+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. július 20. csütörtök, 10:10
Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéki pártokat, látnak-e potenciált csak a budapestiek képviseletében. A Momentumnak az egész ország kell, az Együtt szerint a választási rendszer miatt semmi esélye egy regionalista erőnek, az LMP nem kívánja élezni a főváros-vidék ellentétet, a kutyapárt szerint pedig minden városnak kéne egy ilyen párt.

 

Szerdán kürtöltem világgá afelett érzett bánatomat, hogy Magyarországon semmiféle regionális törekvéseket felvállaló politikai erő nincs. Pár párt azóta meg is válaszolta nekem, hogy miért van ez így, pontosabban: ők miért nem látnak potenciált ebben.

 

A Momentumnak az egész ország kell

 

A leggyorsabban Hajnal Miklós, a kispártok közül Budapesten lassan középpárttá növő Momentum Mozgalom szóvivője válaszolt: „Célunk minden magyar ember érdekeit képviselni. Ez független attól, hogy valaki Budapesten vagy Budapest határain kívül, illetve Magyarországon vagy Magyarország határain túl él-e. Mindenki olyan pártot csinál, amilyet szeretne. Mi az egész országot kívánjuk rendbe tenni.”

 

Majd hozzátette: „A Momentum az olimpiai népszavazási kampány vége óta abba fekteti a legtöbb energiát, hogy ott legyen az ország minden pontján – ez határozza meg a következő hónapokat is. Cselekvési köreink töretlenül dolgoznak azon, hogy országszerte hasonló eredményeket mutassanak fel, Győrszentivántól Kunszentmiklósig.”

 

Együtt: A regionális pártok esélytelenek Magyarországon

 

Juhász Péter pártja a Momentumhoz képest egészen érdemi választ adott, miért nem mennek rá ők csak a budapestiek problémáira: „A magyar választási rendszer esélytelenné teszi a regionális pártokat, így ezt nem tartjuk lehetségesnek.” Kérdésemre, miszerint hogyan értékelik, hogy még Budapesten is csak 1 százalékon állnak, azt válaszolták, hogy „az Együtt folytatja tovább a munkát, a párt az időközi választásokon sokkal jobb eredményt ért el a nagyobb ellenzéki pártoktól külön indulva. Politikánkon nincs okunk változtatni, hiszünk az elveinkben, közös értékeinkben.”

 

Majd jött a Juhász Pétertől megszokott újpólusozás (vicces egyébként, hogy az ujpolus.hu domainnevet a mai nyomtatott Magyar Nemzetben olvasottak alapján az MSZP-s Botka László stábja foglalta le): „A kutatás egyben megmutatja, Budapesten is akkor győzhető le a Fidesz, ha az újabb pártok pólust alkotnak, az MSZP és a DK közösen indul, és a nem jobboldali ellenzéki pártok egyéni választókerületenként egyetlen jelöltet állítanak. Ha ez megtörténik, akkor a fővárosban néhány kivétellel minden egyéni választókerület nyerhető lesz az ellenzék számára, ami Orbán Viktor legyőzése szempontjából kulcsfontosságú.”

 

LMP: Nem élezzük tovább az aránytalanságokat

 

A legértelmesebb válasz a Lehet Más a Politikától jött regionalista felvetésemre: „Egy felelős politikai formációnak ma azért kell dolgoznia, hogy megszüntesse a főváros és a vidék közötti területi aránytalanságokat, legyen szó az oktatásról, a munkalehetőségekről vagy az egészségügyi alapellátásról. Félő, hogy egy regionális párt csak a megosztottságot erősítené, a vidék fokozódó leszakadása pedig Budapestnek is komoly károkat okoz.” Mint írták, a fővárosi helyi ügyekre a párt képviselői külön figyelmet fordítanak. 

 

Kérdésemre, miszerint mit szólnak ahhoz, hogy az LMP támogatottsága nagyjából az országos átlagnak felel meg Budapesten is, a párt sajtóosztálya így válaszolt: „Az LMP egy országos párt, kiegyenlített támogatottsággal: mi nem szorultunk be a fővárosba, minden vidéki városban és településen jelen vagyunk.”

 

MKKP: Minden városnak kéne külön regionalista párt

 

A 2014-ben még a budapesti szeparatizmust zászlóra tűző, Budapestet Magyarországtól elszakítani akaró Magyar Kétfarkú Kutya Párt olybá tűnik, 2017-re vagy mérséklődött a kérdésben, vagy elfelejtették, hogy volt valaha egy ilyen ötletük is. „Szuper lenne. Minden városnak kéne egy ilyen külön-külön” – válaszolt Kovács Gergő, a párt elnöke az Azonnali kérdésére, miszerint mit szólnának egy regionalista, csak a budapestieket képviselő párthoz, nagyvonalúan nem kihasználva a lehetőséget a 2014-es ötletek felmelegítésére.

 

Amint a Párbeszéd, a DK, a MoMa és a Liberálisok is válaszolnak, ismét jelentkezünk a témával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás