A hűbéri szellem rángatta ki a lányt a tusványosi tömegből

Teleki Bálint

Szerző:
Teleki Bálint

2017.07.24. 13:10

Félig székelyként különösen mélyen érintett látni a képsorokat, ahogyan ezt az egy szem vékony, Budapesten élő erdélyi magyar lányt Tusványoson kirángatták a tömegből. Hátracsavart kézzel, mint valami bűnözőt. Pedig semmi egyebet nem tett, mint a Római-part és Paks ügyében demonstrált egy transzparenssel, történetesen Orbán Viktor beszéde alatt.

Először is, pontosan ki is csavarta hátra a kezét? A bátor úriemberen semmilyen azonosító nem volt, sem egyenruha, sem kártya a nyakában, sem karszalag. Nem is kellett, mivel az aktus a jelenlévők helyeslő, a lányt gyalázó bekiabálásai közepette történt. Így aztán senki nem tette fel a kérdést, hogy ki is az, aki kivezet egy résztvevőt. Azóta tisztázódott, semmilyen felhatalmazása nem volt, túlbuzgó Orbán-hívőként követte el ezt az erőszakos cselekedetet a lány ellen. Azóta megérdemelten fel is jelentették.

Véleményem szerint azonban a lányt igazán

nem egy konkrét ember, hanem a hűbéri szellem rángatta ki a tömegből, és fosztotta meg a szólás- és véleményszabadság gyakorlásának jogától.

Ez a hűbéri szellem pedig, és ezt félig székelyként is le merem írni, nem más, mint a határon túli magyarság többségének mérges tőről fakadó görcsös imádata a Fidesz és konkrétan Orbán Viktor személye iránt.

Mert ugye Orbán jött, és 2010-ben megadta a kettős állampolgárságot, amelyet a „gaz baloldal” 2004-ben nem támogatott. Igaz ugyan, hogy 2002-ben még ő maga mondta, hogy időszerűtlen a kettős állampolgárság. Igaz az is, hogy a 2004-es dicstelen népszavazást nem a baloldal kezdeményezte. Azt a Fidesz sugalmazására a Magyarok Világszövetsége kezdeményezte, miközben a Fidesz belső köreiben pontosan tudták, hogy a baloldali koalíció politikai számításból a „nem” szavazatokra fog buzdítani.

Abban az időben a balliberálisok voltak a kormányon, így a szoros eredmény a népszavazáson és az abból gerjedő politikai vihar borítékolható volt, de ez akkor (is) nagyon jól jött az önjelölt „nemzeti” oldalnak. Ezek a részletek azonban már elmosódnak másfél évtized távolából.

Marad helyettük a határontúliakkal egyedül igazán törődő Fidesz és Orbán Viktor hamis oltárképe.

Ami azért sajnálatos, mert ahol ez a szellem uralkodik, ott értelmüket vesztik a „szabad” és a „szabadegyetem” kifejezések.   

Teleki Bálint
Teleki Bálint vendégszerző

Jogász, társadalomtudós.

olvass még a szerzőtől
Teleki Bálint
Teleki Bálint vendégszerző

Jogász, társadalomtudós.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek