Diszkriminálja a román állam a külföldön tanulókat?

Szerző: Pamfelt János
2017.07.28. 08:05

Ejsze igen. Ugyanakkor mégsem. Az történt ugyanis, hogy a kormány fogta magát, s betartva a párt megválasztása előtti ígéretét, ingyenessé tette a vonatozást az egyetemen nappali tagozaton tanulók számára. Az Azonnali panaszt tett, a román vasút válaszolt rá.

Diszkriminálja a román állam a külföldön tanulókat?

+++

Ha van valaki az olvasóink között, aki Erdélyben járt – s miért ne lenne, ha már Bukarest is slágertéma nálunk –, akkor az feltehetően értesült a romániai egyetemisták legújabb nagy őrületéről, a vonatozásról. Az történt ugyanis, hogy a dicső szocdem – lehetne nacionalista-ortodox is, mindegy – kormány fogta magát, s betartva a párt megválasztása előtti ígéretét, ingyenessé tette a vonatozást az egyetemen nappali tagozaton tanulók számára.

Igen. Jól olvasod: ingyenessé. Romániában. A vonatozást. Az egyetemisták számára.

Ha a kezdeti sokkon túl vagy, akkor azért azt el kell még mondani, hogy a kieső források fedezése enyhén szólva nem megoldott, s a román MÁV, a CFR lenne mit javítson az infrastruktúráján, de most az egyszer ne kekeckedjünk velük, adjuk meg a CFR-nek, ami az övé. Szép húzás volt.

Neki is estek a fiatalok Románia beutazásának – az egy éve mért adatokhoz viszonyítva 75 százalékkal nőtt a forgalom, ami az amúgy magyar Szentes Józsefet, a CFR Közszállítás vezérigazgatóját arra késztette, hogy a román Szenátusban tartott beszámolóján a rendelkezésére álló vagonok száma miatt panaszkodjon.

Na most, ez mind szép és jó, de mégsem fogjuk tudni csak úgy lerohanni Romániát, hogy jól megnézzük magunknak, mert

az eszes kormány, egyébként a korábbi gyakorlatának megfelelően, semmilyen kedvezményt nem nyújt azoknak, akik nem Romániában akkreditált egyetemen tanulnak.

Mint bizonyára tudjátok, az Azonnali kiruccant egyet Bukarestbe, s ott össze is gyűjtött néhány benyomást, hogy milyen is ez a főváros. A tapasztalatok mellett sikerült még néhány panaszlevelet is írnunk olyan dolgok miatt, amibe a romániaiak rég belenyugodtak, de nekünk nem tetszett. Ilyen eset volt például a megalomán román Parlament – lánykori nevén: a Nép Háza – látogatásakor elvett személyi igazolvány miatti hisztink, és az is, ami miatt ez a cikk íródik.

Constanțába akartunk utazni, diákkedvezménnyel. Aztán nagyot csodálkoztunk, ugyanis kiderült: ez bizony nem jár bármilyen jöttment EU-tagállamok egyetemi hallgatóinak, hanem csakis a romániaiaknak. Mikor megtudtuk, hogy Románia ilyen nagyra tartja az ottani egyetemek diákjait, s ennyire kevésre a világ maradék egyetemistáit,

panaszlevelet írtunk – természetesen angolul – a CFR-nek. Magyarázzák el, mégis miért van ez így – kértük. A választ hiánytalanul megkaptuk – természetesen románul.

Persze mi nem akadtunk le ezen, megértjük, ha nem telik fordítóra, ha mindenki ingyen utazik. Amúgy szerintünk sincs teljesen rendben, hogy sem a magyarok nem nagyon tudnak románul, sem fordítva.

Szerencsére vannak azért kivételek, s így végül értelmet nyertek a magyarországi hivatalos szövegekhez hasonlóan „gyönyörű” neolatinsággal írt hivatalos sorok.

Röviden: azok a személyek részesülhetnek kedvezményekben a CFR járatain, akik Romániában akkreditált felsőoktatási intézmények diákjai, s erre vonatkozóan aktuális egyetemi évben lepecsételt diákigazolvánnyal, illetve érvényes személyivel rendelkeznek. A többieknek nem jár semmiféle kedvezmény.

Na most, Románia szuverén állam, természetesen eldöntheti, hogy milyen kedvezményeket ad, s miért, de ezt egészen igazságtalannak érezzük. Adott ugyanis az a helyzet, hogy az EU-ban diákként gyakorlatilag minden államban az otthoni diákokkal azonos kedvezményben részesülnek az EU-s diákok – ahol egyáltalán létezik a diákkedvezmény –, így a romániaiak is.

Szóval tényleg jól esne egy kis reciprocitás.

Nem is akarjuk az egészet ingyért, az nekünk is kicsit túlzásnak tűnik, de mondjuk egy becsületes félár teljesen korrekt lenne. Előre is köszönjük!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek