+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2017. július 30. vasárnap, 13:00
Török Gábor jóslás helyett inkább megnézné, hogyan kormányozna a Jobbik. A Fidesz-Jobbik koalíciónál valószínűbbnek tart egy előrehozott választást arra az esetre, ha senki nem nyer abszolút többséget 2018-ban. A politikai elemzőt a Jobbik ifjúsági tagozatának nyári táborában arról is kérdeztük: hogyan válhatna szalonképessé a Jobbik külföldön, és áttörheti-e a szélsőjobboldali pártok fölött terpeszkedő üvegplafont.

 

Hogy kormányzóképes-e a Jobbik, azt elemzőként egyelőre a Jobbik ifjúsági tagozatának keszthelyi kerekasztal-beszélgetésén részt vevő Török Gábor sem tudta megmondani az Azonnalinak. Mint mondta, 2002-ben a magyar választókhoz hasonlóan emlékei szerint ő is kormányzóképesnek tartotta az MSZP-t, aztán kiderült, hogy káoszba taszították az országot. Feltételezései vannak ugyan Vona Gáborék képességeiről, de szerinte

 

előbb érdemes lenne megnézni, hogyan nézne ki a Jobbik kormányzása,

 

és csak utána alkotna véleményt. A Jobbik előtt álló legnagyobb kihívás a kormányzóképesség bizonyítása, véli az elemző, aki szerint Vonáék helyzete több szempontból hasonlít az 1998-as, liberálisból jobbra fordult Fideszéhez.

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint tudja-e feledtetni szélsőjobboldali múltját a párt, Török Gábor azt mondta, számos hasonló példát ismer Európában, ahol egy radikális párt mérséklődött, hogy növelni tudja szavazótáborát. Ilyenek szerinte az olasz újfasiszták, akik ma konzervatív programmal állnak a választók elé, de Török ilyennek tartja a rendszerváltás liberális Fideszét is. „A Jobbik ügyében majd akkor kell eredményt hirdetni, amikor látszik, hogy a két szék között a földre estek vagy találnak maguknak egy olyan alkalmas ülőhelyet, amely biztosítja az ő politikai túlélésüket, akár kormányzásukat.”

 

Bárhogy is alakul a 2018-as választás, fideszes koalíciókötésre egész biztosan nem kerül sor Török Gábor szerint. Koalíciókényszeres parlamenti matematika esetén inkább az előrehozott választás irányába mozdulnának el ugyanis a pártok. Ha egy új választás sem hozna tisztább viszonyokat, akkor valószínűsíthetően a magyar politika bal-jobb felosztása jönne képbe, és

 

stratégiai-nemzetpolitikai kérdések mentén esély nyílna egy Fidesz-Jobbik-együttműködésre. A Jobbik és a szocialisták együttállása mindkét fél számára öngyilkos vállakozás lenne,

 

ezért Török Gábor semmi értelmet nem lát benne.

 

A politikai elemző az Azonnalinak azt is elárulta: miközben a néppártosodás itthon falakat dönt, a Jobbik mérséklődése nem nagyon tűnt még fel külföldön,

 

a nemzetközi politikai döntések születésének szintjén továbbra is szélsőjobboldaliként tartják számon Vona Gábor pártját.

 

Ahhoz, hogy ez a pártról alkotott kép nemzetközi szinten is megváltozzon, a politikai munkán túl kitartás kell a Jobbik részéről, véli Török Gábor.

Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás