+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. július 19. szerda, 08:22
Budapest Libre, Szabad Budapest, Budapesti Szabad Állam, hívhatjuk bárhogyan. A Republikon friss felmérése szerint a budapestiek háromnegyede több pénzt hagyna a fővárosban. Egy politikai párt erre nemhogy rárepülhetne, még építhetne is, ha felvállalja: neki csak Budapest számít.

 

Kedden jött ki a friss Republikon-felmérés a pártok budapesti támogatottságáról. A 800 ember telefonos megkérdezéséből kijött számok szerint a fővárosban az ellenzék vezet: 35 százalék baloldali kormánynak örülne, 11 drukkol egy Vona Gábor, vagyis a Jobbik vezette Magyarországnak, 27 pedig továbbra is Orbán Viktorra és a Fideszre bízná magát. Érdekes ez is, de most nem erről lesz szó.

 

Hanem erről:

 

„A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett adó nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni.

 

Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így."

 

Egyszerű újraelosztási kérdésnek tűnhet mindez, holott ha belemegyünk egy gondolatkísérletbe, kihozható belőle bőven több is. Kihagyott lehetőség, hogy Magyarországon egyáltalán nincsenek regionalista pártok – egy észak-dunántúli, egy balatoni, egy budapesti lazán adná magát. Lehet persze Trianonra fogni ezt is, miszerint nincsenek sem eltérő nyelvek, sem eltérő politikai kultúrák a mai Magyarországon, amire egy ilyet jó szívvel építeni lehetne, hiszen így csak feleslegesen élezi az ellentétet vidék és főváros között.

 

Hát és? Egy bal-, egy jobboldali, egy liberális párt nem élez ellentéteket? Ellentét = piaci rés. Gondoljunk bele:

 

egy csak budapesti párt maga lenne a cselekvés helyi köre,

 

nem kéne bajlódnia vidéki szervezetekkel, ott kell erősnek lennie, ahol tényleg jelen is van, és amit a legjobban ismer: Budapesten. Megjelenése önmagában innováció lenne az annak hiányától szenvedő ellenzéki térfélen. Egyesítené a Momentum ideológiamentes wannabe népfrontját a MIÉP XXI. századra aktualizált mottójával: se nem jobb, se nem bal, budapesti és csak azután magyar.

 

Szerintetek miért nincs ilyen? És milyen legyen, ha lenne?

 

+++

 

Körbekérdeztük erről a pártokat, ha írnál róla nekünk te is véleményt, örömmel várjuk!

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás