Szerző: Bakó Bea
2017. szeptember 1. péntek, 11:55
Megkérdeztük az OLAF-ot, azaz az EU csalás elleni hivatalát, igaz-e, amiről a Pesti Srácok nyomán a fél magyar sajtó írt, miszerint nem csak a Nemzeti Nyomozó Iroda, de az OLAF is csalás gyanújával vizsgálódik a szocialista miniszterelnök-jelölt Botka László önkormányzata ellen a szegedi Mars téri piac felújítása miatt. A válasz: egyelőre nem nyomoznak.

 

Végrehajtás alatt álló önkormányzati cégek pályáztak az 1,9 milliárd forintos uniós támogatásra a szegedi Mars téri piac felújítására: ez azt jelenti, hogy jogosulatlanul adtak be pályázatot, és szándékosan megtévesztették az EU-t, emiatt az ügyet már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja – írta pár napja a Pesti Srácok és annak nyomán számos magyar médium. Az ügyben nem irreleváns, hogy a szegedi önkormányzat élén a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László áll polgármesterként.

 

Megkérdeztük az OLAF-ot, hogy valóban nyomoznak-e a piac felújítása kapcsán, és ha igen, akkor maga az önkormányzat, vagy az érintett cégek ellen. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a gyanú, és valóban felmerült-e az EU megtévesztése, valamint lehetséges-e, hogy a teljes 1,9 milliárdos összeget vissza kell majd fizetnie a városnak.

 

Azt a választ kaptuk, hogy bár olvasták a magyar sajtóban megjelenteket, valójában 

 

egyelőre még nem indítottak nyomozást.

 

Jelenleg egy előzetes értékelési eljárás folyik, amiben azt vizsgálják, hogy van-e egyáltalán az OLAF-nak hatásköre az ügyben (ehhez az kell, hogy uniós forrásokat érintsen a csalás), és megalapozott-e a gyanú olyan csalásra vagy korrupcióra, ami az EU pénzügyi érdekeit érinti.

 

Csak ezen előzetes eljárás után döntik el, hogy indítanak-e nyomozást vagy nem

 

– közölte az OLAF sajtóosztálya az Azonnalival.

 

Arról is érdeklődtünk, hogy mikorra várható döntés a nyomozásról: erre azt a talányos választ kaptuk, hogy az ilyen szelekciós eljárások tavaly átlagosan valamivel több mint másfél hónapig tartottak.

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás