+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. augusztus 16. szerda, 08:36
A német szociáldemokraták egyik Magyarország-specialistája 1998-as népstadionbeli Orbán-élményéről, a kereszténydemokrata CDU viselt dolgairól, a Trump-Putyin-Erdoğan-May-Kaczyński-Orbán-csatársorról beszélt az Azonnalinak Berlinben. Axel Schäfer szerint Németország külpolitikájában akkor sem lenne változás, ha tisztán baloldali kormány kerülne hatalomra.

 

Az Azonnali Berlinben végiginterjúvolta a potenciális német parlamenti pártok prominenseit. Hogyan futnak neki a német pártok a 2017-es parlamenti választásnak? Miért lesz jó Magyarországnak, ha ők kerülnek hatalomra? Mit várhatunk tőlük Európa-politikájukban? Hogyan bánnának Magyarországgal? Hogyan viszonyulnak Orbán Viktorhoz? Sorozatunk első részében a szociáldemokrata SPD parlamenti frakcióvezető-helyettese, Európa-politikájának egyik fő alakítója, a Ruhr-vidéki Bochum egyéni körzetét 2009 óta magabiztosan nyerő Axel Schäfert kérdezzük.

 

+++

 

Játsszunk el a gondolattal, hogy az SPD megnyeri a választást szeptemberben. Folytatnák a kereszténydemokrata CDU-val, vagy inkább piros-vörös-zöld koalíciót tart üdvözlendőnek?

Erről a párt tagsága dönt majd. A személyes preferenciám az, hogy amennyiben lehetővé válik, beleálljunk a piros-vörös-zöld koalícióba, hogy egy szociáldemokrata kancellár vezesse Németországot.

 

Amennyiben lehetővé válik? A megfelelő mennyiségű szavazatra céloz, vagy arra, hogy a baloldali populista Linksparteinek szalonképessé kell válnia?

A Linksparteinek el kell döntenie, kész-e felelősséget vállalni Németországért. Az SPD mindenesetre már egy 2013-as párthatározatban nyilvánvalóvá tette: számol egy ilyen lehetőséggel. Nem látok okot arra, hogy megváltoztassuk akkori álláspontunkat.

 

Ha a gondolatoktól való játékból visszatérünk a valóságba, azt látjuk, hogy önök három egymást követő tartományi választáson buktak el. Van még optimista ember a pártban?

Én mindig optimista vagyok. A tartományi választás az egy tartományi választás, a szövetségi választás egészen más tészta. Tény: nehezebb a dolgunk most, mint márciusban volt.

 

Hogyan tudják eladni Martin Schulzot a német választóknak?

Szavahihetőségével, autentikusságával és meggyőzőerejével. Tapasztalata az önkormányzati politikától az Európai Parlament elnökségéig terjed, utóbbi élén a Nobel-békedíjat is átvette Herman Van Rompuy és José Barroso urakkal együtt az Európai Unió képviseletében. Tizenkét év után elérkezett az ideje annak, hogy új kancellárunk legyen.

 

Jelent Martin Schulz színrelépése bármiféle érdemi változást az SPD politikájában?

Az SPD Sigmar Gabriel és Martin Schulz vezetése alatti irányvonala között kontinuitás van. A különbség a hangsúlyokban keresendő. Gabrieltől ellentétben Schulz nem támogatja a nagykoalíciót, pártelnökként részt sem vesz benne, így a választók sem azonosítják őt a kormányzattal. A gond az, hogy

 

hiába kormányoz velünk a CDU, a választók Merkel asszonnyal azonosítják a kormányt, holott a javaslatok háromnegyede tőlünk jön.

 

A kormány sikerei így a CDU malmára hajtják a vizet, nem pedig az SPD-ére.

 

Beszéljünk egy kicsit az EU-ról is...

... mi Orbán Viktor ellen vagyunk. Csak hogy már az elején leszögezzem.

 

Hogy látja, Németország dominálja az EU-t?

Nem. Németország erős szereplő, de dominancia fel se merülhet. Azt persze megértem, ha erről beszélnek Merkel asszony és Schäuble úr egyes kijelentései kapcsán, de az EU-t továbbra is 28 tagállam alkotja, ahol minden ország egy szavazattal rendelkezik. Nem beszélve az Európai Parlamentről, ahol pártszövetségeknek lehet többsége, nem országoknak.

 

Mire alapozza akkor Donald Trump, amikor erről beszél?

 

Trumpot is ellenezzük. Orbán Viktorral egy csónakban evez. Ahogy Erdoğan is. Meg a Putyin. De Kaczyński és Theresa May politikája sem tetszik nekünk. Ezeket mind összegyúrhatja egy csomagba.

 

Ön gondolom, valami magyarországi kormányközeli laptól van, szóval önnek külön kihangsúlyozom, hogy az Orbán nagyon ravaszan feszegeti a határokat. Az európai eszmének – a nemzetköziségnek, a szolidaritásnak, az egymásrautaltság felismerésének –, az európai közösségnek a szétrombolói ők. Nem fogják fel, hogy a 21. században nem megy anélkül, hogy ne értenénk és értetnénk meg egymást, hogy az emberiség fejlődésének, haladásának szükséges pontja a nemzetköziség, vagyis a nacionalizmus meghaladása. A nemzetek nacionalizmushoz vezetnek, a nacionalizmus pedig háborúhoz. Ez csakis nemzetköziséggel haladható meg, ami alatt erős intézményeket, közösségi jogokat és erős részvételt értünk.

 

Csak egy közbeszúrás: dehogy vagyunk mi kormányközeli lap.

Akkor minek jön ezzel a piros-vörös-zöld koalíciós témával? Azok szokták ezzel riogatni az olvasóikat.

 

Csak simán érdekel. Minden pártot végigkérdezünk a németországi választások kapcsán, hogy a lehető legteljesebb képet tudjuk mutatni az Azonnali olvasóinak. Önök kapcsán pedig igenis releváns felvetés a piros-vörös-zöld baloldali koalíció ügye.

 

Már azt hittem, hogy megint ahhoz keres valaki német politikusokat a magyar sajtóban, hogy a szájukba adják, mennyire jó mindaz, amit az Orbán csinál, meg hogy mekkora barátja volt Kohlnak.

 

Az elmúlt években már annyiszor megkerestek az önök nagykövetei, magyar kormányzati emberek és fideszes politikusok, hogy szinte Magyarország-specialista lettem az SPD-ben.

 

Reméljük, nem felesleges az évek alatt felszedett tudás. Az előbb Erdogan és Putyin mellett emlegette Orbánt. Nevezhető diktátornak a magyar miniszterelnök?

Nem, Orbán nem diktátor. Inkább erős autokratikus hajlamokkal rendelkező politikus. Még akkor is, ha Európai Néppártbeli párttársa, Jean-Claude Juncker üdvözölte őt azzal, hogy helló, diktátor. Orbán pontosan tudja, hogy az európai kereszténydemokrata pártcsalád védelmét élvezi, a CDU pedig egyfajta védőszentként viselkedik, amikor Orbán viselt dolgairól van szó. Amiket meg is tehet, hiszen a CSU, valamint a CDU egyes részei egyenesen ünneplik őt. Ha viszont Kaczyńskihez hasonlóan nem a Néppárt tagja lenne a Fidesz, már egészen más lenne a helyzet.

 

Örököse Orbán Helmut Kohlnak?

Nem. Helmut Kohl soha nem hangolta volna tudatosan Brüsszel ellen az országát nacionalista propangandával. Kohl tudta, hogy a legfontosabb nemzeti érdek az európai egység. És

 

Orbán már csak azért sem lehet Kohl örököse, mert Kohl soha nem volt tagja liberális pártnak.

 

Hogy ismeri a múltját!

Öt napot töltöttem el a társaságában az 1998-as budapesti rendezésű atlétika Európa-bajnokságon a Népstadionban. Akkor kellemes beszélgetőpartnernek bizonyult, a hatalomnak köszönhetően azóta valószínűleg sokat változott a személyisége. Én már akkor is ahhoz a kisebbséghez tartoztam, aki azt hangoztatta, hogy Magyarország Közép-Európa része Csehországgal, Szlovákiával együtt, nem pedig Kelet-Európáé.

 

Hogy látja, nem kínos a Fidesz a CDU-nak?

Egyes részeinek nagyon is az.

 

A többség viszont azt hangoztatja a CDU-ban, hogy nekik aztán mindegy, milyen politikát csinál a Fidesz, az a fő, hogy az Európai Parlamentben velük szavazzanak.

 

De nincs min csodálkozni, ez ugyanis az a pártcsalád, amely két évvel Franco halálát és fasiszta-katonai diktatúráját követően megáldotta a falangisták egy részét kereszténydemokrataként, majd bevette őket az Európai Néppártba. De a CDU-nak nem volt gondja a magát CDU-nak hívó, állampárti ideológiát képviselő egykori keletnémet blokkpárttal sem, az egyesülés során beolvasztották az egészet. Úgyhogy én egyáltalán nem venném figyelembe azokat a szólamokat tőlük, miszerint mennyire rossz, hogy mi össze akarunk fogni a 3 százaléknyi egykori állampárti tagot felvonultató Linke-vel.

 

Tegyük fel, hogy megvalósul ez a piros-vörös-zöld koalíció. Hogy nézne ki egy ilyen kormányzat Magyarország-politikája?

Ahogy eddig.

 

Semmi változtatás?

Nem. Az Európa-politikánk lényege a kontinuitás. Persze hangsúlyeltolódások lehetnek. Mi egy szociális Európát tűzünk ki célul.

 

Van is épp egy javaslata a német kormányzatnak, amely az EU-pénzek kifizetését különböző jogállami normák meglétéhez kötné...

... nagyon jó ötlet! Az Európai Unió egy értékközösség, ennek a jogban is meg kell mutatkoznia.

 

Nem lehet ennek olyan visszhangja, hogy a németek sajátukként kezelik az uniós pénzeket?

Ilyet maximum a CDU-ban gondolnak. Az, hogy ez a német adófizetők pénze lenne, az a belföldi propaganda elemeként szokott felbukkani, ha éppen hangulatot kell kelteni. Ahogy munkavállalóként önnek is jár egy bizonyos pénzösszeg szerződése szerint a munkaadójától, úgy az uniónak is jár egy bizonyos összeg minden egyes tagállamtól.

 

Mit tanácsolna Magyarországnak, hogyan csökkentsék az orosz befolyást?

Először is: mi együtt alkotjuk Európát. Így a bilaterális viszonyok mindig is az összeurópai érdekeknek megfelelően kell hogy alakuljanak. Másodszor: Oroszország európai ország. Nagy és fontos szomszéd, amellyel rendezett, békés viszonyt kell ápolnunk, mindennemű erőszakkal való fenyegetés nélkül, érkezzen az bármely féltől is. Harmadszor pedig nyíltan ki kell beszélni a konfliktusokat és nyilvánvalóvá kell tenni, mely kérdésekben tér el az álláspontunk.

 

Ez mind szép és jó, de hogyan csökkentené a befolyást?

Amely pontokon gondunk van Oroszország viselkedésével, ott továbbra is kritizálni fogunk. Az orosz befolyás ügye részben ideológiai, így szubjektív kérdés is. Tény, hogy Oroszország mindig is azon fog munkálkodni, hogy itt-ott-amott befolyást szerezzen. Magyarországnak le kell vonnia 1945, 1956 és 1968 tapasztalait, saját jogos érdekeinek figyelembevételével.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás