+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 17. kedd, 12:19
A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

A 2018-ban feloszlott baszk terrorszervezet, az ETA utolsó szárnyának, a „börtönfrontnak” két vezetőjét és további 45 tagját ítélték el hétfő délelőtt Madridban, írja az El País

 

A jogászcsapat két vezetője, Arantza Zulueta három és fél évet, Jon Enparantza két év hét hónapot kapott, a további 45 gyanúsított pedig megúszta felfüggesztettel.

 

Mivel a két ügyvéd, Zulueta és Enparantza már jó ideje előzetesben várta a tárgyalásokat, így csak öt, illetve négy hónapot fognak börtönben tölteni.  Az enyhe ítéletek egy vádalku részei voltak, melynek keretein belül a vádlottak elismerték részvételüket a terrorszervezet munkájában, jelentős enyhítést kapva az ügyész és a felperes „Terrorizmus Áldozatainak Egyesülete (Víctimas del Terrorismo) által indítványozott büntetésből.

 

Zulueta és Enperantza feladata az ETÁ-n belül az volt, hogy a „börtönfronton” ellássák az elítélt tagok jogi képviseletét, koordinálják a családjaiknak a segélyezést, illetve fenntartsák a fegyelmet, nehogy a bebörtönzött tagok vádalkut kössenek a terrorszervezet rovására. Úgy tűnik, a szervezet megszűnésével ez a szabály is érvényét vesztette, hisz

 

éppen az a csapat kötött alkut a hatóságokkal, akiknek a feladata ennek a megelőzése volt. 

 

Ezt a korábbi tagok (köztük olyan prominens személyiségek, mint a pamplonai önkormányzati képviselő, Amaio Izka) a hétvégéig tagadták, ami a kilátásba helyezett büntetések (nyolctól tizennégy évig terjedő szabadságvesztés) fényében nem meglepő. A „börtönfront” volt az utolsó olyan szárnya az ETÁ-nak, amit eddig nem sikerült feloszlatni és bíróság elé állítani, így a mai ítélettel valószínűleg lezárulnak a baszk terrorszervezethez köthető tömeges tárgyalások. A hétfői tárgyalás egyébként villámgyorsan, 25 perc alatt lezajlott: a bejáratnál nacionalista szervezetek szimpátiatüntetést tartottak.

 

A baszk nacionalista terrorszervezet egyébként 2018 májusában oszlatta fel magát: 1958-as alapításuk óta 829 gyilkosságért, illtetve emberrablások tucatjaiért voltak felelősek.

 

BORÍTÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás