+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 17. kedd, 12:19
A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

A 2018-ban feloszlott baszk terrorszervezet, az ETA utolsó szárnyának, a „börtönfrontnak” két vezetőjét és további 45 tagját ítélték el hétfő délelőtt Madridban, írja az El País

 

A jogászcsapat két vezetője, Arantza Zulueta három és fél évet, Jon Enparantza két év hét hónapot kapott, a további 45 gyanúsított pedig megúszta felfüggesztettel.

 

Mivel a két ügyvéd, Zulueta és Enparantza már jó ideje előzetesben várta a tárgyalásokat, így csak öt, illetve négy hónapot fognak börtönben tölteni.  Az enyhe ítéletek egy vádalku részei voltak, melynek keretein belül a vádlottak elismerték részvételüket a terrorszervezet munkájában, jelentős enyhítést kapva az ügyész és a felperes „Terrorizmus Áldozatainak Egyesülete (Víctimas del Terrorismo) által indítványozott büntetésből.

 

Zulueta és Enperantza feladata az ETÁ-n belül az volt, hogy a „börtönfronton” ellássák az elítélt tagok jogi képviseletét, koordinálják a családjaiknak a segélyezést, illetve fenntartsák a fegyelmet, nehogy a bebörtönzött tagok vádalkut kössenek a terrorszervezet rovására. Úgy tűnik, a szervezet megszűnésével ez a szabály is érvényét vesztette, hisz

 

éppen az a csapat kötött alkut a hatóságokkal, akiknek a feladata ennek a megelőzése volt. 

 

Ezt a korábbi tagok (köztük olyan prominens személyiségek, mint a pamplonai önkormányzati képviselő, Amaio Izka) a hétvégéig tagadták, ami a kilátásba helyezett büntetések (nyolctól tizennégy évig terjedő szabadságvesztés) fényében nem meglepő. A „börtönfront” volt az utolsó olyan szárnya az ETÁ-nak, amit eddig nem sikerült feloszlatni és bíróság elé állítani, így a mai ítélettel valószínűleg lezárulnak a baszk terrorszervezethez köthető tömeges tárgyalások. A hétfői tárgyalás egyébként villámgyorsan, 25 perc alatt lezajlott: a bejáratnál nacionalista szervezetek szimpátiatüntetést tartottak.

 

A baszk nacionalista terrorszervezet egyébként 2018 májusában oszlatta fel magát: 1958-as alapításuk óta 829 gyilkosságért, illtetve emberrablások tucatjaiért voltak felelősek.

 

BORÍTÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás