+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2017. július 30. vasárnap, 13:00
Török Gábor jóslás helyett inkább megnézné, hogyan kormányozna a Jobbik. A Fidesz-Jobbik koalíciónál valószínűbbnek tart egy előrehozott választást arra az esetre, ha senki nem nyer abszolút többséget 2018-ban. A politikai elemzőt a Jobbik ifjúsági tagozatának nyári táborában arról is kérdeztük: hogyan válhatna szalonképessé a Jobbik külföldön, és áttörheti-e a szélsőjobboldali pártok fölött terpeszkedő üvegplafont.

 

Hogy kormányzóképes-e a Jobbik, azt elemzőként egyelőre a Jobbik ifjúsági tagozatának keszthelyi kerekasztal-beszélgetésén részt vevő Török Gábor sem tudta megmondani az Azonnalinak. Mint mondta, 2002-ben a magyar választókhoz hasonlóan emlékei szerint ő is kormányzóképesnek tartotta az MSZP-t, aztán kiderült, hogy káoszba taszították az országot. Feltételezései vannak ugyan Vona Gáborék képességeiről, de szerinte

 

előbb érdemes lenne megnézni, hogyan nézne ki a Jobbik kormányzása,

 

és csak utána alkotna véleményt. A Jobbik előtt álló legnagyobb kihívás a kormányzóképesség bizonyítása, véli az elemző, aki szerint Vonáék helyzete több szempontból hasonlít az 1998-as, liberálisból jobbra fordult Fideszéhez.

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint tudja-e feledtetni szélsőjobboldali múltját a párt, Török Gábor azt mondta, számos hasonló példát ismer Európában, ahol egy radikális párt mérséklődött, hogy növelni tudja szavazótáborát. Ilyenek szerinte az olasz újfasiszták, akik ma konzervatív programmal állnak a választók elé, de Török ilyennek tartja a rendszerváltás liberális Fideszét is. „A Jobbik ügyében majd akkor kell eredményt hirdetni, amikor látszik, hogy a két szék között a földre estek vagy találnak maguknak egy olyan alkalmas ülőhelyet, amely biztosítja az ő politikai túlélésüket, akár kormányzásukat.”

 

Bárhogy is alakul a 2018-as választás, fideszes koalíciókötésre egész biztosan nem kerül sor Török Gábor szerint. Koalíciókényszeres parlamenti matematika esetén inkább az előrehozott választás irányába mozdulnának el ugyanis a pártok. Ha egy új választás sem hozna tisztább viszonyokat, akkor valószínűsíthetően a magyar politika bal-jobb felosztása jönne képbe, és

 

stratégiai-nemzetpolitikai kérdések mentén esély nyílna egy Fidesz-Jobbik-együttműködésre. A Jobbik és a szocialisták együttállása mindkét fél számára öngyilkos vállakozás lenne,

 

ezért Török Gábor semmi értelmet nem lát benne.

 

A politikai elemző az Azonnalinak azt is elárulta: miközben a néppártosodás itthon falakat dönt, a Jobbik mérséklődése nem nagyon tűnt még fel külföldön,

 

a nemzetközi politikai döntések születésének szintjén továbbra is szélsőjobboldaliként tartják számon Vona Gábor pártját.

 

Ahhoz, hogy ez a pártról alkotott kép nemzetközi szinten is megváltozzon, a politikai munkán túl kitartás kell a Jobbik részéről, véli Török Gábor.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás