Schiffer: Igaza volt Csurkának, a szakértelem bolsevista trükk

Szerző: Bakó Bea
2017.07.28. 14:40

A Jobbik béruniójával és Botka László Fizessenek a gazdagok! szlogenjével is egyetért Schiffer András, aki a Jobbik ifjúsági tagozatának keszthelyi nyári táborában megjegyezte: egyetért „a nemrég elhunyt íróval”, amennyiben a szakértelem „olcsó bolsevista trükk”, ugyanis nem a parlamenti szószékre való. A beszélgetésen Török Gábor politológus a Fideszt dicsérte, Mirkóczki Ádám pedig beszólt a saját választóinak.

Schiffer: Igaza volt Csurkának, a szakértelem bolsevista trükk

Keszthely helységnév-táblájától pár méterre található a Georgikon egyetem kollégiuma, amelyben a néppártosodást nyáron sem felfüggesztő Jobbik ifjúsági tagozata közösségépítő nyári tábort tartott. Vona Gábor előadását, a kirándulással egybekötött borkóstolót és az Ismerős Arcok koncertjét nem lebecsülve egy politikai kerekasztal-beszélgetés tűnt az ifjújobbikosokat érő legnagyobb intellektuális kihívásnak: Török Gábor politikai elemző, Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő és Schiffer András, a pártpolitizástól visszavonult LMP-s politikus beszélték át, mi lesz itt jövőre.

Történet vs szakpolitika

Bár Török Gábort a kormánypárti sajtóban már elkönyvelték a Jobbik házi politológusaként, az elemző rögtön a kerekasztal-beszélgetés elején megdicsérte a Fideszt és ekézte egy kicsit az ellenzéki pártokat. Mint mondta, a választást történettel kell megnyerni, nem szakpolitikával: a Fideszhez pedig minden választó tud narratívát csatolni, akár szereti, akár utálja a kormánypártot: egyesek számára a Fidesz az ország megmentője, másoknak az ország szétlopója, de története kétségtelenül mindenkinek van a kormánypárttal kapcsolatban.

„De mit akar a Jobbik? És az MSZP?”

A történet negatív része fel van építve, de teljes egészében nem végezte el a munkáját az ellenzék, ezért borítékolható, hogy a jövő évi választás a Fideszről fog szólni – összegezte Török Gábor a Jobbiknak nem túl kecsegtető jóslatot. Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő a beszélgetésben később ő maga ismerte el, hogy rég rossz, „ha a Fidesz logikája mentén próbálsz politizálni” ellenzékiként, hiszen „abban a pillanatban véged van”.

A szakértelem és a narratívák kapcsán Schiffer András is előadta némileg meglepő ars poeticáját, Csurka István egykori MIÉP-elnököt idézve.

Igaza volt a nemrég elhunyt írónak, a szakértelem olcsó bolsevista trükk. Nem a parlamenti szószékre való

– mondta az LMP háttérbe vonult politikusa, hozzátéve, hogy ezt akár önkritikaként is lehet érteni a részéről. 

Schiffer szerint egyébként meg lehet verni a Fideszt, de ehhez kétmillió alá kell szorítani a jelenleg nagyjából kétmillió-háromszázezres szavazótáborát. Ez nem fog menni, ha az ellenzék a nyilvánosság számára másról sem szól, mint hatalomtechnikázásról, a választók számára ugyanis unalmas az öncélú politizálás, vagyis amikor a pártok csak magukkal foglalkoznak, fejtette ki.

Török: a Fidesz megdolgozott a hatalomért és a megtartásáért is

 

Már-már filozofikus vita alakult ki arra az alfahíres Balogh Gábor moderátori kérdésére, hogy igaz-e, hogy a magyar néplélek csak a totális szabadságot és a totális szolgaságot viseli nehezen, viszont a szolid diktatúra kifejezetten jól fekszik neki.

Török Gábor határozottan elutasította az ötletet, és emlékeztetett: ez ugyanaz az ország, ahol Gyurcsány Ferencnek és az SZDSZ-nek 2,5 millió szavazója volt 2006-ban. Mint mondta, 

ami most van, az nem azért van, mert a magyarok ilyenek, hanem mert a Fidesz húsz év alatt nagy munkával felépítette ide magát. 

A Fidesz nem csak úgy nyerte a kétharmadot, hanem megdolgozott érte. Ahogy azért is megdolgozott, hogy ezt megtartsa: ennek része az ellenség démonizálása, köztük Orbán tusványosi beszédei is – ecsetelte a politológus.

Török Gábor szerint 

teljesen érthető döntés, hogy a választók ismét a Fideszt hatalmazták fel a kormányzásra 2014-ben.

Miért, kinek adtak volna lehetőséget? Melyik másik párt volt akkor olyan állapotban? – tette fel a költői kérdést a politikai elemző.

A Jobbik ellenségei a közönyös választók

Mirkóczki Ádám nem rejtette véka alá a csalódottságát Török kijelentései miatt.

Ha még mindig a Fidesz politikusai a legjobbak Magyarországon, akkor olyasmit kéne tennem magammal, aminek nem örülne a családom

– mondta a Jobbik szóvivője, aki legszívesebben részletesebben is ecsetelte volna a fideszes politikusok alkalmatlanságát, de nem akart plusz megbízásokat adni Schiffer ügyvédi irodájának a rágalmazási perekkel, így inkább csak annyit mondott: a Jobbiknak nagyon jót tett a két ciklusnyi ellenzéki politizálás, és meggyőződése, hogy már rég nem annak a frakciónak a soraiban ülnek a kormányzásra legalkalmasabb emberek, akiknél a hatalom van. 

Mirkóczki azt is kifejtette: a Jobbik legnagyobb ellenfele nem a Fidesz, az MSZP vagy bármelyik párt, hanem a választók közönye. Ez egyébként a Fideszen kívül az összes többi pártra is igaz – tette hozzá Mirkóczki, aki a következő mondatával valószínűleg a Jobbik szavazótáborából is megsértett jó pár embert. Azt mondta ugyanis, hogy a politikával nem foglalkozó közönyös választók jó részét 

csak az érdekli, hogy vegyenek sört a Tescóban és megnézzék este a meccset a tévében.

A Fidesz pedig Mirkóczki szerint arra játszik, hogy közönyben tartsa az embereket, és távol tartsa őket a választástól.

Schiffer bárkivel bármiben fogad, hogy 2022-től nem lesz szocialista frakció a parlamentben

Schiffer András nem értett egyet Török pragmatikus álláspontjával abban a kérdésben, hogy ezek ugyanazok a választók, akik megszavazták Gyurcsányt. Mint mondta, igenis van egy generációváltás, ami ha most nem is, 2022-re biztosan megmutatkozik, és szerinte az lesz az a választási év is, amikor a Fidesz biztosan veszít.

Bárkivel bármiben fogadok – kivéve sörben –, hogy a 2022-től kezdődő ciklusban nem lesz Magyar Szocialista Párt nevű frakció a parlamentben

– mondta Schiffer, aki egyébként saját bevallása szerint „kurvára egyetért” Botka azon szlogenjével, hogy fizessenek a gazdagok. Némileg ront azért az üzeneten szerinte, hogy a tíz százalékon álló szocialista pártról „mást se hallunk, mint hogy az elvtársak a sötét folyosón hogyan döfködik hátba egymást”. Innentől kit érdekel, mi lesz, ha netán kormányra kerülnek? – kérdezte Schiffer.

A kerekasztal résztvevői nagy tapsot kaptak az ifjú jobbikosoktól, akik a délelőtti időpont ellenére elég nagy számban megjelentek a keszthelyi Pethe Ferenc kollégium kilencvenes éveket idéző büféjében. Sőt, a rendezvény után egyenesen sorban álltak Schiffer Andráshoz: talán fogadni akartak vele – ha sörben nem is, az Azonnalihoz hasonlóan borban – a szocialista frakció jövőbeli esélyeit illetően.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek