Pékek, ne legyetek gazemberek!

Barna Judit

Szerző:
Barna Judit

2017.08.08. 18:05

Drága nagypapám pékmester volt, a siófoki és a boglári kenyérgyárat vezette. Később pedig saját pékséget nyitott. Gyerekként rengeteget voltam a pékségünkben, lisztes zsákokon ugráltam, panírmorzsát csomagoltam, testközelből láttam egy pékség működését. Nagyapám nyugdíjas éveiben pedig megtanított kenyeret sütni. Jól is jött ez a tudás, mert pár éve kiderült, hogy inzulinrezisztenciám van, így csak olyan kenyeret ehetek, ami lassú felszívódásúnak számít: ami minimum 60-70 százalékban teljeskiőrlésű lisztet tartalmaz. Ha nem ilyet eszem, rosszul leszek.

A profit hajszolása miatt a felfújt adalékos termékek országa lettünk.

Az albán pékségek és a jól menő, közkedvelt pékláncok megjelenése pedig még jobban tönkretette a szakmát. Idén nyáron szerencsém volt Franciaországban tölteni egy hetet: ott a legutolsó sarki kisbolt lealázná a legtöbb hazai pékárut.

De persze néha nekem sincs időm sütni, így már fejből tudom, hogy melyik pékség vagy üzlet melyik terméke (kenyere, kiflije) megfelelő számomra. Ugyanis az új szabályozás megjelenése előtt arra is kiírták, hogy teljes kiőrlésű, amiről egy szakember vagy egy kicsit is hozzáértő ember szabad szemmel megmondta, hogy maximum 5 százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.

Éppen ezért nagy örömmel fogadtam az új szabályozást. A Magyar Élelmiszerkönyv 2017. június 22-én hatályba lépő kenyerekre vonatkozó új előírásai értelmében ugyanis

„csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek.”

Eddig a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani ahhoz, hogy használhassák ezt a minősítést.

A magyar kereskedői attitűdből kiindulva azóta is minden helyen elkérem vagy megnézem a termék pontos összetevőit, és eddig mindenki átment. Ilyen például az aldis teljeskiőrlésű buci, a Príma pék teljeskiőrlésű bagettje és kenyere, vagy a közkedvelt „Pizza me” lánc teljeskiőrlésű pizzája. A kézműves pékségeket nem is említem, mert ott kiszámítható és finom árut kapok mindig.

Ma, a nagy rohanásnak köszönhetően muszáj volt gyorsan valami ételt kerítenem, így találtam szembe magam a Princess pékséggel, ahol már több helyen lehet kapni teljes kiőrlésű pizzát. Vettem egy szeletet.

Evés közben már gyanús volt a dolog, így kikértem az összetevőket a Deák téri boltból.

Egy fiatalember nagyon kedvesen kiadta nekem: „Összetevők: búzaliszt, teljeskiőrlésű liszt: 11 százalék.” Azt kell előre írni, amiből a termékben több van, de itt a százalék is igazolja a szabálytalanságot. Ezt olvasva felvilágosítottam, hogy ez így szabálytalan, reménykedjünk abban, hogy nem leszek rosszul.

Nem írtam volna meg mindezt, ha most nem verne a víz, nem lenne hipoglikémiám, és nem lennék rosszul.

Nálam ez hamar elmúlik, és nem lesz nagy baj. De mégis mi lesz akkor, ha egy jóhiszemű cukorbeteg majd elájul?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek