+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Van viszont egy csomó más anyagunk lejjebb.

 

 

Bezzeg Románia: keleti szomszédunknál már javában elkezdődtek a lazítások, igaz, nem mindenhol, és nem is egyformán. A székelyföldi megyék zöld zónának számítanak, azaz itt akár estig is lehet kocsmázni, míg Kolozsváron és Temesváron csak a teraszokra lehet kiülni. Mutatjuk, hogyan néz ki mindez!

Horváth Dániel

Hogy mennyi potenciális áldozat esetén hozzon az állam korlátozásokat, az erkölcsi és nem tudományos kérdés.

A 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös kutatása szerint a pedagógusok egy részét magukra hagyták a digitális oktatás problémáival, korlátozottan akarnak csak a jövőben több digitális platformot használni a tanításban, és mentálisan is megviselte őket az elmúlt egy év.

A szimpatizánsok összeadták az 500 ezer forintos büntetést, amit január 22-én róttak ki a hatóságok az elviteles akciót hirdető Központra. Ha a bíróság a javukra ítél, a 60 napos bezárás miatt kártérítési per indítása is szóba jöhet. Az Azonnalinak elmondták: a helyek bezárását aránytalan intézkedésnek tartják.

Ágoston Dániel

A vendéglátósoknak végletesen elegük van abból, hogy a kormány gyakorlatilag full leszarja őket, a tökük tele van az ígérgetésekkel. És a vendégeknél is legalább ennyire tele van a répa.

Hírszolgáltatás

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

A hét bora

A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Az Elég nevű Facebook-mémoldal engedélykérés nélkül, a logónkat is kitakarva vett át és töltött fel a Facebookra egy részletet egy videónkból másfél éve. Emiatt büntetőfeljelentést tettünk: most, másfél év elteltével közölte a hatóság, hogy felfüggeszti a nyomozást, mert nem tudta megállapítani, ki áll az oldal mögött. Miközben a végzésben azért azt is elárulják: annyit mégiscsak sikerült kideríteni, hogy az oldalhoz társított e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu.

Döme Zsuzsanna

Műfajilag az is rendben van, ha az 1 méter magas, szivárványszínű, térdelő Szabadság-szobrot a két Zsolt (Bede és Bayer) a rajongóikkal közösen ledönti. A lényeg, hogy a művészet a lehető legfüggetlenebb legyen a döntéshozóktól.

Giuseppe Conte múlt kedden nem szerzett abszolút többséget a római szenátusban, és azóta sem tudta a hiányzó öt szenátort valahonnan elővarázsolni. Miután Matteo Renzi kész lett volna a héten már a jobboldallal közösen az egyik minisztere ellen szavazni, Conte bejelentette: kedden benyújtja a lemondását. A pártok érdekei és stratégiái azonban mostanra összekuszálódtak. Mutatjuk, hogy mit lehet most tudni!

Vértes Sára

Nem egymás szégyenítése, hanem az infodémia felszámolása vezethet az átoltottsághoz. A potyautasok helyett az alultájékoztatáson kéne felháborodnunk.

Bevétele 3 százalékát kaphatta volna meg segítségként az olasz államtól, de ebből nemhogy az alkalmazottjait, de még a villanyszámlát se tudja kifizetni, így úgy döntött: kinyit. Momi El Hawi, az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdája adott interjút az Azonnalinak!

Balogh Gábor

Ha a szuverenitásunkra fenekedő Brüsszel felé rázzuk az öklünket, vagy épp onnan várjuk a civilizált világ segítő jobbját, a valódi melót spóroljuk meg.

A kormány újratemetné Hunyadi Mátyást, de előtte a maradványait genetikai vizsgálatoknak vetné alá. A célt sem leplezik: egyrészt be akarják bizonyítani, hogy Mátyás nem volt román származású, másrészt pedig, hogy új nemzeti emlékhelyet hoznának létre. Történészekkel jártuk körbe a témát!

A HBO transznemű gyerekekről forgatott coming-of-age dokumentumfilmje úgy késztet a gondolkodásra, hogy nem beszél abszolútumokban, nem tolja az arcunkba a véső igazságot, és pláne nem bunkóz le, ha kételkedünk.

A szorongásról mint lelki helyzetről nem szívesen beszélünk, a leggyakrabban csak hagyjuk, hogy valahogy jelen legyen az életünkben. Herta Müllert olvasva rádöbbenünk: ez nem valami véletlen, hanem a közép-európai létezés egy, döntően a külső körülmények által életrehívott állapota itt és most.

Molnár Róbert

A nagy embereknek nagy az árnyékuk – tartja a mondás, ám ez így van a nagy egóval rendelkező kisebb emberek esetében is. Az ilyen emberek az életükbe építik saját bukásukat. Nem az a kérdés, hogy bukni fognak-e, hanem az, mikor.

A Marvel új sorozata, a Wandavision egy nagyon bizarr, nagyon sajátos és mindenképpen kísérletező valami. Spoileres sorozatkritika!

Bakó Bea

„Bezzeg a buzistratégia! Brüsszeli boszorkánykonyha!” – kiabálják, gondosan eltitkolva a választók elől, mi hogyan is működik az EU-ban.

A hivatalos román történetírás előtt még hosszú út áll, hogy a mítoszait lerombolva tárgyilagosan szemlélje a múltat. Ott ugyanis az a mainstream történelemszemlélet, amit Kásler Miklósék kultúrkampfja annyira erőltet itthon. A Trianonról szóló gigakötet ennek díszpéldánya. Elolvastuk!

2021 telén ipari sörkertről álmodni vagy őrültség, vagy zseniális ötlet. A MONYO Brewing kisüzemi sörfőzde csapata elkötelezettnek tűnik: sörkertet, taproomot és szabatéri koncerthelyszínt csinálnak Kőbányán. Miért csinálja a főzde, és miért annyira népszerű iparnegyedekben enni/inni Európában?

Sipos Sándor

Ahogy a kormányfüggetlen nyilvánosság kezelte az oltáspénz kérdését, az nagyon sokat elmond a magyar demokratikus vitakultúráról, vagyis inkább hiányáról.

Az Azonnali információi szerint Fekete-Győr miniszterelnöki jelöltségéről a Momentum elnökségnek „egyértelmű állásfoglalása” van, és már
mindössze a küldöttgyűlésnek kell erre rámondania az áment.

Kanász-Nagy Máté

Százezer forint oltáspénz nem jelent valódi megoldást emberek tízezreinek, akiknek hónapok óta semmilyen bevétele nincs. A Momentum javaslata a perverz újraelosztástól csak a neutrálisig jut el.

A pártelnök, Marian Kotleba totalitárius praktikáit bírálják a totalitárius eszmékkel kacérkodó párt legismertebb arcai. Kotlebának viszont muszáj meglépnie ezt, másképp nehezen tudná irányítani pártját a börtönből.

Molnár Csilla

Már most van valamekkora természetes immunitás, és vannak olcsó és ígéretes gyógymódok is a COVID ellen. Ezért nem kellene kötelezővé tenni az oltást.

Sokkal biztonságosabb hely egy múzeum járványügyi szempontból, mint egy szupermarket vagy a tömegközlekedés, mondja a 77 napnyi bezárást követően csütörtökön megnyitó Uffizi igazgatója, Eike Schmidt. Pláne hogy olyan helyzebe kerülnek most a látogatóik, mint amiről eddig nem is álmodtak volna: nem lesznek turistatömegek. De mi lesz majd, ha lesznek? Interjú!

Fél évre engedélyezte az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát, ami további fél évvel meghosszabbítható. Az EU minden vakcinánál a központi engedélyeztetést javasolja, hogy ne sérüljön az igazságos hozzáférés elve, a tagállamok kormányai viszont a leggyorsabb megoldást keresik, ami politikai érdekük is.

Most úgy néz ki: Giuseppe Conte mégis maradhat Olaszország miniszterelnöke, de a napokban eldől, hogy kisebbségi kormány élén folytatja-e, vagy egy újat alakít. Mutatjuk, mi vezetett ide, és kiket győzött meg Conte az ellenzékből. De szó lesz egy kivágott olajfáról és egy árulóvá lett Berlusconi-kedvencről is.

Bereczki Áron

@realDonaldTrump-ot mi magunk teremtettük, mikor gondolkodás nélkül elfogadtuk a szép új online világot. Elpusztítani viszont egy Twitter-fiók törlésével nem fogjuk tudni.

Barack Obama Egy ígéret földje című memoárja már azelőtt megosztóvá vált, hogy szinte bárki el tudta volna olvasni. Ez a könyv nem érdemli meg, hogy megosztóvá váljon: nem elég jó ahhoz, de nem is elég rossz. Mutatjuk,
kinek érdemes átrágnia magát a 900 oldalas könyvön!

Karóczkai Balázs

Hiába kerül Trump a történelem sötét lapjaira, a hívei még maradnak. Mi
lesz a párttal, amiben a trumpisták megkerülhetetlenné váltak?

Már szerdán, a beiktatás után aláírja az újdonsült elnök a vonatkozó rendeletet. Jobb határvédelmet, a migránskibocsátó országoknak segítséget ígér az elnök.

Kiss-Dobronyi Bence

Ha nem fogadjuk el teljesen biztonságosnak a „keleti” vakcinákat, akkor ez az egész mit sem ér. Akkor csak be kell látni, hogy az átoltottság még egy ideig nem akarat kérdése lesz.

A Párbeszéd szerint a járvány miatti válság kezelésében is segítene a négynapos munkahét, aminek egyébként is van létjogosultsága. Kocsis-Cake Olivio azonban nem számít a kormány támogatására, mint az Azonnalinak elmondta, Orbánék a multik javaslatait szokták bevinni a parlamentbe.

Varsányi Bence

Hiába sértette meg a becsületét az ügyei között kutakodó momentumos képviselő, győzött az igazság: a nemkorrupt, nemkokainista politikaközeli figura újabb jól fizető állást és bónuszt is kapott.

A #ioapro kezdeményezés firenzei ötletgazdái globális mozgalommá alakítanák a lockdown-ellenes polgári engedetlenségüket. Lengyelországban egy bírósági ítéletre hivatkozva rengetegen újranyitnak országszerte a járványügyi higiéniai előírások betartásával, és Magyarországon is alakul valami.

A Most-Híd, az MKP és az Összefogás közötti, 2020 augusztusa óta tartó tárgyalások decemberben botrányba fulladtak. Kedden újrakezdték a tárgyalásokat. Előválasztás, morális feddhetetlenség, és főleg az erőviszonyok – ezek voltak a fő témák, mint azt a pártelnökök elmondták az Azonnalinak.

A Seychelle-szigetekről származó tájékoztató beszél eddig a legbővebben a Sinopharm vakcinájáról: amíg közzé nem teszi a kínai cég az ígéreteinek megfelelően a tömeges, 3-as tesztfázis eredményeit, a százezer lakosú szigetcsoport hivatalos tájékoztató dokumentumából tudunk meg a legtöbbet arról, kinek ajánlják a kínai vakcinát és kinek nem. Összefoglaltuk!

Sánta Mihály

Arányaiban nagy felfutás, nagy esés, konszolidáció. A grafikonok lejtőin ott virítanak a kriptovaluták halálát magabiztosan kijelentő cikkek, de a lufi csak nem akar kipukkadni (egyelőre).

Mely pártok tűzik zászlajukra a lockdown- vagy épp oltásellenességet? Tudnak-e ezzel újabb támogatókat szerezni az oltásszkeptikus szavazók között? Közép-európai körképünkből kiderül, hogy a szélsőjobbon és a libertáriusokon kívül aggódik-e még valaki a lezárások vagy épp a kötelező oltás miatt.

Hétfőn nyolcvannégy éves korában elhunyt Dr. Tímár György, a Független Kisgazdapárt egykori politikusa. Személyében és politikájában is azt a polgári létet képviselte, amelynek anyagi alapjaitól a nyilasok és a kommunisták megfosztották, és amit a rendszerváltás Magyarországa sem hozott vissza.

Miután a Skywalker-sagát lezáró trilógia balul sült el, és az azt követő önálló mozifilmek sem szóltak nagyot, megrerendült a hitem a Star Warsban. Aztán megjelent a The Mandalorian – már az első évaddal ébredezni kezdett az erő, a második évad viszont kiteljesedést hozott. Spoileres sorozatkritika!

Antal Róbert-István

A román társadalom egy része négyévente illúzióba esik: az új kormány végre rendesen fog kormányozni, fejlődni fog az ország. Aztán jön a pofáraesés.