+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. július 6. csütörtök, 12:21
Szabó Attila, a vecsési Jobbik pártból ma kilépő elnöke és önkormányzati képviselője a házigazdája a július 8-i Erő ünnepe elnevezésű rendezvénynek, amelyet több nyíltan szélsőjobbos szervezet is egy új jobboldali erő születéseként reklámoz. Szabó az Azonnalinak azt mondta: engedélyt kapott a rendezvényre a Jobbik vezetésétől is. A Jobbik közölte velünk: Szabó és több vecsési jobbikos is kilép a pártból az esemény miatt.

 

Az „Erő ünnepe” címmel hetek óta reklámozza videókban és honlapján a magát nyíltan rasszistának valló Identitesz a július 8-i vecsési rendezvényét, amelyet a Betyársereggel és az Érpataki Modell Országos Hálózatával közösen szerveznek, és ahol ígéretük szerint egy új jobboldali mozgalom megalakulását jelentik be.

 

Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez a vecsési Jobbik, amely már eddig is a Jobbik radikális szárnyaként élt a köztudatban, főleg, miután vezetőjük egy meglehetősen vulgáris Facebook-posztban fejezte ki egyet nem értését Vona Gábor zsidó közösségeknek küldött Hanuka-üdvözletével. Akkor etikai eljárás is indult Szabó Attila ellen, de végül is nem zárták ki a pártból: máig ő volt a vecsési Jobbik elnöke, és a párt színeiben önkormányzati képviselő.

 

„Jobbikosként nem nyilatkozom, de a szombati rendezvény házigazdájaként szívesen”

 

– reagált megkeresésünkre szerdán Szabó Attila, aki szerint „nem az a lényeg”, hogy ő a Jobbik helyi elnöke, hanem, hogy ő a Városi Nemzeti Szövetség alelnöke, és ő álmodta meg a pozsonyi csata emlékművét a vecsési vasútállomás melletti aprócska, virágágyásokkal körített térre.

 

A szombati rendezvény is a pozsonyi csatáról való megemlékezésről fog szólni – hangsúlyozta Szabó az Azonnalinak. Nehezen lehet elképzelni hatalmas tömegeket a helyszínen, de Szabó elmagyarázta, hogy több utcát is lezárnak majd a vecsési vasútállomás környékén, hogy elférjenek a szélsőjobboldal zászlóbontására kíváncsi szimpatizánsaik.

 

 

Szabó Attila – aki egyébként a Betyársereg egyik alapítója is – nevetségesnek minősítette azon felvetésünket, hogy Vecsés a magyarországi szélsőjobb egyik központja lenne, vagy hogy a szombati „Erő ünnepe”  széljobbos rendezvény lenne, még ha a vállaltan rasszista Identitesz, a Betyársereg, és az Orosz Mihály Zoltán fémjelezte Érpataki Modell Országos Hálózata vesz is részt rajta. Az Azonnalinak Szabó elmondta: ez a három szervezet vendégként lesz ott a szombati eseményen, amit ő és a Városi Nemzeti Szövetség szervez, és amihez egyébként a Jobbiknak semmi köze nincs. A Jobbikkal kapcsolatos kérdéseinkre egyébként sem volt hajlandó válaszolni. Annyit azért elmondott:

 

„Mivel én a hierarchiában hiszek, ezt a rendezvényt elmondtam a Jobbik vezetésének, és tulajdonképpen hogy úgy fogalmazzak, engedélyt kaptam rá”

 

Szabó Attila állítása szerint házigazdaként maga sem tud többet a három vendégként meghívott szervezet szombatra beharangozott nagy bejelentéséről, csak annyit, hogy egy új mozgalom valamilyen bejelentést tesz. Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy a Toroczkai László jelenlegi Jobbik-alelnök által alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat miért hagyták ki a buliból. Kiderült, hogy nem hagyták ki, ők is ott lesznek szombaton, „nagyon rendes srácok, jó hazafiak” – mondta Szabó Attila.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a Jobbik vezetéséből ki adott engedélyt a szombati rendezvényre, és hogy ez az „Erő ünnepére”, vagy pusztán egy megemlékezésre vonatkozott. Az alábbi rövid választ kaptuk Szabó Gábor pártigazgatótól:

 

„Szabó Attila, a Jobbik vecsési elnöke jelezte Szabó Gábor pártigazgatónak, hogy csatlakozni szeretne a július 8-án zászlót bontó új politikai mozgalomhoz és emiatt kilép a Jobbikból. 

 

A vecsési Jobbik jelenlegi tagjai közül többen is a csatlakozást tervezik, és ennek értelmében közülük is többen kilépnek a Jobbikból. A pártigazgató tudomásul vette és elfogadta a kilépési szándékot, mivel egyszerre nem lehet valaki két különböző politikai pártban és mozgalomban is tag” – zárul a Jobbik pártigazgatójának Azonnalinak küldött rövid levele.

 

Szabó Attila az Azonnali újbóli megkeresésére, miszerint önszántából döntött-e a kilépés mellett, vagy a Jobbik részéről kérték-e meg rá, azt válaszolta, hogy szabad akaratából döntött így, a döntés pedig már régóta érlelődött benne, hiszen a két szervezetben való részvétel amúgy is összeférhetetlen lenne. Hogy pontosan miért, szombaton Vecsésen bizonyára kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás