+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. július 6. csütörtök, 12:21
Szabó Attila, a vecsési Jobbik pártból ma kilépő elnöke és önkormányzati képviselője a házigazdája a július 8-i Erő ünnepe elnevezésű rendezvénynek, amelyet több nyíltan szélsőjobbos szervezet is egy új jobboldali erő születéseként reklámoz. Szabó az Azonnalinak azt mondta: engedélyt kapott a rendezvényre a Jobbik vezetésétől is. A Jobbik közölte velünk: Szabó és több vecsési jobbikos is kilép a pártból az esemény miatt.

 

Az „Erő ünnepe” címmel hetek óta reklámozza videókban és honlapján a magát nyíltan rasszistának valló Identitesz a július 8-i vecsési rendezvényét, amelyet a Betyársereggel és az Érpataki Modell Országos Hálózatával közösen szerveznek, és ahol ígéretük szerint egy új jobboldali mozgalom megalakulását jelentik be.

 

Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez a vecsési Jobbik, amely már eddig is a Jobbik radikális szárnyaként élt a köztudatban, főleg, miután vezetőjük egy meglehetősen vulgáris Facebook-posztban fejezte ki egyet nem értését Vona Gábor zsidó közösségeknek küldött Hanuka-üdvözletével. Akkor etikai eljárás is indult Szabó Attila ellen, de végül is nem zárták ki a pártból: máig ő volt a vecsési Jobbik elnöke, és a párt színeiben önkormányzati képviselő.

 

„Jobbikosként nem nyilatkozom, de a szombati rendezvény házigazdájaként szívesen”

 

– reagált megkeresésünkre szerdán Szabó Attila, aki szerint „nem az a lényeg”, hogy ő a Jobbik helyi elnöke, hanem, hogy ő a Városi Nemzeti Szövetség alelnöke, és ő álmodta meg a pozsonyi csata emlékművét a vecsési vasútállomás melletti aprócska, virágágyásokkal körített térre.

 

A szombati rendezvény is a pozsonyi csatáról való megemlékezésről fog szólni – hangsúlyozta Szabó az Azonnalinak. Nehezen lehet elképzelni hatalmas tömegeket a helyszínen, de Szabó elmagyarázta, hogy több utcát is lezárnak majd a vecsési vasútállomás környékén, hogy elférjenek a szélsőjobboldal zászlóbontására kíváncsi szimpatizánsaik.

 

 

Szabó Attila – aki egyébként a Betyársereg egyik alapítója is – nevetségesnek minősítette azon felvetésünket, hogy Vecsés a magyarországi szélsőjobb egyik központja lenne, vagy hogy a szombati „Erő ünnepe”  széljobbos rendezvény lenne, még ha a vállaltan rasszista Identitesz, a Betyársereg, és az Orosz Mihály Zoltán fémjelezte Érpataki Modell Országos Hálózata vesz is részt rajta. Az Azonnalinak Szabó elmondta: ez a három szervezet vendégként lesz ott a szombati eseményen, amit ő és a Városi Nemzeti Szövetség szervez, és amihez egyébként a Jobbiknak semmi köze nincs. A Jobbikkal kapcsolatos kérdéseinkre egyébként sem volt hajlandó válaszolni. Annyit azért elmondott:

 

„Mivel én a hierarchiában hiszek, ezt a rendezvényt elmondtam a Jobbik vezetésének, és tulajdonképpen hogy úgy fogalmazzak, engedélyt kaptam rá”

 

Szabó Attila állítása szerint házigazdaként maga sem tud többet a három vendégként meghívott szervezet szombatra beharangozott nagy bejelentéséről, csak annyit, hogy egy új mozgalom valamilyen bejelentést tesz. Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy a Toroczkai László jelenlegi Jobbik-alelnök által alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat miért hagyták ki a buliból. Kiderült, hogy nem hagyták ki, ők is ott lesznek szombaton, „nagyon rendes srácok, jó hazafiak” – mondta Szabó Attila.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a Jobbik vezetéséből ki adott engedélyt a szombati rendezvényre, és hogy ez az „Erő ünnepére”, vagy pusztán egy megemlékezésre vonatkozott. Az alábbi rövid választ kaptuk Szabó Gábor pártigazgatótól:

 

„Szabó Attila, a Jobbik vecsési elnöke jelezte Szabó Gábor pártigazgatónak, hogy csatlakozni szeretne a július 8-án zászlót bontó új politikai mozgalomhoz és emiatt kilép a Jobbikból. 

 

A vecsési Jobbik jelenlegi tagjai közül többen is a csatlakozást tervezik, és ennek értelmében közülük is többen kilépnek a Jobbikból. A pártigazgató tudomásul vette és elfogadta a kilépési szándékot, mivel egyszerre nem lehet valaki két különböző politikai pártban és mozgalomban is tag” – zárul a Jobbik pártigazgatójának Azonnalinak küldött rövid levele.

 

Szabó Attila az Azonnali újbóli megkeresésére, miszerint önszántából döntött-e a kilépés mellett, vagy a Jobbik részéről kérték-e meg rá, azt válaszolta, hogy szabad akaratából döntött így, a döntés pedig már régóta érlelődött benne, hiszen a két szervezetben való részvétel amúgy is összeférhetetlen lenne. Hogy pontosan miért, szombaton Vecsésen bizonyára kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás