+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. augusztus 28. hétfő, 11:50
A Momentum utcaneveket átragasztós akciója megihlette a szélsőbaloldali szcénát. Nem is akárhogy! A Balpárt egyenesen egyetért Fekete-Győr Andrásékkal, és azt kéri tőlük, gyűjtsenek együtt aláírásokat, hogy visszaállíthassák Osztyapenkót Budapest bejáratához.

 

Miután bejárta a hír a magyar sajtót, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmából a Momentum Mozgalom teleplakátolta Budapestet a szocializmus utcanév-tábláival, akadt egy baloldali párt, amely érdemben, hovatovább viccesen is képes volt reagálni arra, hogy megint van Marx tér. A Balpárt támogatja az fővárosi utcák visszanevezését! – szól a közlemény, amit itt egy az egyben meg is osztunk az Azonnali olvasóival.

 

„Hétfőre virradó éjjel az eddig szélsőségesen neoliberálisnak, gazdaságpolitikailag jobboldalinak tekinthető Momentum párt egy bátor tettel hívta fel magára a figyelmet: Visszanevezték a nagyobb fővárosi közterületeket, így ismét találkozhattunk Marx, Lenin, Majakovszkij utcákkal és terekkel. A Balpárt az akciót ötletes figyelemfelkeltésnek tartja, amely rámutat arra, hogy a rendszerváltással a történelem szemétdombjára vetett a korabeli politikai elit sok-sok olyan értéket, amely élhetővé és szerethetővé tette azt a rendszert.

 

Az átkeresztelt utcanevek egy olyan korszakot idéznek az ország többsége számára, amikor a mindennapok biztonsága természetes volt, senkinek sem kellett utcán élni és mindenkinek lehetett tisztes, munkából származó jövedelme. A Momentum akciója némi kritikára is okot ad, azt a kezdeményezést támogatjuk, hogy legyen újra Marx tér és Lenin körút, azt viszont nem, hogy Sztálinról is legyen közterület elnevezve.

 

A Balpárt ösztönzi a hasonló akciókat a jövőben is, megkeressük a Momentum vezetését azzal a kezdeményezésünkkel, hogy szabadítsuk ki a szoborparkból Osztyapenkót és állítsuk vissza máig üresen álló helyére az M7-es autópálya bevezető szakaszára.

 

Reméljük, hogy az aláírásgyűjtésben kiváló eredményt elérő Momentum párt támogatni fogja a helyi népszavazási kezdeményezésünket!”

 

De kik csinálják ezt a pártot, és mit akarnak?

 

Legutóbb a baloldali előválasztási tárgyalások kapcsán lehetett hallani a formációról – akkor arról írt a sajtó, hogy Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos kiutálták az összefogásos mítingekről a Balpártot. Az antikapitalista mikropárt neve a német Die Linke tükörfordítása, hogy nagyjából mit akarnak a szocializmuson túl, az bővebben a Tamás Gáspár Miklós mottójával ellátott alapnyilatkozatukból derül ki.

 

Az MSZP-től jelentősen balra álló párt egyik frontembere, hivatalosan alelnöke Kalmár Szilárd, aki az Azonnalival megosztotta, hogy jelenleg belső viták szabdalják a pártot Botka László színrelépése miatt. 

 

„Vannak, akik ennyi alapján is beállnának mögé, mások kivárnának, és vagyunk jópáran, akik ismerjük a szocikat és tudjuk jól, hogy ez az egész csak kampánytrükk.

 

Én a minél több helyen való indulást támogatom. Vannak helyek, ahol szerintem jobb embereket tudunk indítani, mint akik a jelenlegi ellenzék részéről felmerülnek.”

 

Kalmár Szilárd szerint a külön indulásukat akkor Gyurcsány és Bokros is leokézta, és az MSZP részéről sem volt ellene kifogás. „Nyilvánvalóan szándékosan sehol nem fogunk ártani, de ahol jó, helyileg beágyazott emberünk van, ott indulunk.”

 

Hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban? „Abban elég nagy az egyetértés, hogy nem állunk be a pénzéhes kamupártok közé. Lesz 10-15 jó jelöltünk, megmutatjuk magunkat és 2019-ben az önkormányzati és az EP-választáson növeljük a politikai mozgásterünket.”

 

Szociális vonalon szerveződő ellenzékre van szükség

 

Kalmár Szilárd az Azonnalinak arról is beszélt: biztos abban, hogy jövőre nem fog megbukni Orbán és ezzel a legjobban az ellenzéke van tisztában. A győzni akarás nem arról szól, amit látunk, véli, szerinte ez az álmos brummogás, egymás nyílt anyázása nem győzi meg a választókat. „2014 ismétlődése van napirenden, politikai egzisztenciák mentése a cél. Ha felelősen gondolkodnának, akkor már régóta szociális vonalon szerveződnének.” Lakhatási válság, elnéptelenedő falvak, devizahitelek, sorolja a problémákat a Balpárt alelnöke.

 

„Most ott tartunk, hogy a »ruszkikhaza« lassan az egyetlen ellenzéki program. Persze erre is van igény, de körülbelül a választók huszadát érdekli,

 

mégis szinte az összes demokrata ellenzéki formáció erre a közegre koncentrál. Az iskolázott, önálló egzisztenciával bíró városi középosztályra, amelyik már a progresszív jövedelemadó hallatán komcsizni kezd.”

 

A Momentummal ellentétben a Balpárt országos támogatottságáról egyelőre nincs adat.

 

FOTÓ: Uvaterv / Fortepan
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás