Megsemmisítették a chișinăui polgármester-választás eredményét, forrong a város

2018.06.27. 16:06

Hiába nyerte meg Moldova fővárosának polgármester-választását a rendszerellenes Andrei Năstase, a bíróság megsemmisítette a választás eredményét: egy hete tüntetnek Chișinăuban.

Megsemmisítették a chișinăui polgármester-választás eredményét, forrong a város

Hétfő óta tüntetnek a moldovai Chișinăuban, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a fővárosi polgármesterválasztás eredményét. Június elején mi is hírt adtunk róla, hogy szűk többséggel ugyan, de az Európa-párti, rendszerkritikus Andrei Năstase, a Méltóság és Igazság Platform (PPDA) jelöltje lett a moldovai főváros polgármestere. Az eredményt többen azért értékelték jelzésértékűként, mert jövőre parlamenti választások lesznek az országban, a rendszerellenes pártok pedig láthatóan felkerültek a politikai térképre.

Az eredménnyel kapcsolatban Ion Ceban, az oroszbarát Szocialista Párt polgármesterjelöltje tett bejelentést, amelyben a választás napján tiltott agitációval vádolta meg ellenfelét, illetve azt is felhozta, hogy Năstasét „idegen erők” támogatták. A helyi bíróság június 20-án helyt adott az indtványnak, és megsemmisítette a választás eredményét, majd június 25-én a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a döntést.

Moldova fővárosában a helyi bíróság döntése óta folyamatosak a tüntetések: több ezren tiltakoztak a Năstase szerint teljes mértékben hamis és igazságtalan döntés miatt. Új választást ráadásul már nem rnak ki, azokat egyben tartanák a jövő évi választásokkal. Mindeközben az USA és az EU is felszólította a moldáv kormányt a választási eredmény tiszteletben tartására.

A Nemzeti Ellenállás Bizottsága nevet felvevő tüntetők július elsejére tervezik eddigi legnagyobb megmozdulásukat a nemzetgyűlés épülete elé. Năstase szerint eljött az ideje, hogy szembeszálljanak az elnyomással, a diktatúrával, illetve a „maffia által irányított bíróságokkal”.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek