+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. július 20. csütörtök, 10:10
Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéki pártokat, látnak-e potenciált csak a budapestiek képviseletében. A Momentumnak az egész ország kell, az Együtt szerint a választási rendszer miatt semmi esélye egy regionalista erőnek, az LMP nem kívánja élezni a főváros-vidék ellentétet, a kutyapárt szerint pedig minden városnak kéne egy ilyen párt.

 

Szerdán kürtöltem világgá afelett érzett bánatomat, hogy Magyarországon semmiféle regionális törekvéseket felvállaló politikai erő nincs. Pár párt azóta meg is válaszolta nekem, hogy miért van ez így, pontosabban: ők miért nem látnak potenciált ebben.

 

A Momentumnak az egész ország kell

 

A leggyorsabban Hajnal Miklós, a kispártok közül Budapesten lassan középpárttá növő Momentum Mozgalom szóvivője válaszolt: „Célunk minden magyar ember érdekeit képviselni. Ez független attól, hogy valaki Budapesten vagy Budapest határain kívül, illetve Magyarországon vagy Magyarország határain túl él-e. Mindenki olyan pártot csinál, amilyet szeretne. Mi az egész országot kívánjuk rendbe tenni.”

 

Majd hozzátette: „A Momentum az olimpiai népszavazási kampány vége óta abba fekteti a legtöbb energiát, hogy ott legyen az ország minden pontján – ez határozza meg a következő hónapokat is. Cselekvési köreink töretlenül dolgoznak azon, hogy országszerte hasonló eredményeket mutassanak fel, Győrszentivántól Kunszentmiklósig.”

 

Együtt: A regionális pártok esélytelenek Magyarországon

 

Juhász Péter pártja a Momentumhoz képest egészen érdemi választ adott, miért nem mennek rá ők csak a budapestiek problémáira: „A magyar választási rendszer esélytelenné teszi a regionális pártokat, így ezt nem tartjuk lehetségesnek.” Kérdésemre, miszerint hogyan értékelik, hogy még Budapesten is csak 1 százalékon állnak, azt válaszolták, hogy „az Együtt folytatja tovább a munkát, a párt az időközi választásokon sokkal jobb eredményt ért el a nagyobb ellenzéki pártoktól külön indulva. Politikánkon nincs okunk változtatni, hiszünk az elveinkben, közös értékeinkben.”

 

Majd jött a Juhász Pétertől megszokott újpólusozás (vicces egyébként, hogy az ujpolus.hu domainnevet a mai nyomtatott Magyar Nemzetben olvasottak alapján az MSZP-s Botka László stábja foglalta le): „A kutatás egyben megmutatja, Budapesten is akkor győzhető le a Fidesz, ha az újabb pártok pólust alkotnak, az MSZP és a DK közösen indul, és a nem jobboldali ellenzéki pártok egyéni választókerületenként egyetlen jelöltet állítanak. Ha ez megtörténik, akkor a fővárosban néhány kivétellel minden egyéni választókerület nyerhető lesz az ellenzék számára, ami Orbán Viktor legyőzése szempontjából kulcsfontosságú.”

 

LMP: Nem élezzük tovább az aránytalanságokat

 

A legértelmesebb válasz a Lehet Más a Politikától jött regionalista felvetésemre: „Egy felelős politikai formációnak ma azért kell dolgoznia, hogy megszüntesse a főváros és a vidék közötti területi aránytalanságokat, legyen szó az oktatásról, a munkalehetőségekről vagy az egészségügyi alapellátásról. Félő, hogy egy regionális párt csak a megosztottságot erősítené, a vidék fokozódó leszakadása pedig Budapestnek is komoly károkat okoz.” Mint írták, a fővárosi helyi ügyekre a párt képviselői külön figyelmet fordítanak. 

 

Kérdésemre, miszerint mit szólnak ahhoz, hogy az LMP támogatottsága nagyjából az országos átlagnak felel meg Budapesten is, a párt sajtóosztálya így válaszolt: „Az LMP egy országos párt, kiegyenlített támogatottsággal: mi nem szorultunk be a fővárosba, minden vidéki városban és településen jelen vagyunk.”

 

MKKP: Minden városnak kéne külön regionalista párt

 

A 2014-ben még a budapesti szeparatizmust zászlóra tűző, Budapestet Magyarországtól elszakítani akaró Magyar Kétfarkú Kutya Párt olybá tűnik, 2017-re vagy mérséklődött a kérdésben, vagy elfelejtették, hogy volt valaha egy ilyen ötletük is. „Szuper lenne. Minden városnak kéne egy ilyen külön-külön” – válaszolt Kovács Gergő, a párt elnöke az Azonnali kérdésére, miszerint mit szólnának egy regionalista, csak a budapestieket képviselő párthoz, nagyvonalúan nem kihasználva a lehetőséget a 2014-es ötletek felmelegítésére.

 

Amint a Párbeszéd, a DK, a MoMa és a Liberálisok is válaszolnak, ismét jelentkezünk a témával.

 

Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás