+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Rosta Gergely & Techet Péter
2017. szeptember 3. vasárnap, 19:30
A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

 

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

 

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6

Bukovics Martin

Köszönjük a figyelmet!
2017. szeptember 3. 22:59

Szeptember 24-ig három hét van még hátra.

Techet Péter

1. Két koalíciós partner állt le egymás mellé, hogy bizonyos témákat átbeszéljenek.

2. Olyan hangulatban beszélték át e témákat, hogy itt kefe lesz, de legalábbis nagykoala.

3. Külpolitikában alig van különbség. Bel- és gazdaságpolitikai témákban nüansznyiak.

4. Merkel azt hozta, ami várható volt.

5. Schulz, aki januárban kemény baloldali témákkal állt bele a kampányba, és még két héttel ezelőtt is néptribunként ordibált Frankfurt főterén arról, hogy "Merkel hibája" a társadalmi egyenlőtlenség növekedése, egy korrekt jobbközép véleményt és stílust tolt végig. Igen, jól hallották, jobbközép.

6. Kommunista olvasóink nyugodtan énekeljék: "Wer hat uns verraaaaaten? Die Sozialdemokraaaaaten!"

7. Merkel marad a kancellár. Schulz talán lehet mellette külügyminiszter.

8. Igazi vita a kicsi pártok között lesz: a Linke, az AfD, az FDP, a Zöldek politikusainak tényleg van véleményük. Ráadásul Magyarországgal szemben vannak pártok, amelyekre lehet jó szívvel és ésszel szavazni.

9. Németországban nincs kormányváltó hangulat, alapvetően elégedettek az emberek.

10. A vita helyett meg a mindennapokat is inkább a párbeszéd határozza meg. Bulizni viszont ne Hannoverbe járjunk.

Bakó Bea

Én továbbra se szavaznék egyikre se
2017. szeptember 3. 22:48

Nem befolyásolta érdemben a választói preferenciámat a vita – már ha lehet ilyenről beszélni nem német állampolgár ideiglenes migránsok esetében. Remélem, nem fogok Schulzcal és Merkellel álmodni. Utóbbi egyébként nemsokára Heidelbergbe jön, természetesen tudósítunk majd a nagy kampányeseményről! Bis dann!

 

Techet Péter

Azért mondjunk valami biztatót is
2017. szeptember 3. 22:45

Ha valaki vitát akar, kapcsoljon holnap este 11-kor a ZDF-re, ahol a linkés Sahra Wagenknecht és a bajor CSU gazdaságpolitikai szóvívője fog vitázni. A szó valódi értelmében.

Techet Péter

Felirattal jobb lett volna. Főleg, ha egy bécsi csinálja.

Rosta Gergely

Harmadik kutatás - összegzés
2017. szeptember 3. 22:39

És mindent egybevetve a megkérdezettek 55%-a látta Merkelt jobbnak, és 35% Schulzot. Maischberger (az egyik kérdező) meglepődik. Gottschalk nem.

Bukovics Martin

@Techet Péter: Rossz volt a felirat?
2017. szeptember 3. 22:39

Nem értem a kérdést.

Bukovics Martin

Harmadik kutatás
2017. szeptember 3. 22:34

Állítólag az ARD nézői azt mondják, hogy 30%-uk szerint Merkel jobb volt, mint várták, 24%-uk szerint rosszabb. Schulz 54% szerint volt jobb, 26% szerint rosszabb. Az 1800 körüli válaszadó szerint Merkel hitelesebb és szimpatikusabb volt Schulznál, ámde és viszont: a szocdem sokkal inkább közelebb volt az emberekhez. 64 százalékuk úgy látja, Merkel kompetensebb, Schulzot csak 20 százalék látja annak. A bizonytalan szavazók 48 százalékban Merkelt, 36 százalékban Schulzot találták meggyőzőbbnek. Az Echo TV nem tudná olyan szépen előadni, mint a német közszolgálati ARD műsorvezetője, hogy ezek a számok magukért beszélnek! Thomas Gottschalk tovább dicséri Merkelt.

 

Bakó Bea

Deutschland schafft sich ab
2017. szeptember 3. 22:34

Este tíz után nem lehet sört kapni a benzinkúton (a sör hazájában), és a benzinkutas sem nézte a Kanzlerduellt. Igaza volt Thilo Sarrazinnak: Németország felszámolja magát :(

Techet Péter

@Bukovics Martin: Lol.
2017. szeptember 3. 22:33

"Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel..." Melyik tévét néztétek? :DDDDD

Rosta Gergely

Nekimentek Törökországnak
2017. szeptember 3. 22:25

Az ARD-n a Spiegel újságírónője épp kiemeli azt, ami nekem is feltűnt menet közben, csak aztán elvitt egy másik poszt: hogy mindkét politikus megszakítaná a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Eddig ezt nem mondták ki ennyire nyíltan, ez változás az eddigi külpolitikában.

Bukovics Martin

Józsefvárosi diaszpóra: Schulz nyert
2017. szeptember 3. 22:21

A 3 fős józsefvárosi német diaszpóra két tagja szerint Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel egyértelműen nyerte a vitát. A harmadik németünk tartózkodóbb: szerinte sem a CDU, sem az SPD nem fog több szavazót kapni a vita után.

Techet Péter

Sajnos, teszi hozzá a Linke politikusa.

Techet Péter

AfD: rendszerellenzék leszünk
2017. szeptember 3. 22:18

Az AfD portásfejű politikusa megígérte, hogy rendszerellenzék lesznek, de úgyse lehetett hallani, mert éppen akkor vonult ki Schulz, s éljenezte a tömeg.

Techet Péter

Zöldek: hiányoztak a lényegi témák
2017. szeptember 3. 22:17

A Zöldek szerint nagyon nagy baj, hogy sem a klímaváltozásról, sem az európai és német szélsőjobboldal erősödéséről nem volt szó. A sort én is tudnám folytatni.

Techet Péter

FDP: ez nem duell, hanem duett volt
2017. szeptember 3. 22:14

Az FDP szerint Merkel és Schulz semmit se beszélt a jövőről, a múlt kapcsán pedig majdnem ugyanazt gondolják mindenben.

Maybrit Illner, a ZDF neves műsorvezetője szerint két olyan ember beszélt egymással, akik a választások után is együtt akarnának működni egymással. Valóban elég nehéz megmondani, hol is lenne éles különbség a két politikus között. Schulz nem állt bele tehát Merkelbe. De az is igaz, hogy a német választók jobban szeretik a szakszerű, unalmas, konszenzuskereső beszélgetést, mint az érzelmekre ható támadásokat.

Rosta Gergely

Gottschalk?
2017. szeptember 3. 22:12

Nem értem, mi bajotok Gottschalkkal, ő egy komoly hívő katolikus, aki még latinul is tudja a Hiszekegyet! :)

Most épp ő is a vallásról beszél az ARD-n.

Bukovics Martin

Gottschalk tovább nyal Merkelnek
2017. szeptember 3. 22:12

Szerinte Merkel talán jobb volt, mint Schulz. Gottschalk álszerényen előadja: ő hiába csinált műsort Helene Fischerrel, arra a kutya se kíváncsi ahhoz képest, hogy a köztévé milliókat szegezett le a tévéképernyők elé a kancellárjelöltek vitájával. Gottschalk azért kritizálja is Merkelt: igenis beszélhetett volna többet a templomról, a választóinak igenis fontos kérdés a kereszténység! Többszáz show-val a háta mögött ő márpedig bizonyára tudja ezt.

2002 óta van csak Németországban kancellári vita: akkor két nagydumás alfahím, a szocdem fenegyerek Schröder kancellárként és a lakozott hajú müncheni Edmund Stoiber akkori bajor kormányfőként és a CDU/CSU jelöltjeként állt kamera elé. Ott azért volt valami vita, Schröder jobb volt. 2005-ben Merkel és Schröder állt egymás mellé, Schröder támadó stílusa mellett Merkel nyugalma már akkor lebénította a vitát. 2009-ben Frank-Walter Steienmeierrel volt dögunalmas vita, 2013-ban pedig Peer Steinbrückkel. Olyan jelentős momentumok, mondatok, amelyek akár az USA vagy Franciaország elnökválasztásait jellemzik, egy se jutna senkinek eszébe.

összesen: 106 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás