+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. szeptember 1. péntek, 11:55
Megkérdeztük az OLAF-ot, azaz az EU csalás elleni hivatalát, igaz-e, amiről a Pesti Srácok nyomán a fél magyar sajtó írt, miszerint nem csak a Nemzeti Nyomozó Iroda, de az OLAF is csalás gyanújával vizsgálódik a szocialista miniszterelnök-jelölt Botka László önkormányzata ellen a szegedi Mars téri piac felújítása miatt. A válasz: egyelőre nem nyomoznak.

 

Végrehajtás alatt álló önkormányzati cégek pályáztak az 1,9 milliárd forintos uniós támogatásra a szegedi Mars téri piac felújítására: ez azt jelenti, hogy jogosulatlanul adtak be pályázatot, és szándékosan megtévesztették az EU-t, emiatt az ügyet már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja – írta pár napja a Pesti Srácok és annak nyomán számos magyar médium. Az ügyben nem irreleváns, hogy a szegedi önkormányzat élén a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László áll polgármesterként.

 

Megkérdeztük az OLAF-ot, hogy valóban nyomoznak-e a piac felújítása kapcsán, és ha igen, akkor maga az önkormányzat, vagy az érintett cégek ellen. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a gyanú, és valóban felmerült-e az EU megtévesztése, valamint lehetséges-e, hogy a teljes 1,9 milliárdos összeget vissza kell majd fizetnie a városnak.

 

Azt a választ kaptuk, hogy bár olvasták a magyar sajtóban megjelenteket, valójában 

 

egyelőre még nem indítottak nyomozást.

 

Jelenleg egy előzetes értékelési eljárás folyik, amiben azt vizsgálják, hogy van-e egyáltalán az OLAF-nak hatásköre az ügyben (ehhez az kell, hogy uniós forrásokat érintsen a csalás), és megalapozott-e a gyanú olyan csalásra vagy korrupcióra, ami az EU pénzügyi érdekeit érinti.

 

Csak ezen előzetes eljárás után döntik el, hogy indítanak-e nyomozást vagy nem

 

– közölte az OLAF sajtóosztálya az Azonnalival.

 

Arról is érdeklődtünk, hogy mikorra várható döntés a nyomozásról: erre azt a talányos választ kaptuk, hogy az ilyen szelekciós eljárások tavaly átlagosan valamivel több mint másfél hónapig tartottak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás