+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Van viszont egy csomó más anyagunk lejjebb.

 

 

Az olasz jobboldal megnevezte a közös római polgármesterjelöltjét, akinek ősszel az Öt Csillagot és a balközepet kéne legyőznie. A politikus a járvány alatt a fasiszta köszöntés előnyeit ecsetelte. Mennyi esélye van a választáson?

Hegyi Gyula

Az orosz-kínai katonai együttműködés elkerülésének egyetlen békés és biztos módja az, ha Oroszország visszatérhet a nyugattal való partnerségbe.

Jugoszlávia szétesett, de mégis volt abban az országban egy olyan erő és vibrálás, ami a mai napig össze tudja kötni az ott élő embereket. Ennek megértéséhez azonban ki kell lépni a nacionalista vagy nyugatias narratívákból.

Bakó Júlia

Kardos írása nyílt kiállás amellett az elnyomó társadalmi rendszer mellett, amely a nőket a férfiak alá rendeli. Egy dühös feminista semmiképpen sem kimerítő válasza Kardos Gábornak.

Magyarországon és Európában most egy hónapig minden a fociról fog szólni, így egy kis csavarral mi is beállunk a sorba: Böcskei Balázs politikai elemzővel és futballbíróval, valamint Schiffer András volt politikussal, ügyvéddel, megrögzött Vasas-drukkerrel indítunk Eb-műsort. Videón mutatjuk, mire lehet számítani!

Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

A hét bora

Ez a bor egy annyira ritka szőlőfajtából készült, hogy ez belőle az egyetlen, ami kapható az egész világon. Mohácsról.

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Karóczkai Balázs

A térdelés nem a cél, hanem az eszköz, hogy a játékosok felhívják a figyelmet az elnyomásra. De mi ahelyett, hogy az általuk felvetett problémával foglalkoznánk, habzó szájjal kiabálunk a térdelő és nem térdelő játékosokra.

Balogh Gábor

Nem szabad felülnünk az identitáspolitikai kisvasútra, bármilyen szorgosan is építgetik azok, akik számára a nemzettel vagy az emberiséggel való összetartozás csupán ócska politikai bóvlitermék, mert valójában a megosztottságból élnek.

Június 30-ig lehet elmondani a választóknak a véleményüket többek között arról, hogy a hatpárti ellenzék, ha kormányra kerül, bevezesse-e a többkulcsos adórendszert, megváltoztassa-e a földhasználati jogokat, vagy támogassa-e a nyugat-balkáni országok EU-integrációját. A közös kormányprogramot a visszajelzések alapján akarja majd véglegesíteni az ellenzék.

Techet Péter

Az Azonnalin folyó Közel-Kelet vita erős érzelmeket váltott ki mindkét táborból. Mindkét oldalnak igaza van. Nem kell ellátni a Közel-Keletig, elég megfogadni a zsidó humor bölcsességét. Vitazáró.

Tóth Csaba Tibor

Annak hangoztatása, hogy izraeli állampolgárok milliói évtizedekig szavazhattak egy sor olyan pártra,
amely az állam kolonialista elnyomó projektjében azért egyetért egymással, még egyáltalán nem bizonyít semmit.

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a hivatalos kommunikáció szerint a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások enyhítéséről, valójában azok fenntartásáról és egységesítéséről szóló rendeletjavaslatot, így már csak a tagállami kormányokon múlik, hogy júliustól ezen rendszer alapján mehetünk-e külföldre nyaralni. Elolvastuk a rendeletet, összefoglaljuk a lényeget.

Tarnay Kristóf Ábel

Legalább három területen figyelni kell, hogy ne menjen félre a pedofilok elleni törvény: ne a sextingelő fiatalokat sújtsa, ne a papokat zsarolja és főleg ne használja a kormány a melegek ellen.

Egyre sokasodnak a jelek, hogy Eric Zemmour, zsidó származású szélsőjobboldali újságíró megpróbálkozhat az elnökjelöltséggel Franciaországban. Különösen a Marine Le Pen-féle szekuláris irányvonal széljobbos kritikusai állnának be mögé. Ha elindul, azzal megoszthatja a széljobbos tábort, és Le Pen elbukhatna már az első fordulóban.

A 2018-as brutálisan levert tömegtüntetések óta formálódó ellenzék választáson való indulását a Nicaraguát 2007 óta vasmarokkal iránytó autoriter baloldali elnök az ún. Guillotine-törvénnyel igyekszik csírában elfojtani. Minden oka megvan rá: Ortega népszerűsége mindössze 20 százalékos.

Amennyiben 5,5 százalékkal növekszik idén a gazdaság és a javaslat átmegy a nemzeti konzultáción is, a gyermeket nevelő szülők visszakapnák a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. De egyáltalán mennyire reális, hogy lesz 5,5 százalékos gazdasági növekedés? Mi a helyzet az inflációval, felgyorsul-e, ha a kormány tényleg visszafizetné az SZJA-t a szülőknek? Utánajártunk.

Deme Zoltán

Az előválasztás történelmi esemény. Olyan politikai akció, amely egy valódi nemzeti ügyben kínálja fel a közös cselekvés lehetőségét, még ha csak egy mikroaktivitás – a szavazás – erejéig is.

A kormány nem tervez PCR-tesztre védettségi igazolványt adni, és vannak olyan ellenzéki képviselők is, akikre Orbán Viktor felnéz – de nem árulja el, kik azok. Orbán cáfolta, hogy részt vett volna annak a dokumentumnak a kidolgozásában, ami egyes balkáni országok határának átrajzolására tett javaslatot. Orbán Viktor miniszterelnököt kérdeztük a kormányinfón.

A kormány diszkriminálja azokat az újságírókat, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, kizárva őket a zárt térbe szervezett kormányinfóról.

Iván Ildikó

Egy olyan társadalomban, ahol a lakosság fele napi szinten találkozik hátrányokkal a kromoszómakészlete miatt, a nemi szerepek témája nem lehet egyszerűen hűvös elméleti viták tárgya, és csak feminista mozgalmárok ügye.

Egy osztrák immunológus szerint a jelenleg használt géntechnológiai oltások csak szükségmegoldások, és helyettük a most még fejlesztés alatt álló subunit-vakcinákat kellene használni világszerte. Mi a különbség az mRNS-vakcinák és a subunit-vakcinák között? Egyáltalán: mik azok a subunit-vakcinák, és mikortól lehet használni őket? Letoha Tamás kutatóorvossal jártunk utána!

Vértes Sára

Az első kínos fixáció, amit el kell engedniük, az a győztes-vesztes ellentétpárok sulykolása a közvéleményben.

Erő Zoltán 2020 januárja óta Budapest főépítésze. Az Azonnalinak elmondta: erős szándék van a fővárosban arra, hogy kétsávosítsák a Rákóczi utat, a Fudan Egyetemről pedig nehezen elképzelhető, hogyan illene bele a Diákváros eredeti terveibe. A városépítés logikájáról a SimCity nevű videójátékból is sokat tanult, nagy házakat szerinte erős emberek építenek, a városépítésre viszont tökös, de konszenzuskereső politikusok kellenek. Interjú!

Hegyi Gyula

Washington és az érte lelkesedő hazai liberális média következetes kampánnyal igyekszik a demokratikus ellenzéket és a remélhető Karácsony-kormányt a hidegháború frontjára állítani.

Az év elején életbelépett jogállamisági mechanizmus révén a kifizetéseket az Európai Bizottság a tagállamok jogállamiságához kötheti. Ez ellen Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Bíróságnál, Ursula von der Leyen pedig megígérte: a döntésig biztos nem kezdeményez jogállamisági eljárásokat. Ezzel azonban az Európai Parlament többsége nem ért egyet, a nagyobb frakciók beperelnék magát a Bizottságot.

Több civil szervezet is részt vesz az előválasztás előkészítésében. Magyar György ügyvéd szerint nem füstös szobákban kötnek háttéralkukat a pártok az előválasztásra, amikor visszalépegetnek egymás javára, hanem racionálisan mérlegelve átcsoportosítják az erőforrásaikat.

Miután váratlanul lemondott a mérsékeltebb Norbert Hofer a szélsőjobboldali FPÖ éléről, a párt elnöksége már most hétfőn meghozta a döntést: a radikális Herbert Kickl frakcióvezetőt jelölik pártelnöknek. Hivatalossá a pártelnöksége a júniusi pártkongresszuson válik. Milyen utat szán Kickl az FPÖ-nek?

Az osztrák kancellár körüli korrupciós ügyekbe kezdenek belebukni magas állami tisztségviselők is. Múlt héten visszalépett egy alkotmánybíró, mert a kiszivárgott üzenetek szerint kommentár nélkül tűrt rasszista és szexista megjegyzéseket. Kedden pedig a Kurz körüli botrányok egyik főszereplője jelentette be: azonnali hatállyal visszalép az állami vagyonkezelő éléről.

Tamás Gáspár Miklós

Amit Kardos állít, azt soha egyetlen feminista se mondta vagy gondolta, a fölvetett probléma soha nem létezett, ez semmi egyéb, mint immár évszázada leleplezett ősreakciós rágalom.

Miután az első fordulót két közutálatnak örvendő politikus nyerte, Peruban az elnöki székért egy színvonalában ritka alacsony kampánnyal küzdöttek meg a jelöltek, hogy bebizonyíthassák: a másik még rosszabb. Soós Tamás a végletekig megosztott ország végletekig megosztott választásáról, Peruból!

Új ökopolitikai programot mutattak be a zöldmozgalom régi motorosai Budapesten. A Harmadik út szerzői közül Schiffer Andrást, Lányi Andrást és Tallár Ferencet kérdeztük arról, lesz-e a programtöredékből program és párt.

Bencsik János

Sokan örülnek az előválasztásnak, akik az „egységben az erő” jelszavával Orbánt saját fegyverével győznék le. Én azok közé tartozom, akik szerint ez rossz taktika: Orbán hazai pályán verhetetlen.

Ébredező baloldal, előnyére változó tüntetéskultúra, Karácsony Gergely és a retorikakurzus, a szekértáborokon kívüli párbeszéd nehézségei, kijátszott járványügyi szabályok: elmondjuk, szerintünk mi a jelentősége a múlt szombati Fudan-tüntetésnek, és mit tanulhat még az ellenzék.

Balogh Gábor

Egy évvel a választások előtt az ellenzék rendkívül értékes ajándékot kapott Pekingből. Ám félő, hogy úgy járnak vele, mint akik CD-t kaptak a nyugati rokonoktól, de lejátszani nem tudták.

A német Die Linke egykori frakcióvezetője leszámol azon „életmódbaloldallal”, amely identitáspolitikai kérdésekre cserélte az osztályharc ügyét. A kommunista politikus könyvében élesen bírálja a Zöldeket, a politikai korrektséget és a Friday for Future-t is – és önelégülteknek nevezi a baloldali véleményformálókat. Jó a helyzetfelismerése? Kováts Eszter mondja el.

A CDU-s Armin Laschet fellégezhet az őszi Bundestag-választás előtt. A keletnémet Szász-Anhaltban a CDU 35 százalékkal magabiztosan szerezte meg az első helyet. Az AfD ezzel szemben visszaesett, több, mint tíz százalékponttal maradt le a kereszténydemokratáktól. A liberálisok visszakerültek a magdeburgi parlamentbe, a Zöldek pedig maradtak nyugatnémet párt.

Kardos Gábor

Most már az a sztori, hogy a nő is legyen ugyanolyan csúcsfogyasztó, bolygózabáló csúcsragadozó, mint a férfi. Kinek jó ez?

A nagyrészt Budapest második kerületét felölelő egyéni választókörzet ellenzéki előválasztásán Berg Dániel, momentumos jelölt visszalépett Tordai Bence, a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje javára. Ezzel a polgári ellenzéki szavazóknak baloldali jelöltek közül kell majd választaniuk. Miért dobta be a törölközőt Berg? Akar-e listáról még a parlamentbe jutni? Interjú!

Molnár Róbert

Bözsi néni fényképei az albumból nem számítottak, elvégre neki csak a vagyontárgyak kellettek. A mi kis falunk megőrzött múltja az enyészeté lett. De így jár ma minden, ami nem tehető pénzzé.

Nagyjából tizenötezres tömeg vonult a Hősök teréről a parlament elé, hogy a dél-pesti Diákváros helyére tervezett kínai elitegyetem ellen tiltakozzon. A transzparensek között ezért értelemszerűen többségben voltak a kínai diktatúra ellen tiltakozó jelképek és transzparensek. Fotóriport!

A Habsburgok tették naggyá, lakói gazdagabbak voltak a bécsieknél, és noha a tengerparton van, utcái egy budapestinek, kolozsvárinak és pozsonyinak is ismerősek. Trieszt tökéletes megálló Olaszország felé, de a történelme és a felszín alatti sztorijai sokkal érdekesebbek annál, hogy csak úgy útba ejtsük.