+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. június 29. csütörtök, 14:50
Helmut Kohl nem csupán európai jelentőségű államférfi volt, hanem Németország első olyan kancellárja, aki pontosan tudta, mennyire fontos a médiában való jó megjelenés. Aki azt hitte, erre a sajtóban még a hajfestését is tematizáló Gerhard Schröder jött rá először, annak mutatunk öt címlapot.

 

1. Heute gibt's Kohl

 

 

A magyar sajtóban alternatív baloldaliként emlegetett, a magát a nyugat-berlini hatvannyolcas mozgalomból kinövő Die Tageszeitung (taz) fennállásának huszonötödik születésnapjának apropóján átadta a napilap szerkesztését Kai Diekmannak. A taz címlapjai eleve gyakran mennek eseményszámba a német médiában, ennek azonban külön sztorija van. Diekmann, a konzervatív bulvárlap, a Bild főszerkesztője ugyanis a napilap egyik kedvenc ellensége: farkának öt emeletnyi magasra duzzasztott, a Bild legundorítóbb címeivel telitűzdelt változatát egy fordulatos pereskedést követően 2009 óta bárki megcsodálhatja Berlinben, a Rudi-Dutschke-Straßén található szerkesztőség falán.

 

Azért Diekmannt sem kell félteni: ő már 2003-ban alaposan megfricskázta a tazot és a lap olvasótáborát azzal, hogy az általa szerkesztett, a taz által ellenséges hatalomátvételként kommunikált 25. születésnapi számban a napilap történetében először és utoljára leközölt egy terjedelmes, baráti hangvételű interjút Helmut Kohllal, akinek kancellársága iránt mind a taz-szerkesztőség, mind az olvasótábor igencsak kritikusan viseltetett. A címlapon a taz ezt a tényt egy igencsak egyszerű, ám annál jobb szóviccel jelentette be a nagy ünnepen. Heute gibt's Kohl, vagyis Mára káposzta/Kohl van. Arra, hogy a lap történetének addigi legeladottabb lapszáma pont ez a kiadás lett, és ezt tulajdonképpen Helmut Kohlnak köszönhetik, már ők sem találtak szavakat.

 

2. Der Umfaller

 

 

A Bild mint az Axel Springer-csoport zászlóshajója biztos és szilárd támogatója volt Helmut Kohl kancellárságának. A lap későbbi főszerkesztője, Kai Diekmann a kereszténydemokrata politikus jó barátja is lett, egészen a haláláig elkísérte – ám ez a címlap még elődje, Hans-Hermann Tiedje kezéhez fűződik. Kohl ugyanis Németország egyesítése kapcsán gyakran hangoztatta, hogy a német egység nem hozza magával az adók emelkedését. Nos, ezt az ígéretét nem tartotta be a kancellár. Hogy ezt pont a Bild tette címlapra és hogy pont ők vádolták hazugsággal Kohlt, betéve címként, hogy Der Umfaller, vagyis A felborulás? Nézett is mindenki, valószínűleg Kohl a legjobban.

 

3. Traumjob Sterbehelfer

 

 

Helmut Kohl az Azonnali által nemrég meginterjúvolt viccpárti német EP-képviselőhöz, Martin Sonnebornhoz elég erős szálakon kötödő német viccmagazin, a Titanic kedvenc címlapsztárja volt. Felsorolni is nehéz azt a rengeteg címlapot, amivel a kereszténydemokrata politikuson poénkodnak a gonosz frankfurtiak. Sonneborn Kohl halálát követően köszönetet is mondott a „lapnak hosszú időn át dolgozó munkatársnak”.

A szatírának mindent szabad jegyében született meg a Titanic egyik legerősebb coverje, amikor Helmut Kohl és második felesége, Maike Richter közös fotójára azt írták rá: Traumjob Sterbehelfer, vagyis Álommunka: halálbasegítés. Ez gonosz célzás volt egyrészt a kettejük közti korkülönbségre, másrészt Kohl első felesége, Hannelore Kohl 2001-es öngyilkosságára. A címlap heves vitákat váltott ki a német sajtóban – ez azon a tényen persze mit sem változtat, hogy Kohl özvegyének férje halálát követő tevékenysége finoman szólva is jogosan lehet kritika tárgya.

 

4. A körte

 

 

Helmut Kohl ki nem álhatta a Spiegelt: kancellársága alatt nem is adott nekik interjút. Kicsit olyan volt a viszonya a szoftan balos-liberális hetilaphoz, mint a Fideszé lett az ellenzéki médiához: hivatalosan nem adott nekik interjút, de egyszer-egyszer csak rá tudták bírni egy nyilatkozatra. 1976-ban, fenti, A kihívó főcímmel megjelent Spiegel-címlap megjelenésekor azonban még nem volt kancellár Kohl. A választás kapcsán címlapos interjút hozott vele a Spiegel, Kohl volt ugyanis a kereszténydemokraták jelöltje az NSZK vezetésére. Kohl körtével csúfolásához minden bizonnyal elég erősen hozzájárult a karikatúra.

 

Az 1976-os választást bár magasan Kohl és a CDU nyerték, a liberális FDP segítségével a 2015-ben elhunyt szociáldemokrata legenda, a később a Die Zeit című hetilapot kiadó Helmut Schmidt lett a kancellár, Kohl pedig az ellenzék vezetője. Az NSZK kancellárjává 1982-ben választották meg, miután az ország történetének első konstruktív bizalmatlansági indítványával megbuktatták Helmut Schmidtet. Az addig a szocdem SPD-vel kormányzó liberális FDP ugyanis úgy látta, az SPD tele van bizonytalan belső vitákkal, Kohl CDU-jával együttműködve inkább el tudják érni az adócsökkentést mint fő célkitűzéseiket. Apró érdekesség, hogy a kancellárváltást követő 1983-as nyugatnémet választáson jutottak be először a bonni parlamentbe a német zöldek.

 

5. Blühende Landschaften

 

 

Már megint a taz! Hiába, keretes szerkezet. A berliniek Helmut Kohl halálára fenti címlappal reagáltak: nemzeti lobogós koszorúk, amelyekből kinő egy körte, plusz a Blühende Landschaften, vagyis a Virágzó tájak felirat. A lap ezzel Helmut Kohl egyik leghíresebb, újraegyesülés alatti tévébeszédét idézte meg és helyezte új kontextusba, amelyben a kancellár arról beszélt, hogy az addig az NDK-t képező hat tartomány a németek közös erőfeszítéseinek köszönhetően ismét virágozni fog. A szerkesztőség szándéka szerint a címlapot a Kohl halála után az egykori politikus fényében megmártózni vágyókra tett utalásként kell értelmezni, csakhogy a viccet kevesen értették, olyannyira, hogy a lap főszerkesztőjének magyarázkodnia is kellett miatta, mondván az a vicc, amit sokan félreértenek, rossz vicc.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás