak a lényegi témák
2017. szeptember 3. 22:17

A Zöldek szerint nagyon nagy baj, hogy sem a klímaváltozásról, sem az európai és német szélsőjobboldal erősödéséről nem volt szó. A sort én is tudnám folytatni.

Techet Péter

FDP: ez nem duell, hanem duett volt
2017. szeptember 3. 22:14

Az FDP szerint Merkel és Schulz semmit se beszélt a jövőről, a múlt kapcsán pedig majdnem ugyanazt gondolják mindenben.

Maybrit Illner, a ZDF neves műsorvezetője szerint két olyan ember beszélt egymással, akik a választások után is együtt akarnának működni egymással. Valóban elég nehéz megmondani, hol is lenne éles különbség a két politikus között. Schulz nem állt bele tehát Merkelbe. De az is igaz, hogy a német választók jobban szeretik a szakszerű, unalmas, konszenzuskereső beszélgetést, mint az érzelmekre ható támadásokat.

Rosta Gergely

Gottschalk?
2017. szeptember 3. 22:12

Nem értem, mi bajotok Gottschalkkal, ő egy komoly hívő katolikus, aki még latinul is tudja a Hiszekegyet! :)

Most épp ő is a vallásról beszél az ARD-n.

Bukovics Martin

Gottschalk tovább nyal Merkelnek
2017. szeptember 3. 22:12

Szerinte Merkel talán jobb volt, mint Schulz. Gottschalk álszerényen előadja: ő hiába csinált műsort Helene Fischerrel, arra a kutya se kíváncsi ahhoz képest, hogy a köztévé milliókat szegezett le a tévéképernyők elé a kancellárjelöltek vitájával. Gottschalk azért kritizálja is Merkelt: igenis beszélhetett volna többet a templomról, a választóinak igenis fontos kérdés a kereszténység! Többszáz show-val a háta mögött ő márpedig bizonyára tudja ezt.

2002 óta van csak Németországban kancellári vita: akkor két nagydumás alfahím, a szocdem fenegyerek Schröder kancellárként és a lakozott hajú müncheni Edmund Stoiber akkori bajor kormányfőként és a CDU/CSU jelöltjeként állt kamera elé. Ott azért volt valami vita, Schröder jobb volt. 2005-ben Merkel és Schröder állt egymás mellé, Schröder támadó stílusa mellett Merkel nyugalma már akkor lebénította a vitát. 2009-ben Frank-Walter Steienmeierrel volt dögunalmas vita, 2013-ban pedig Peer Steinbrückkel. Olyan jelentős momentumok, mondatok, amelyek akár az USA vagy Franciaország elnökválasztásait jellemzik, egy se jutna senkinek eszébe.

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás