+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. augusztus 4. péntek, 07:45
Az Azonnali körbekérdezte a magyarországi pártokat, támogatnák-e a nyári delelés hazai bevezetését, és amennyiben igen, milyen formában tartják ezt elképzelhetőnek. Az LMP, az Együtt és a Párbeszéd úgy-ahogy, de beállt az ötlet mögé.

 

LMP: Akár korábban is lehessen kezdeni a munkát!

 

Az ökopárt Azonnalinak küldött válaszában azt írja, a déli pihenő ötlete már csak a klímaváltozás okán is indokolt, mert lehetővé tenné, hogy az egyébként is hőszigetelt városokban a déli órákban ne kelljen az utcán lennie senkinek. „Másrészt bizonyított, hogy a délutáni (ebéd utáni) rövid pihenés, alvás a munka hatékonyságát akár 40 százalékkal is növelheti. Harmadrészt mert ez volna a természetes, emberi természetünknek és az éghajlatnak megfelelő munkarend (nyáron legalábbis), nem pedig a 8-10 órás folyamatos munka, ami a fogyasztói társadalomban folyamatosan növekvő igények kielégítése miatt ma az általános” – írta az LMP.

 

A zöldek a szieszta bevezetésének mikéntjéhez a mediterrán államokra vetnék figyelő szemeiket. „Bár a hagyományos szieszta tartása és az üzemszerű termelési mód ott konfliktusba került, de az is látszik, hogy elsősorban a közigazgatásban, a kereskedelemben és a vendéglátásban van lehetőség a bevezetésére. A versenyszférában többnyire már klimatizált térben zajlik a »termelés«.” Itt inkább annak lehetőségét kell biztosítani, hogy a dolgozóknak legyen lehetőségük délutáni alvásra: legyen kanapé, alvószoba, vagy más pihenésre alkalmas tér, írják.

 

Az LMP szerint a kereskedelemben akár helyi, önkormányzati szintre is le lehet vinni a szabályozás kérdését. „A közigazgatásban való bevezetését nem egyszerre kellene megtenni.

 

Elsőként egy pilot-projekt keretében, egy városban lehet összegyűjteni a tapasztalatokat: 

 

hogyan hat, mennyire elfogadható az embereknek egy ilyen munkarend. A legnagyobb ellenállást az okozná valószínűleg, hogy a szieszta kitolja a munka végét, és jóval később érhetnek haza a munkavállalók, így még kevesebbet látják a családjukat, ha a szieszta idején nem tudnak hazamenni, márpedig ez ma ritka. Ezért a korábbi munkakezdést is elérhetővé kell tenni, és tovább bővíteni azoknak a lehetőségeknek a körét, amelyekkel a munkavállalók saját, és családjuk igényeihez tudják igazítani a munkafeltételeket.” Konkrét kezdeményezéstől függően támogatnának egy nyári delelésért küzdő kezdeményezést.

 

Együtt: Minden szektorban egyformán kell bevezetni!

 

Embertelen körülmények között egyetlen munkás és munkavállaló sem dolgoztatható, ezért nyitottak új megoldásokra, írta Juhász Péter pártja, az Együtt az Azonnali körkérdésére. Úgy látják, a déli szieszta bevezetése első lépésben szakmai kérdés, amelyben független, akadémiai vizsgálatot kell lefolytatni meteorológiai, klímakutatói, földrajzi és munkaszociológiai szempontból. A párt szerint mivel az OECD-országok között a magyar munkavállalók ledolgozott munkaóráinak száma a legmagasabbak közé tartozik, így

 

egy ilyen változás átalakítást kíván a szociális és gyermekjóléti intézményekben, a közösségi közlekedésben,

 

valamint hatással van az állampolgárok mindennapi időbeosztására, szabadidejük felhasználására.

 

„A klímaváltozás előrehaladtával rövidtávon is felmerül a munkaórák újraszabályozásának kérdése. Erről első lépésben független, több szcenáriót felvázoló szakmai vizsgálat kell, aminek figyelembe kell vennie a nemzetközi példákat, illetve esetlegesen régiós modellkísérletet is le kell folytatni.” Az Együtt első lépésben inkább a modellkísérletet támogatná, nem a szieszta bevezetéséért küzdő politikai kezdeményezést. A párt elképzelései szerint így nézne ki a nyári delelés: „A déli sziesztát egyformán kell bevezetni minden szektorban. Ugyanakkor kollektív munkahelyi megállapodások alapján el lehet térni egy ilyen szabályozástól, amennyiben az bírja a helyi szakszervezetek vagy üzemi tanácsok támogatását, illetve megfelelőek a körülmények (légkondicionálás és egyéb munkavédelmi előírások teljesítése).”

 

Párbeszéd: Minimum 30 perc, maximum 1 óra

 

„Minimum 30 perces szieszta délben, maximum egy órás szieszta szerintünk indokolt lehet a déli órákban” – írta a Párbeszéd az Azonnali körkérdésére. A balos zöldpárt megjegyzi: kisebb településeken a pihenőidő az élelmiszerboltok, üzletek esetében ma is gyakran, egész éven át két-három órára is nyúlhat akár. Szerintük a munkaadókat fel kell világosítani, hogy akár egy rövid félórás pihenő (időjárási körülményektől függetlenül) is tudja növelni a produktivitást, melyet kutatások és kísérletek is bizonyítanak, teszik hozzá, ahogy azt is, hogy a munkaidőt ennek bevezetése nem hosszabbíthatná meg.

 

A Párbeszéd szerint gyakran már a meglévő jogszabályi előírások betartása is problémákat okoz, ezeket is sürgősen orvosolni kellene: szerintük mind a Munka törvénykönyve, mind a hatályos munkavédelmi rendelet tartalmaz a kílmakörülményekkel kapcsolatos munkaadói kötelességeket, előírásokat, így a pihenőidő is és a vízellátás biztosítását is extrém időjárási körülmények esetén. „Hiszünk benne, hogy

 

a munkavállalók kevesebb terhelés alatt is jól, sőt jobban, hatékonyabban tudnak dolgozni, ezért támogatjuk többek közt a négynapos munkahét ötletét is.

 

Ráadásul a rövidebb napközbeni pihenő jótékony egészségügyi hatásai sem elhanyagolható szempontok. A klímaberendezéssel ellátott munkahelyeken nem a hőségre való hivatkozás a legindokoltabb, hiszen a szieszta előnyei nem csak hőség esetén érvényesülhetnek” – írták.  Kérdésünkre, miszerint támogatnának-e egy nyári delelésért kampányoló kezdeményezést, azt válaszolták: valószínűleg igen.

 

Megkerestük a Fideszt, a KDNP-t, a Jobbikot, az MSZP-t, a DK-t, a Momentumot és az Új Kezdetet is, ám ők egyelőre nem válaszoltak. Amint megteszik, jelentkezünk. Fent Frank Duveneck Szieszta című művét láthatják.

 

+++
 
Tetszik a magyarországi szieszta ötlete? Lájkold be!
Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás